Πρώην πρόεδρος της Αλβανίας σε βιβλίο του κατηγορεί τον Μπερίσα για παραχωρήσεις στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 23/05/2019 08:46 Τελευταία Ενημέρωση: 23/05/2019 08:46 Από: Tachydromos

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, αναφέρει τις απαιτήσεις της Ελλάδας, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και πως ο τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κρατούσε μυστικές συνομιλίες για τα θαλάσσια σύνορα, όπως σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Nocturn», εκτός των άλλων, αναφέρει τον ρόλο του Σαλί Μπερίσα και του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη θαλάσσια συνοριογραμμή με την Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2009, μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο ως αντισυνταγματική και σε βάρος της Αλβανίας, όπως γράφει το δημοσίευμα.

Ο Μπαμίρ Τόπι, τότε πρόεδρος της Αλβανίας, γράφει για μυστικές κινήσεις των θεσμών, βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών, για την προετοιμασία του εδάφους για την υπογραφή της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

Μετά από διαπραγματεύσεις και χωρίς να ενημερωθεί ο πρόεδρος, ο τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα, υπέγραψαν τη συμφωνία στα κρυφά, αναφέρει το βιβλίο του Τόπι.

«Μία από τις άμεσες συνέπειες ήταν η διεξαγωγή συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές για το ζήτημα του καθορισμού των συνόρων στη ξηρά και στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που κληροδοτήθηκαν για τα ελληνικά Κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο εσωτερικό της αλβανικής επικράτειας».

Ο πρωθυπουργός Μπερίσα και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα αντιμετώπισαν τη Συμφωνία για τα Θαλάσσια Σύνορα, ένα λεπτό πρόβλημα, ως αποκλειστικό δικαίωμα της κυβέρνησης, χωρίς διαφάνεια έναντι των θεσμικών οργάνων αλλά και του λαού.

«Μέσα από εμπιστευτικά κανάλια ενημέρωσης πληροφορήθηκαν ότι έγιναν συνομιλίες σε επίπεδο αξιωματούχων των διπλωματικών γραφείων, που για να πούμε την αλήθεια, δεν αποτελούσαν τότε συνταγματικές παραβιάσεις μέχρι το στάδιο αυτό, καθώς είναι τρέχον καθήκον να διατηρείται η ζωντανή επικοινωνία με τους εταίρους για την επίλυση διμερών προβλημάτων, αλλά και εκείνων που είχαμε κληρονομήσει», σημειώνει ο Τόπι.

Μέρα με τη μέρα οι πληροφορίες – συνεχίζει- έδειχναν ότι σχηματίσθηκε ομάδα διαπραγματευτών που απαρτίζονταν από ανθρώπους του υπουργείου Εξωτερικών και των δομών του υπουργείου Άμυνας, συγκεκριμένα από επιτελείς του αλβανικού ναυτικού.

Αν και από συνταγματική άποψη, μέχρι αυτή τη στιγμή που περιγράφω, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι πολιτικές, η αλβανική κυβέρνηση της εποχής δεν είχε πλήρη επίγνωση να μοιρασθεί αυτό θέμα υψηλής εθνικής ευαισθησίας με τον πρόεδρο και το Κοινοβούλιο, γράφει ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, γράφει το Μπαμίρ Τόπι, το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση αριθ. 15 και ημερομηνία 15 Απριλίου 2010, κατόπιν αιτήματος των βουλευτών της αντιπολίτευσης, απέρριψε τη συμφωνία ως αντισυνταγματική.

«Το γεγονός αποδεικνύει για άλλη μια φορά όπως έχω περιγράψει την αντι-κρατική συμπεριφορά του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος αρνήθηκε να ενημερώσει τον αρχηγό του κράτους για τις παράλογες δράσεις του που αποδείχθηκαν επικίνδυνες για το συμφέρον της χώρας», όπως σημειώνει ο Τόπι.

shqiptarja.com

Echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon