Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία - Μεγάλη αποχή στις εκλογές

Δημοσιεύθηκε: 01/07/2019 21:05 Τελευταία Ενημέρωση: 01/07/2019 21:05 Από: Tachydromos

Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της αποχής, ακολούθησε την ολοκλήρωση της χθεσινής ψηφοφορίας για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Κατά γενική εκτίμηση η αποχή ήταν η μεγαλύτερη των 17 συνολικών εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μετά το 1991.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προερχόμενα από την κεντρική εφορευτική επιτροπή η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 21% ενώ κατά την αντιπολίτευση, η οποία παρουσίασε στους ξένους παρατηρητές ογκώδη φάκελο παρατυπιών, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά κυβέρνηση και αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, είναι ο νικητής των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θεωρεί νίκη το γεγονός ότι στήθηκαν οι κάλπες και δεν επιτράπηκε στην αντιπολίτευση να τις εμποδίσει. Όπως αναφέρει, η Αλβανία έδωσε ένα γερό μάθημα στην παράταξη που επιδίωξε τον εκτροχιασμό της Δημοκρατίας στη χώρα και την πορεία της προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, από την πλευρά του θεώρησε νίκη τη χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι ο αλβανικός λαός εγκατάλειψε τον Έντι Ράμα και την προσπάθειά του να εγκαταστήσει τον μονοκομματισμό στην Αλβανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, συνεχάρη τον αλβανικό λαό διότι, όπως είπε, απέφυγε το διχασμό, ενώ ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως θα πρέπει να του απονεμηθεί «παράσημο ήρωα σοσιαλιστικών ψήφων» το οποίο θα θεσμοθετηθεί για εκείνον «από την σοσιαλιστική Βουλή του».

Εν αναμονή της έκθεσης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για την χθεσινή ψηφοφορία ο Έντι Ράμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του ονομαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΑΣΕ που, όπως είπε, «έβαλαν το χεράκι τους στη νίκη».

Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη στάση του δυτικού παράγοντα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon