Μικρή εκτίμηση για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας, λένε οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR

Δημοσιεύθηκε: 01/07/2019 19:54 Τελευταία Ενημέρωση: 01/07/2019 19:54 Από: Tachydromos

Οι τοπικές εκλογές της Αλβανίας στις 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με ελάχιστη εκτίμηση για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων εν μέσω μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, δήλωσαν οι παρατηρητές στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ σε προκαταρκτική ανακοίνωση των ευρημάτων τους.

Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετάσχει, αλλά η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να διεξαγάγει τις εκλογές ανεξαρτήτως. Υποψήφιοι δήμαρχοι κατέβηκαν χωρίς αντιπάλους σε 31 από τους 61 δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ψηφοφόροι συχνά δεν είχαν ουσιαστική επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές, καταλήγει η δήλωση.

«Ενώ πολλά πολιτικά κόμματα, συμμαχίες και ομάδες ψηφοφόρων κατέβασαν υποψηφίους, η απουσία των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις εκλογές περιόρισε σημαντικά τις επιλογές των υποψηφίων ψηφοφόρων”, δήλωσε ο Πρέσβης κ. Audrey Glover, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών εκλογικής αποστολής του ODIHR. «Η αρχική άρνηση των ίδιων κομμάτων να διορίσουν μέλη της εκλογικής διοίκησης, καθώς και η μεταγενέστερη πολιτικοποιημένη ερμηνεία του εκλογικού νόμου, δημιούργησαν ανισορροπία στη διαχείριση των εκλογών της χώρας και μειωμένη εμπιστοσύνη στις εκλογές».

Η πολιτική αντιπαράθεση οδήγησε σε νομική αβεβαιότητα και πολλές αποφάσεις της εκλογικής διοίκησης ελήφθησαν με τον πολιτικό στόχο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των εκλογών. Παρόλο που τα τοπικά ζητήματα αντιμετωπίστηκαν σε κάποια εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, ο κύριος στόχος της εκστρατείας ήταν η μη συμμετοχή των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και η ημερομηνία των εκλογών. Υπήρξαν επίσης αξιόπιστοι ισχυρισμοί ότι οι ψηφοφόροι πιέζονται και από τις δύο πλευρές, διαπίστωσαν οι παρατηρητές.

Ο Πρεσβευτής Glover συνέχισε: «Είδαμε στοιχεία ότι οι ψηφοφόροι πιέζονται από όλες τις πολιτικές πλευρές. Αυτό, παράλληλα με τα πολωμένα μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν στην πολιτική κρίση και όχι να παρέχουν αμερόληπτες πληροφορίες για τους υποψηφίους, εμπόδισαν ορισμένους ψηφοφόρους από το να κάνουν ελεύθερες και ενημερωμένες επιλογές».

Στα θετικά, η ψηφοφορία διεξήχθη σε γενικές γραμμές ειρηνικά και με τάξη. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν οι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι, με ένα εκτιμώμενο 21% να ψήφισε τελικά σε 5.410 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, σε 61 δήμους καταγράφηκαν 97 υποψήφιοι δήμαρχοι, συμπεριλαμβανομένων 11 γυναικών, και 544 υποψήφιοι κατάλογοι για τα τοπικά συμβούλια, οι οποίοι ήταν όλοι εξισωμένοι αναφορικά με το φύλο, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.

ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon