Πολιτική κατάσταση στην Αλβανία: Ο ορισμός του χάους

Δημοσιεύθηκε: 10/06/2019 13:45 Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2019 14:33 Από: Tachydromos

Όπως έστρωσε θα πρέπει να κοιμηθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα αφού φρόντισε με αυταρχικούς τρόπους να έχει διαλύσει όλους τους θεσμούς της πολιτείας αλλά και να αθετεί συνέχεια οποιαδήποτε συναινετική συμφωνία ή χειρονομία με την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα έχοντας παραβιάσει όλα τα νομικώς προβλεπόμενα για την ανασυγκρότηση του δικαστικού σώματος της χώρας έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να μην λειτουργεί ούτε το Ανώτερο Δικαστήριο αλλά ούτε και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Και τα δύο με την υστεροβουλία να τα καταρτίσει με νέα πρόσωπα δικής του επιλογής. Πλην όμως στο δεύτερο και με άμεσο συμφέρον ούτως ώστε να μην δύναται κριθούν περί συμβατότητας με το Σύνταγμα διάφοροι νόμοι που περνάει με εντελώς καθυποταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα αλλά ούτε κυρίως οι αποφάσεις της κυβερνήσεως που τις έχει καταστήσει βασικό εργαλεία αδιαφανούς ελέγχου του δημόσιου βίου της χώρας και κυρίως της οικονομίας.

Η κατάσταση όμως έρχεται να τον εκδικηθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Αλβανία ακύρωσε με Προεδρικό Διάταγμα, προηγούμενο του που όριζαν την 30η Ιουνίου ως ημέρα διεξαγωγής εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Απόντος του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα μπορούσε να κρίνει το πόσο νόμιμα κινήθηκε ο Πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ζήτημα σε μια διαδικασία αυτοδικίας. Έτσι ο Πρωθυπουργός θέλοντας να κρατήσει ψιλά την αντιπαράθεση και κυρίως να ενθαρρύνει τη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ημερομηνία που γράφουν τα μπλουζάκια που φορούν στις συγκεντρώσεις οι οπαδοί του Κόμματος!!!

Πρόκειται περί αντιδικίας η οποία όμως έχει προδιαγραμμένη την εξέλιξη. Οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντας πλέον θα ασκηθούν στο Ράμα διότι ο Πρόεδρος έφερε την κατάσταση προ τετελεσμένου. Μόλις προ ολίγου ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο του Πρωθυπουργού σύσκεψη διαρκείας με τη συμμετοχή όλων των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ, του Πρέσβη της ΕΕ καθώς και της αναπληρώτριας πρεσβευτή των ΗΠΑ.

Δεν γίνονται γνωστά τα όσα συζητήθηκαν αλλά προφανώς έχει πέσει η ημερομηνία των εκλογών που αποτελούσε φετίχ όχι μόνο για το Ράμα αλλά και τον δυτικό παράγοντα.

Κατόπιν της απόφασης αυτής του Προέδρου της Δημοκρατίας αποκτάει εμμέσως νομιμοποιητική βάση και το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί της νοθείας που είχε συντελεστεί στις εκλογές του 2017 όπου αρχηγοί μαφιόζικων ομάδων συγκέντρωναν ψήφους για το ΣΚ σε ανοιχτή συνδιαλλαγή με τον Ράμα και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κύκλου του. Πλέον η απαίτηση για πρόωρες εκλογές με τη βάση το προαναφερόμενο επιχείρημα δεν έχει απλά πολιτική βάση αλλά και νομική.

Επιδιώκοντας της εκτόνωση της κρίσης και κυρίως επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καταλήξει σε νέα ημερομηνία εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση θα ξεκινήσει αργά ή γρήγορα διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Η αντιπολίτευση προφανώς θα επωφεληθεί της συγκυρίας και θα δώσει τη συναίνεση της αντιπαραβάλλοντας για αντάλλαγμα της διεξαγωγή διπλών εκλογών.

Τούτα υπό μια αισιόδοξη προσέγγιση και με λογική πολιτική ανάλυση. Στην Αλβανία όμως πολλές φορές τα πράγματα έχουν ξεφύγει απ’ τις προβλέψεις.

Τις ώρες αυτές μάλιστα όπου ο Πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι την Πέμπτη σε μια Βουλή που μοιάζει περισσότερο με αυτή του Ενβέρ Χότζα παρά στα πρότυπα της πολυκομματικής δυτικής δημοκρατίας, θα συζητήσει τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος και εν συνεχεία θα ψηφίσει την καθαίρεση του Προέδρου. Αλλά και στην περίπτωση αυτή το επιχείρημα είναι αίολο και άνευ νομικής ουσίας δεδομένου ότι και πάλι το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο που πρέπει ειδικά τέτοια απόφαση της Βουλής να εξετάσει και επικυρώσει.

Και στην περίπτωση αυτή που αποτελεί ακόμη μια όψη του προβλήματος του Ράμα να σέβεται νομική τάξη και θεσμούς, σε ισχυρότερη θέση είναι ο Πρόεδρος άρα και πάλι οι πιέσεις θα προσανατολιστούν στον Πρωθυπουργό ώστε να αντιμετωπίσει ψύχραιμα την κατάσταση.

Προς το παρόν η κατάσταση ορίζεται απόλυτα ως χαώδη αλλά ωστόσο με προοπτική εκτόνωσης εφόσον επικρατήσει η λογική στο πεδίο του Κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκεί ναι μεν ο Ράμα από θέση ισχύος σήμερα ξαφνικά εισέρχεται στη δεινή θέση του ικέτη για τις τύχες του αλλά σε τελευταία ανάλυση το συμφέρον της χώρας αυτό υποδεικνύει.

Υπάρχουν ωστόσο και εκτιμήσεις ότι προσωπικά ο ίδιος θα είχε συμφέρον από μια εμφύλια σύγκρουση στη χώρα μην υπολογίζοντας το κόστος για την κοινωνία και το λαό. Αυτό θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη διέξοδος για τεράστιες καταχρήσεις που έχουν γίνει στη χώρα και κυρίως απαλλαγή απ’ το βαρύτατο φορτίο της σκοτεινής σχέσης με οργανώσεις εμπορίου ναρκωτικών. Είναι όμως ένα σενάριο παρακινδυνευμένο και το οποίο όλοι απεύχονται.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon