Συνάντηση του κινήματος των 5 στην Σκόδρα: Χωρίς την αντιπολίτευση δεν υπάρχουν εκλογές

Δημοσιεύθηκε: 31/05/2019 17:11 Τελευταία Ενημέρωση: 01/06/2019 17:25 Από: Tachydromos

Η πόλη της Σκόδρας ήταν ο πέμπτος σταθμός του «Φόρουμ για ελεύθερες εκλογές» που οργάνωσε η ομάδα των Κεντροδεξιών Κομμάτων. Οι σύμμαχοι του ΔΚ, Βαγγέλης Ντούλες, Ντασαμίρ Σέχι, Ναρντ Ντόκα, Φατμίρ Μεντίου και Αγκρόν Ντούκα μίλησαν για την κατάσταση που διέρχεται η χώρα σε συνάντηση με τις κομματικές δομές και τους οπαδούς και συμπαθούντες των κομμάτων που εκπροσωπούν.

Οι επικεφαλείς των κομμάτων των αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας την ενοποιημένη στάση τους περί ελεύθερων και έντιμων εκλογών, ερμήνευσαν τους λόγους που έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία κι έκαναν γνωστή στους οπαδούς τους την «Πλατφόρμα για Συνταγματική Συμφωνία» 12 σημείων, επισημαίνοντας ότι στις 30 Ιουνίου «δεν θα υπάρξουν και δεν θα μπορούσε να υπάρξουν» εκλογές απούσας της αντιπολίτευσης.

“Ο πρωθυπουργός, αναθεματίζει και θεωρεί ως αναπληρωτές του ΔΚ όσους σήμερα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Εκείνοι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, αφού έχουν την άποψη ότι εκλογές με ένα κόμμα δεν μπορεί να γίνουν, θα πρέπει να απέχουν του Κοινοβουλίου. Εμείς αναλαμβάνουμε ώστε, από κοινού, όλη η πολιτική να συμφωνήσει, να έχει τη θετική βούληση, να ξεκοπεί τελεσίδικα από το έγκλημα. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα χρειαστεί έναν ορισμένο χρόνο.Δεν μπορεί να γίνει ούτε σε μια βδομάδα ούτε σε δυο βδομάδες ούτε για ένα μήνα ούτε για δυο μήνες, αλλά, ίσως θα χρειαστεί 5-6 μήνες», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος και Περιβάλλοντος Αγκρόν Ντούκα.

“Δεν έχουμε ένα κράτος που εφαρμόζει και σέβεται το Σύνταγμα, αλλά έχουμε μετατραπεί σε μια Δημοκρατία του Πρωθυπουργού. Δεν έχομε λειτουργική δικαστική εξουσία. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημά μας είναι η έλλειψη πολιτικών ελευθεριών, τη στιγμή που οι πολίτες δεν είναι ελεύθεροι να εκλέγουν, για να προσδιορίσουν με την ψήφο τους για το μέλλον των παιδιών τους, των οικογενειών τους, της Σκόδρας και της υπόλοιπης Αλβανίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό που έχουμε κατορθώσει, στην ουσία, είναι να έχουμε μετατραπεί σε ένα είδος αυταρχικό καθεστώς, παρόμοιο με τη δικτατορία, όπου για όλα αποφασίζει μια ομάδα πολιτικών ατόμων. Γι αυτό και η πρότασή μας έχει να κάνει με ένα αναλογικό σύστημα, με ανοικτές λίστες. Θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για την πολιτική και την επιστροφή της συνταγματικότητας στο Αλβανικό Κοινοβούλιο», ήταν η επισήμανση του πρόεδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου.

“Είναι οι χιλιάδες των πολιτών που διαδηλώνουν στα Τίρανα, Κανείς δεν έκανε πίσω, απεναντίας αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που πιστεύει ότι πρόκειται για το πιο ισχυρό μήνυμα με αποδέκτη την αλβανική πολιτική στο σύνολό τους. Σας απευθύνω έκκληση να είμαστε ξανά στις 2 Ιουνίου μαζί για να διαμαρτυρηθούμε, να ευαισθητοποιήσουμε όχι μόνο τους αλβανούς συμπολίτες μας, αλλά και το διεθνή παράγοντα, να επαναφέρουμε την ελπίδα για κάθε πολίτη. Και για εκείνους τους σοσιαλιστές που παρακολουθούν με ανησυχία το ξεστράτισμα του πολιτικού ηγέτη τους», είπε ο Ναρντ Ντόκα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς και τους συμπαθούντες, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες τόνισε, μεταξύ των άλλων: «Εσείς, οι πολίτες της Σκόδρας ήσασταν πάντοτε επικεφαλής κάθε δημοκρατικής μάχης. Στις 30 Ιουνίου δεν θα υπάρχουν και δεν θα πρέπει να υπάρξουν εκλογές, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, όπως σήμερα ώστε, όχι μόνο να μη διεξαχθούν εκλογές στις 30 Ιουνίου, αλλά όταν αυτές γίνουν, μαζί, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές πέρα το Σεπτέμβρη, υπό την επιμέλεια μεταβατικής κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι εκλογές με ισχυρό μήνυμα, που θα υπογραμμίζουν ότι η Αλβανία δεν πρέπει να επιστρέψει ποτέ σε κυβερνητικές πολιτικές ολοκληρωτισμού, υπό το πρόσχημα δημοκρατικής εκλογής».

«Εμείς αντιστεκόμαστε για το πιο ουσιώδες επίτευγμα αυτών των 28 χρόνων, την ελευθερία να εκλέγουμε. Αν απολέσομε κι αυτό, τότε η δημοκρατία παραμένει μια κενή λέξη. Επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν. Γι αυτό θα σας έκανα ξανά έκκληση ώστε την προσεχή Κυριακή, θα μας χρειαστεί και μια άλλη Κυριακή ίσως, θα μας χρειαστεί ώστε εδώ στη Σκόδρα να οργανωθούμε καλύτερα, διότι άλλος δρόμος δεν μας έχει απομείνει. Εκείνος ο κύριος επιχειρεί να κάνει μονοκομματικές εκλογές, εμείς του λέμε «δεν θα το επιτρέψομε», είναι δικαίωμά μας οι εκλογές. Μπορούμε να έχουν πλουραλισμό, αν είμαστε ικανοί μπορούμε, αν μας σπάσουν, εύγε τους. Δεν μας παραμένει τίποτε άλλο, παρά να τους αντέξουμε μετά, να σκύψουμε το κεφάλι και να καθίσουμε στ’ αβγά μας. Εγώ σας ευχαριστώ κι είμαι σίγουρος ότι η Σκόδρα δεν το σκέφτεται να σκύψει το κεφάλι», είπε ο πρόεδρος του Κόμματος της Εθνικής Ανάπτυξης, Ντασαμίρ Σέχι.

Οι επικεφαλείς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης έκλεισαν τη συνάντηση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στις 2 Ιουνίου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon