Βήματα στη διαδικασία ενοποίησης Αλβανίας – Κοσόβου. Συμφωνία για κοινή εξωτερική πολιτική

Δημοσιεύθηκε: 03/07/2019 13:51 Τελευταία Ενημέρωση: 03/07/2019 13:51 Από: Tachydromos

Οι ζυμώσεις στο πεδίο της ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο ακολουθούν τους δικούς τους ρυθμούς ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων ή πολιτικών αναστατώσεων στο εσωτερικό τους. Πρόκειται προφανώς για μια πλατφόρμα που ξεπερνά τις πολιτικές δυνάμεις στα δύο κράτη ή για το ορθότερο που τις ενώνει. Ο Ράμα ως Πρωθυπουργός της Αλβανίας μιλάει συχνά και χωρίς δισταγμό για την προοπτική δημιουργίας ενιαίου κράτους ενώ και η πολιτικά ηγεσία στο Κόσοβο πλέον δηλώνει ότι εφόσον καθυστερεί η ΕΕ σε ενταξιακές διαδικασίες με την Αλβανία και ελευθέρωση θεωρήσεων για τους πολίτες Κοσόβου, τόσο ενισχύεται το δικαίωμα τους για να ενωθούν σε κοινή κρατική οντότητα.

Χθες στα Τίρανα υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας (ο τελών χρέη ΥπΕξ Γκεντ Τσάκαϊ είναι κοσοβάρος νέος) και Υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου (ο ΥπΕξ είναι επιχειρηματίας, κοσοβάρος της διασποράς), Συμφωνία για την ενοποίηση της διπλωματικής εκπροσώπησης σε επίπεδο Πρεσβειών και Προξενείων στο εξωτερικό. Η σχετική συμφωνία στην ουσία είναι πολυεπίπεδη και δεν αφορά απλά στην ενοικίαση κοινών χώρων στέγασης των υπηρεσιών. Απεναντίας αφορά στην επεξεργασία κοινών στρατηγικών εξωτερικής πολιτικής και θέσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κοινούς χώρους εκπροσώπησης, κοινά πρόσωπα υπηρεσίας στα πόστα εξωτερικού, ανταλλαγή διπλωματικού προσωπικού και προσωπικοτήτων, κοινή πολιτιστική διπλωματία κ.α.

Το τελευταίο μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια αλλά είναι κάτι πολύ ουσιαστικό δεδομένο ότι οι αρχές του Κοσόβου ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν το ζήτημα της διαχείρισης των μοναστηριών και ναών ως θέμα πολιτιστικής κληρονομιάς στα οποία όμως έχει δικαιώματα κυριαρχικά το Πατριαρχείο της Σερβίας.

Για τα υπόλοιπα είναι σαφές ότι αποτελούν στην ουσία ενοποίηση των υπηρεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών και δεν είναι τυχαίο αυτό. Εφόσον σε στρατηγικής σημασίας τομείς όπως: αστυνόμευση της επικρατείας της Αλβανίας από την Αστυνομία Κοσόβου αποτελεί πλέον πραγματικότητα, πολιτικές παροχής της αλβανικής υπηκοότητας επίσης είναι πολύ απλουστευμένες, κοινή εξωτερική πολιτική, προχωρούν τότε σε άλλα ζητήματα μικρότερης σημασίας μπορεί να τρέξουν ευκολότερα οδηγώντας στην προς το παρόν άτυπη ενοποίηση Αλβανίας και Κοσόβου και ανατρέποντας κυριολεκτικά τα όσα ισχύουν στα σημερινά Βαλκάνια.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon