Ανάδειξη ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων και συναίνεση

Δημοσιεύθηκε: 10/06/2019 09:54 Τελευταία Ενημέρωση: 10/06/2019 09:54 Από: Tachydromos

Μεγάλη συζήτηση λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη νομιμοποίηση της υπάρχουσας κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 90 του Συντάγματος: «Oι προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. […]».

Η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση καθίσταται αρμόδια για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, μόλις κενωθούν οι προς πλήρωση θέσεις, εν προκειμένω, από την 1η Ιουλίου 2019. Εξαίρεση αποτελεί η πρόωρη λήξη της θητείας εν ενεργεία δικαστικών λόγω παραιτήσεως κλπ. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας αιτήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την συμβολή του στη σχετική διαδικασία στα πλαίσια μίας ευρύτερης συναίνεσης, πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος είναι, βεβαίως, πασιφανής και ευκόλως αντιληπτός από όλους μας, καθώς ο ίδιος ο αρχηγός της Κυβέρνησης, ήτοι ο πρωθυπουργός, έκανε γνωστή στο πανελλήνιο την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με ημερομηνία διενέργειας αυτών να έχει οριστεί ήδη η 7η Ιουλίου. 

Μόνο μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με πρόσφατη ή έστω αδιαμφισβήτητη εντολή μπορεί να αποτελέσει γνήσιο εκφραστή της λαϊκής κυριαρχίας και συγχρόνως σύνδεσμο ανάμεσα στο λαό και τη δικαιοσύνη.

Η «υπηρεσιακή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροσωπεύει πλέον την πλειοψηφία της λαϊκής βούλησης και ως εκ τούτου, πρόωρες ενέργειες επιβολής συγκεκριμένων προσώπων στην ηγεσία της δικαιοσύνης είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν σοβαρά ζητήματα νομιμοποίησης αυτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος της. 

Εάν, όντως, υπάρχει διάθεση συναίνεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το ζήτημα, φαντάζομαι ότι αυτή δεν θα εξαντληθεί προεκλογικά, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις εκλογές. Επομένως, ουδεμία επίσπευση της διαδικασίας θεωρείται επιβλητέα, πόσο μάλλον συνταγματικά και ηθικά ορθή.

Κωνσταντία Μ. Νάτσιου

Δικηγόρος Αθηνών (LLM), (MSc)

Protothema.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon