Μέτα προς Ράμα: Αγαπητέ Έντι να είσαι οραματιστής

Δημοσιεύθηκε: 28/06/2019 11:57 Τελευταία Ενημέρωση: 28/06/2019 11:57 Από: Tachydromos

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα, το βράδυ της Πέμπτης και αφού είχε ήδη ανακοινώσει νέα ημερομηνία για τις τοπικές εκλογές.

Η απόφαση του Μέτα ήρθε μετά την άρνηση τόσο του Ράμα όσο και της αντιπολίτευσης, που έχει δηλώσει ότι θα απέχει απ’ τις προγραμματισμένες εκλογές για την 30 Ιουνίου, να προσέλθουν σε διάλογο ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Στην επιστολή του ο Αλβανός πρόεδρος εξηγεί ότι η απόφασή του έχει να κάνει όχι μόνο για την ομαλή διαδικασία αλλά και με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, ενώ αφήνει και αιχμές για την επιλογή του Ράμα να χαλαρώνει σε πισίνα πολύ κοντά στο κτίριο της προεδρίας αντί να πάει να συζητήσει.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ Έντι

Μου στέρησες άδικα, τόσο σε θεσμικό όσο και ανθρώπινο επίπεδο, τη δυνατότητα να συναντηθούμε.

Είμαι βαθιά αγανακτισμένος και ανήσυχος την ίδια ώρα, που απάντησες στην πρόσκλησή μου για μια συνάντηση σήμερα, με μια βουτιά στην πισίνα μόλις 200 μέτρα από την προεδρία.

Ήθελα να αποφασίσουμε από κοινού την ημερομηνία των εκλογών και σε περίμενα από τις 8 Ιουνίου 2019.

Αλλά, όπως ορθά παραπονέθηκες, δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω την Αλβανία χωρίς μια ημερομηνία εκλογών και να αρνηθώ στους Αλβανούς το δικαίωμά τους να ψηφίσουν σε συνθήκες ηρεμίας, σε ειρήνη και με εναλλακτικές.

Η ημερομηνία της 13ης Οκτωβρίου 2019 που διακήρυξα για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών αποφασίστηκε επειδή αυτή είναι η πιο κοντινή ημερομηνία για να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά επίσης για να εγγυηθούμε τη συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία.

Γνωρίζουμε και οι δύο πολύ καλά, από εκείνους που αποφασίζουν για το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας, ότι δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκλογές στις οποίες συμμετέχει μόνο ένα κόμμα, τις οποίες βιάζεσαι να κάνεις αντιθέτως.

Σου υπενθυμίζω ότι στις 17-18 0κτωβρίου 2019 αναμένουμε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα μπορούσε να αποφασίσει να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Υποστηρίζεις ότι η ημερομηνία που ακύρωσα είναι δώρο για την επέτειο των γενεθλίων του Μπερίσα στις 15 Οκτωβρίου.

Ως άνθρωποι που είμαστε όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας.

Αλλά δεν μισείς και τόσο τον Μπερίσα όπως δείχνεις μπροστά στις κάμερες και τους στρατιωτικούς.

Ακόμη περισσότερο που οι εμπνευστές των μεγαλύτερων συμφωνιών σε αυτή τη χώρα είσαι εσύ και ο Μπερίσα, όπως ήταν η συμφωνία που άλλαξε τα θεμέλια του συντάγματός μας, που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα από όλο τον κόσμο και τις συνέπειες από τις οποίες υποφέρουμε ακόμα και σήμερα.

Φυσικά δεν υπάρχει σύνδεση με την 13η Οκτωβρίου ή τα γενέθλια του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη, Ραμίζ Αλία, που παρά την κομμουνιστική του συγκρότηση, έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα αναβάλλοντας τις εκλογές του 1991, δημιουργώντας τον κατάλληλο χώρο ώστε να συμμετάσχει η αντιπολίτευση για το καλό της πατρίδας.

Οπότε σε παρακαλώ Έντι, να είσαι οραματιστής και μην μας απογοητεύσεις».

www.efsyn.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon