Ο Μέτα καταγγέλλει απόφαση της επιτροπής για τις εκλογές της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε: 25/06/2019 13:13 Τελευταία Ενημέρωση: 25/06/2019 13:13 Από: Tachydromos

Πολιτικό εκβιασμό και πιέσεις βλέπει ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, στην απόφαση των εκλογικών αρχών της χώρας υπέρ της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, τις οποίες σαμποτάρει η αντιπολίτευση της χώρας.

Με την πολιτική κρίση να βαθαίνει στην Αλβανία, ο πρόεδρος της χώρας, που είναι αντιμέτωπος με προσπάθεια της κυβέρνησης να τον καθαιρέσει από το αξίωμά του, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί «μια φανταστική» εκλογική διαδικασία, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει.

Όπως είπε, αυτές οι εκλογές, αν διεξαχθούν απουσία του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπάσα, δεν θα επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του Εκλογικού Κολεγίου, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενη απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, αφορούσε προσφυγή του κόμματος PUK, συμμάχου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το PUK, που δεν έχει εκλέξει βουλευτές, ζητούσε τη διαγραφή του από τους εκλογικούς καταλόγους, μετά το προεδρικό διάταγμα του Ιλίρ Μέτα με το οποίο ακύρωνε τις δημοτικές εκλογές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή του PUK θεωρήθηκε «τεχνητό τεστ» ώστε να περάσει το διάταγμα Μέτα από τις εκλογικές αρχές της χώρας και να ακυρωθεί με την απόφαση αυτή.

Ωστόσο ο Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι μόνο το «Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει για την εγκυρότητα των εκλογών και την απόφαση του προέδρου της χώρας να τις ακυρώσει».

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αλβανία -το οποίο είναι αρμόδιο να επικυρώσει και πιθανή καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα- δεν λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο καθώς είναι αδύνατο να στελεχωθεί μετά τις παραιτήσεις ή απολύσεις μελών του.

Την απόφαση της εκλογικής επιτροπής ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον πρόεδρό του, Λουλζίμ Μπάσα να δηλώνει ότι «οι Αλβανοί είναι πρώτη φορά τόσο ενωμένοι για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να μην επιτρέψουν αυτή την εκλογική φάρσα και το έγκλημα κατά του Συντάγματος από το αυταρχικό και εγκληματικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ράμα επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, ενώ καταγγέλλει την αντιπολίτευση -η οποία σημειωτέον έχει αποσυρθεί και από το Κοινοβούλιο της χώρας- ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

/www.efsyn.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon