ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Πολύ θετική χειρονομία για την ΕΕΜ η θεσμοθέτηση κοινωνικού επιδόματος για τους υπερήλικες

Δημοσιεύθηκε: 08/06/2019 17:52 Τελευταία Ενημέρωση: 10/06/2019 15:36 Από: Tachydromos

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ – «ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την ψήφιση της υπουργικής τροπολογίας την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 στο ελληνικό κοινοβούλιο που προβλέπει την χορήγηση επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης χωρίς τους υφιστάμενους περιορισμούς στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) της Αλβανίας

Ως εκπρόσωποι της πολιτικής οργάνωσης για το σύνολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Δ.Ε.Ε.Ε.Μ - ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία εκπροσωπείται στο αλβανικό κοινοβούλιο από το Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), επιθυμούμε με το παρόν Δελτίο Τύπου να σας ενημερώσουμε, ότι ένα σημαντικό θέμα που ταλαιπωρεί τους ανασφάλιστους υπερήλικες συμπατριώτες μας πλέον λύνεται οριστικά. Ειδικότερα, με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη χθεσινή (7-6-2019) συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τροπολογία, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85).

Προκειμένου να επιτευχτεί ο στόχος αυτός, προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ και επιτυχημένος κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων της ηγεσίας της με το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς του συνόλου των πολιτικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων με αντικείμενο τον Ελληνισμό της Αλβανίας. Ιδιαίτερα κατά την από 21 Μαΐου 2019 συνάντηση της ηγεσία της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, ανακοινώθηκε εκ μέρους του υπουργού ότι εξετάζεται να κατατεθεί τροποποιητική διάταξη σχετικά με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες της εθνικής μειονότητας.

Με την ψηφισθείσα τροπολογία δεν θα απαιτείται από τους ανασφάλιστους υπερήλικες συμπατριώτες να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη το ποσό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Οι λεπτομέρειες για τον χρόνο παροχής, το ύψος του επιδόματος και τον τρόπο καταβολής του εν λόγω επιδόματος θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος της παροχής από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ανέρχεται σε περίπου 5,4 εκ. ευρώ για το έτος 2019 και ετήσια δαπάνη περίπου 10,8 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη αρχής γενομένης από το έτος 2020 και εφεξής.

Ως εκπρόσωποι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ - ΟΜΟΝΟΙΑ σε κάθε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αναδείκνυε, αναδεικνύει και θα εξακολουθεί να αναδεικνύει ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα διέρχεται εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά κυρίως η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος εντείνει δραματικά τα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης. Αποτελεί ιστορική ευθύνη της Ελλάδας και επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η εξασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής επιβίωσης της ελληνικής εθνικής μειονότητας προκειμένου να διατηρηθεί το έντονο ελληνικό στοιχειό στην Αλβανία και κατά συνέπεια η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» ως βασικός φορέας που διατηρεί την φλόγα του Ελληνισμού της Αλβανίας ζητά να εφαρμοστεί μια συγκεκριμένη, αποτελεσματική εθνική εξωτερική πολιτική για τα ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Απαιτείται εθνική συνεννόηση και χάραξη κοινής εθνικής στρατηγικής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας για το μείζον αυτό εθνικό θέμα.

Η ηγεσία της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» ευχαριστεί θερμά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος για τον ενημερωτικό κύκλο επαφών όλο αυτό το χρονικό διάστημα καθώς και για τα συμπεράσματα και τις διαβεβαιώσεις που προέκυψαν και προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με ανάδειξη των προτάσεων της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ - «ΟΜΟΝΟΙΑ» προκειμένου να βρεθούν λύσεις και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη ρητή βεβαίωση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

8 Ιουνίου 2019

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon