Εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης» στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου: Η γιορτή λήξης του Σχολικού Έτους

Δημοσιεύθηκε: 14/06/2019 15:39 Τελευταία Ενημέρωση: 14/06/2019 15:39 Από: Tachydromos

Μέσα σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αισιοδοξίας, παιδικής και νεανικής χαράς και παλμού, τις προηγούμενες μέρες έγιναν στα σχολεία του Ιδρύματος Παιδείας «Πνοή Αγάπης» που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ίδρυσε και λειτουργεί στην περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.

Πρόκειται για πραγματικές οάσεις ελπίδας που πηγάζει απ’ τη πηγή της Αγάπης, τον Κύριο της Πίστεως και Θεό μας τον Ιησού Χριστό, εξ ου και τα Εκπαιδευτήρια αυτά σε μια περίοδο κοινωνικής κάμψης στη χώρα και έντασης στο κοινωνικό περιβάλλον, ανθούν και μεταφέρουν αυτό το ουσιαστικό μήνυμα της αισιοδοξίας και της προοπτικής.

Οι Γιορτές είχαν να το επισημάνουν τούτο με το μοναδικό τρόπο που μαθητές και μαθήτριες υπό την καθοδήγηση πραγματικά εμπνευσμένων εκπαιδευτικών, ξέρουν να το εμπεδώνουν και να το ακτινοβολούν σε συμμετέχοντες γονείς, φίλους κ.α.

Την Τρίτη, 11 Ιουνίου, το απόγευμα την έναρξη των εκδηλώσεων είχε δικαίως οι κατώτερες τάξεις του 9-Χρόνου Αλβανο – Ελληνικού Σχολείου «Πνοή Αγάπης» στο Αργυρόκαστρο. Στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού και του Σχολικού Κτιρίου, δεκάδες πιστοί της τοπικής κοινωνίας και κυρίως οι γονείς των παιδιών, παρακολούθησαν την άψογη Γιορτή τους. Ανάμεσα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρος Κακκίσης, ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων κ. Ιωάννης Καραμήτρος, διευθυντές των άλλων σχολικών μονάδων, κληρικοί κλπ.

Η Διευθύντρια του Σχολείου κα. Μ. Κουρεμένου στην ομιλία της αναφέρθηκε ειδικά στην πρόοδο που έγινε κατά το Σχολικό Έτος 2018-2019 στην κατεύθυνση σταθεροποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις επιτυχίες που είχαν σε ειδικούς τομείς οι μαθητές και εν γένει την πορεία στο μέλλον του Σχολείου. Εξέφρασε ειδικά ευχαριστήρια και μετέφερε την ευγνωμοσύνη και τις ευχές όλων των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο για τη θερμή αγάπη με την οποία περιβάλει τα σχολεία της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου διασφαλίζοντας τους σωστή καθοδήγηση και τα μέσα για τη διαιώνιση της λειτουργίας τους.

Το Σχολείο αυτό διακρίνεται όχι απλά για την φροντίδα προς άρτια κατάρτιση των μαθητών του αλλά και επιπλέον κατάρτιση σε γλώσσες, υπολογιστές, μουσική, χορό, πνευματική καλλιέργεια κ.α. Ειδικά λειτουργεί ως Κέντρο Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, Κέντρο Πιστοποίησης Κατάρτισης στους Υ/Η, Χορωδία με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις στο εσωτερικό κι εξωτερικό κ.α.

Ακριβώς αυτό το κάνει αλλιώτικο και κυρίως η φροντίδα που επιδίδεται για τη συνεργασία με τις οικογένειες και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία μέσω δράσεων στις μεγάλες γιορτές της Εκκλησίας μας, εξορμήσεων για κοινωνική βοήθεια και αλληλεγγύη, κατασκηνώσεις, οικολογικές δράσεις κ.α.

Αυτή τη διάσταση υπογράμμισε ειδικά ο Γενικός Πρόξενος που εξέφρασε τα συγχαρητήρια για την σταθερή πρωτοπορία των Σχολείων, την προσφορά τους στην παιδεία των μελών της ΕΕΜ και ιδιαίτερα την απόδειξη στην πράξη της ειρηνικής διαβίωσης εφόσον παιδιά απ’ όλη την κοινωνία του Αργυροκάστρου παρακολουθούν εκεί.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των παιδιών ήταν απόδειξη όλων αυτών και ένας περίπατος στο χρόνο που μας πέρασε.

Διανεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα για τους μαθητές της 9ης Τάξης που πλέον φεύγουν για το Λύκειο αλλά και οι τίτλοι διακρίσεων σε διάφορους διαγωνισμούς που τα παιδιά μετείχαν στην Αλβανία, την Ελλάδα αλλά και προγραμμάτων σε απόσταση που αφορούν στην ΕΕ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος μεταφέροντας και το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και την βεβαιότητα ότι εκείνος παραμένει αρωγός της προσπάθειας στο διηνεκές, συνεχάρη τα παιδιά και τους γονείς τους, ευχαρίστησε του εκπαιδευτικούς όχι μόνο για τη Γιορτή αλλά για την θερμή αγάπη με την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Σχολείο, παροτρύνοντας τους να συνεχίσουν να το πράττουν αυτό με τον ίδιο ζήλο και διάθεση θυσίας.

                                                    ***

Την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, το απόγευμα, ήταν η Γιορτή Λήξης του Σχολικού Έτους στο Λύκειο Πνοή Αγάπης, που συμπλήρωσε και το δεύτερο έτος της λειτουργίας του και βρίσκεται πλέον στην πρόκληση αποφοίτησης του χρόνου των πρώτων μαθητών του. Γονείς, μαθητές, πιστοί και φίλοι των εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» γέμισαν τον προαύλιο χώρο του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος «Εμμαούς», λίγο έξω απ’ το Αργυρόκαστρο. Συμμετείχαν και οι ανώτερες τάξεις του 9-Χρόνου εκ των οποίων το Λύκειο συνεχίζει να τροφοδοτείται με το απαραίτητο δυναμικό τους.

Η Γιορτή των παιδιών ήταν μια ώριμη εκδήλωση με τραγούδια της χορωδίας τους, θεατρικό που απέδειξε την πρόοδο τους στην κατάρτιση στην πίστη και την ελληνική γλώσσα, χιουμοριστικά, αφήγηση των όσων όμορφων και σπουδαίων συνέβησαν στη διάρκεια του χρόνου, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες κ.α.

Σε ειδικό χώρο μάλιστα είχαν εκθέματα απ’ τις εργασίες τους, τα επιτεύγματα στα εργαστήρια τους, την πρόοδο της ομάδας ρομποτικής και επίσης τους κήπους τους ως κομμάτι της περιβαλλοντολογικής παιδείας που λαμβάνουν.

Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Θ. Κέσκος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, έκανε σύνοψη των όσων γίνονται στο Σχολείο για την κατάρτιση και τη συνολική αγωγή για διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων και νεανίδων, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρωτοβουλία ίδρυσης του Λυκείου και την παρακολούθηση εκ του σύνεγγις και δια του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου για την πρόοδο του καθώς και ένα ποικίλο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται απ’ τους μαθητές.

Χαιρέτισαν επίσης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λ. Κακκίσης που εξέφρασε το θαυμασμό του για την γρήγορη ανάπτυξη του εκπαιδευτηρίου και την πρωτοποριακή εργασία που γίνεται εκεί, καθώς και ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος κ. Ι. Καραμήτρου με αναφορά ειδικά στην προσπάθεια της συνεχούς ποικίλης μορφής φροντίδα που επιδίδεται στην διαρκή κατάρτιση επαγγελματική και πνευματική του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το Λύκειο «Πνοή Αγάπης» διαθέτοντας και τους ανάλογους χώρους, αίθουσες κι εξοπλισμός αποτελεί επίσης ένα κέντρο για τη διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων που μάλιστα την προηγούμενη χρονιά ήταν συχνά καθώς επίσης και είναι Κέντρο του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό».

Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος απένειμε τις διακρίσεις στους μαθητές που είχαν διάκριση κι επιτυχίες στα μαθήματα και διάφορους διαγωνισμούς, χαιρέτησε ειδικά τα παιδιά της 9ης Τάξης που αποφοιτούν και μετέφερε τα συγχαρητήρια και την πατρική ευχή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

                                                    ***

Τέλος, την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, το απόγευμα σειρά είχε το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» στην περιοχή των Αγίων Σαράντα. Η Γιορτή έγινε στον προαύλιο χώρο του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος «Απόστολος Παύλος» στο Μεσοπόταμο. Το εν λόγω Κολλέγιο ως γνωστό συμπεριλαμβάνει δύο σχολικές μονάδες: το Γενικό Λύκειο καθώς και το Επαγγελματικό Λύκειο με τις τέσσερεις ειδικότητες του: Πληροφορική, Νοσηλευτική, Ηλεκτρολόγων κι Υδραυλικών.

Η συγκίνηση ήταν ιδιαίτερη, όπως εξ άλλου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες που το Σχολείο αποχαιρετά τους απόφοιτους του, που φέτος ήταν περίπου 60. Εκείνοι αναφέρθηκαν με λόγια καρδιάς αλλά και καλογραμμένα στο περιεχόμενο – απόδειξη της εργασίας που το σύνολο των εκπαιδευτικών κάνουν με τους μαθητές οι οποίοι επί τον πλείστον είναι παιδιά οικογενειών της υπαίθρου- στα όσα βίωσαν στα τρία ή τα τέσσερα χρόνια στο Κολλέγιο. Ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο, τον οικείο Μητροπολίτη, τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς τους που φρόντισαν να δημιουργήσουν πρώτα – πρώτα χαρακτήρα υπεύθυνου μέλους της κοινωνίας και άλλο τόσο για την άρτια εκπαίδευση τους, εφόδια τούτα για όλο το υπόλοιπο της ζωής και για την πάλη στα πανεπιστήμια που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Το Πρόγραμμα ήταν τόσο μια εκδήλωση χαράς όσο και συμπιεσμένο ημερολόγιο για το σχολικό έτος που ολοκλήρωσαν. Τραγούδια και χοροί για τη χαρά τους, θεατρικό ως διδακτικό, ψαλμοί για την πρόοδο στην πνευματική κατάρτιση που λαμβάνουν, βιντεοπροβολή για τον τρόπο που διοργανώνουν τις εκδρομές και τις εξωσχολικές τους δράσεις. Τα παιδιά, τους γονείς, δεκάδες άλλου πολίτες που παραβρέθηκαν χαιρέτισε ο Διευθυντής του Κολλεγίου κ. Θωμάς Ντάλας, ο Γενικός Πρόξενος κ. Λ. Κακκίσης, καθώς και ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Λ. Χρήστου.

Ο Μητροπολίτης χαιρέτησε ένα – ένα τα παιδιά που αποφοιτούν, τους απέδωσε αναμνηστικό δώρο, διένειμε επίσης τους τίτλους διάκρισης σε παιδιά που επέδειξαν υψηλά αποτελέσματα στα μαθήματα και δεξιότητες και τέλος με λόγια αγάπης τα παρότρυνε να μην ξεχνούν ποτέ όσα η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκανε γι αυτά σε μια κρίσιμη για τη ζωή τους περίοδο, να θυμούνται το Σχολείο τους και να έχουν το Χριστό οδηγό σε όλες τις προσπάθειες στη συνέχεια.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon