Σύγκρουση κορυφής για τις εκλογές στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 28/06/2019 09:20 Τελευταία Ενημέρωση: 28/06/2019 09:20 Από: Tachydromos

Νέα τροπή παίρνει η σύγκρουση του προέδρου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, καθώς ο πρώτος ανακοίνωσε χθες νέα ημερομηνία για τη διενέργεια των τοπικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος επέμεινε ότι η αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Κυριακή, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο πρόεδρος Ιλιρ Μέτα καθόρισε ως νέα ημερομηνία τη 13η Οκτωβρίου, λέγοντας προηγουμένως ότι αναβάλλει τη διενέργεια των εκλογών εξαιτίας του μποϊκοτάζ της διαδικασίας από την αντιπολίτευση και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η νέα ημερομηνία είναι λίγες ημέρες προτού αποφασίσει η Ε.Ε. αν θα εγκαινιάσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα. «Η 30ή Ιουνίου είναι η μοναδική ημερομηνία», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, μέσω χθεσινού tweet, την ώρα που ο πρόεδρος έδινε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίς χθες, ο Μέτα είχε συνάντηση με τον ηγέτη του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, τον οποίο αρνήθηκε να δει ο Ράμα. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού έχει εκκινήσει, άλλωστε, διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Σε κύριο άρθρο του στο τελευταίο τεύχος του, ο Economist υπενθυμίζει ότι από τον Φεβρουάριο, σε μια σειρά διαδηλώσεων, η αντιπολίτευση διεκδικεί την παραίτηση του Ράμα.

Πριν από έναν χρόνο, η Ε.Ε. έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Στις 29 Μαΐου έκθεση της Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσουν, ωστόσο στις 18 Ιουνίου αρκετές χώρες της Ενωσης πάτησαν φρένο. «Ηταν ένα βαρύτατο πλήγμα, το οποίο ανέμενε ωστόσο η αλβανική κυβέρνηση. Ο Ράμα επέμεινε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας του να συμμετάσχει στην Ε.Ε. και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι χαϊδεύουν τα λαϊκίστικα κόμματα, κρατώντας τη χώρα του εκτός Ευρώπης», σημειώνει η βρετανική επιθεώρηση.

Kathinerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon