Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας αν δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες

Δημοσιεύθηκε: 20/06/2019 22:48 Τελευταία Ενημέρωση: 20/06/2019 22:48 Από: Tachydromos

Αυστηρότερη ήταν η τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και περιέχει πλέον τη νέα φράση για πρόβλεψη περί "στοχευμένων μέτρων", κάτι το οποίο διπλωματικές πηγές εξηγούν ως `μέτρα έναντι προσώπων΄

Αναλυτικά, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στοχευμένη και συντονισμένη παρέμβαση στο Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας από τους εταίρους της χώρας ισχυρότερη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο στόχος των μέτρων είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών". Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και ειδικά η Ελλάδα πρότεινε παλαιότερα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

O Aλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο Συμβούλιο ότι "πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ" και για "ζήτημα που επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ καθώς εμπλέκονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες". Σημείωσε μάλιστα πως αν πρέπει ναδείχνουμε αλληλεγγύη, ως ΕΕ, στην Ουκρανία, πρέπει πολύ περισσότερο να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι κράτος μέλος, εξηγώντας τη σημασία του να περιληφθεί η φράση περί στοχευμένων μέτρων.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού και το τελικό λεκτικό υποστηρίχθηκε από όλους, μετά την περιορισμένη αρχική αντίδραση Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι χώρες του Βίζεγκραντ αποδείχθηκαν ευέλικτες επί του ζητήματος, ενημέρωσε η ίδια πηγή.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περιγράφοντας όλες τις τουρκικές κινήσεις, όχι μόνο από του σημείου της έναρξης των ευρωπαϊκών συστάσεων, αλλά νωρίτερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και διπλωμάτες εκτιμούν ότι επανεκτίμηση θα ακολουθήσει στα Συμβούλια του Ιουλίου.

gr.euronews.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon