Δημοκρατία με κοντά… παντελονάκια

Δημοσιεύθηκε: 30/06/2019 19:37 Τελευταία Ενημέρωση: 30/06/2019 19:36 Από: Tachydromos

Της Μυρένας Σερβιτζόγλου

Οι σημερινές εκλογές στην Αλβανία, στη γειτονιά της Ευρώπης, αποτελούν ντροπή για την ίδια τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα

To γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του Αλβανού πρωθυπουργού, φορώντας κοντά παντελονάκια, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επίσης με μοντέρνα ένδυση, να προσέρχονται σήμερα σε εκλογικό κέντρο προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Κι αν όσους παρακολουθούν συστηματικά τα τεκταινόμενα στη γείτονα, δεν τους ξένισε η αμφίεση του Έντι Ράμα, συνηθισμένοι από τις ιταλικές και παρισινές του πανάκριβες ενδυματολογικές επιλογές, παρά ταύτα, δεν μπορεί κανείς να μην δοκιμάσει έκπληξη με το γεγονός ότι τελικά διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε ακυρώσει και είχε μεταθέσει στις 13 Οκτωβρίου με δύο διαδοχικά διατάγματα.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, αγνοώντας τον Ιλίρ Μέτα, πραγματοποίησε τις εκλογές, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, αν όχι και τη στήριξη των ΗΠΑ, σε 61 δήμους της χώρας, στους οποίους πάνω από τους μισούς κατέβαινε μόνο ένας υποψήφιος, του ΣΚ.

Μετά τις αφόρητες πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών προς την αντιπολίτευση ώστε να μη δημιουργηθούν επεισόδια, και την επακόλουθη αναδίπλωση του αντιπολιτευτικού τόξου, οι εκλογές διεξήχθησαν μέχρι στιγμής χωρίς σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια, εκτός από κάποια περιστατικά σε Μπεράτι, Ελμπασάν και Δυρράχιο. Ο Μέτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε μήνυμα για ηρεμία και αποφυγή προκλήσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΔΚ, Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι η βία δεν συνιστά λύση.

Οχτώ χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναλάβει τη φύλαξη των εκλογικών κέντρων για την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, ενώ το μπλοκ στην αλβανική πρωτεύουσα όπου βρίσκονται οι πρεσβείες, φυλασσόταν από το στρατό. Το ΔΚ έχει προβεί σε καταγγελίες για χειραγώγηση και πίεση που ασκούν αξιωματούχοι του ΣΚ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους πολίτες να ψηφίσουν. Τις εκλογές παρακολούθησαν ελάχιστοι ξένοι παρατηρητές, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να έχει αποσύρει τους παρατηρητές του.

Έκκληση για αποχή από τις εκλογές είχαν απευθύνει τις προηγούμενες ημέρες προς τους Έλληνες μειονοτικούς η πολιτική οργάνωση Ομόνοια και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης της αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Τάβος. Στους μειονοτικούς δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης κατέβηκαν τρεις υποψήφιοι. Στο δήμο Δρόπολης, ο Δημήτρης Τόλης του ΣΚ και στο Δήμο Φοινίκης ο Χριστάκης Κίτσος, πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ, με τη στήριξη του ΣΚ και αντίπαλο τον ανεξάρτητο νυν δήμαρχο, Λεωνίδα Χρίστο. Στη Χειμάρρα το ΣΚ κατέβασε και πάλι υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, χωρίς αντίπαλο, καθώς η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη, είχε ακυρωθεί με παράνομες διαδικασίες.

Οι σημερινές εκλογές στην Αλβανία, στη γειτονιά της Ευρώπης, αποτελούν ντροπή για την ίδια τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα. Αποτελεί ευτύχημα ότι προς ώρας διεξήχθησαν με ομαλότητα. Αποτελεί όνειδος το ίδιο το γεγονός της διεξαγωγής τους, αποκλειστικά με τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος (και ορισμένων μικρών κομμάτων-δορυφόρων του ΣΚ), υπό την ανοχή της Εσπερίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ήδη επιδοθεί σε δημόσια διένεξη περί ποσοστών συμμετοχής, με την πρώτη να παρουσιάζει τα ποσοστά έως και 15% μέχρι αυτήν την ώρα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη κυμαίνονται κάτω από το 10%.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά αυτά συμβαίνουν, παρουσιάζονται μόνο όταν η δημοκρατία φορά κοντά παντελονάκια.

https://lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon