Ελληνοαλβανικά και εμμονές του τουρκόφρωνα Σαμπάν

Δημοσιεύθηκε: 05/07/2019 10:47 Τελευταία Ενημέρωση: 07/07/2019 14:00 Από: Tachydromos

Συνεχίζει το βιολί του ο Σαμπάν Μουράτι, πρώην διπλωμάτης της Αλβανίας με υπηρεσία στην Τουρκία. Δεν πρόκειται απλά για εμμονές αλλά μάλλον στοχεύει κάπου περισσότερο. Πρόκειται για μια προσπάθεια να διεγείρει την κοινή γνώμη στην Αλβανία και να συντηρεί φοβικό σύνδρομο περί κινδύνων απ’ την Ελλάδα και διαθέσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να αποσχιστεί απ’ την Αλβανία.

Θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλά βλακείες που απευθύνονται σε συγκεκριμένο ακροατήριο, όμως μπορεί να υπάρξει και μια άλλη προσέγγιση. Αποτελεί πλατφόρμα στα Τίρανα που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και που στην ουσία αποβλέπει σε ένα πλαίσιο αυστηρής επιτήρησης της μειονότητας και ειδικά αποστέρησης της από βασικά δικαιώματα. Πρόκειται για την επιβολή αυστηρού κρατικού πλαισίου με συνέπειες την ασφυξία στην κοινότητα των Ελλήνων και τον σταδιακό μαρασμό της. Στην ουσία ο Σαμπάν Μουράτι είναι απ’ τους ανθρώπους που με πρόσχημα την δήθεν κατάρτιση και επαγγελματισμό επιχειρούν την θεωρητική τεκμηρίωση της πλατφόρμας.

Και όταν λέμε ότι το τελευταίο του άρθρο θέλει και μια άλλη προσέγγιση αυτό έγκειται στο γεγονός ότι στην προσπάθεια του να προσδώσει σοβαροφάνεια στα όσα αρθρώνει καταπιάνεται από δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα ο ΥπΕξ μιλώντας σε συνέντευξη του στις 22 Ιουνίου για γενικότερο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στα Βαλκάνια αναφέρεται σε ζητήματα με την Αλβανία και φυσικά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Πέραν των άλλων επισημαίνει ότι στα κείμενα της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία έχει συμπεριληφθεί ο όρος ώστε οι Αλβανικές αρχές να κάνουν πρακτικά σεβαστό το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της ΕΕΜ. Αυτοπροσδιορισμός και όχι αυτονομία στη διακυβέρνηση.

Ο Μουράτι κάνει σα να μην καταλαβαίνει και εγείρει με ένα μακροσκελές κείμενο ζήτημα. Μεταφράζει με τον δικό του τρόπο το αυτοπροσδιορισμός – self-identification σε self-determination. Δεν είναι μια αυθαίρετη μετάφραση… είναι σκοπιμότητα ώστε να συνδέσει με την Αθήνα και την επίσημη εξωτερική πολιτική θέματα δήθεν απόσχισης στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας!!!

Εξ άλλου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στην οποία αναφέρεται η Συνέντευξη του Υπουργού (22 Ιουνίου) είναι στην ελληνική και εκείνος έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει και να μάθει αντί της αυτόματης μετάφρασης του διαδικτύου.

Αλλά όχι διότι αυτό τον βολεύει τον ίδιο και όσους εξυπηρετεί. Ισχυριζόμενος ότι υπάρχει σενάριο για εδαφικές διεκδικήσεις στη Βόρεια Ήπειρο απ’ την Ελλάδα εκείνος δεν αναμασάει απλά την ιστορία στο άρθρο του (Dita, 4 Ιουλίου) . Δικαιολογεί την κατασταλτική συμπεριφορά των κρατικών μηχανισμών αλλά και παρακρατικών οργανώσεων: δολοφονία στους Βουλιαράτες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, νοθείες όλων των μορφών στις εκλογές για την ανάδειξη ελεγχόμενων απ’ το κέντρο προσώπων, παρουσία πολυμελών κλιμακίων των κρατικών υπηρεσιών στις κοινότητες της ΕΕΜ κ.α. συναφή.

Πέραν των άλλων εξυπηρετεί την ανάγκη της κυβέρνησης ώστε να στραφεί αλλού η προσοχή την ώρα που η εσωτερική κρίση μαστίζει την Αλβανία. Πάντοτε υπήρξε στην Αλβανία ένα εύκολο εργαλείο η διέγερση ανησυχιών από δήθεν δράση της Ελλάδας στα νότια της σημερινής επικράτειας της Αλβανίας προκειμένου διασκεδάσει εσωτερικές δυσμένειες. Γιατί όχι να δοκιμαστεί άλλη μια φορά με την «εγκυρότητα» του Σαμπάν ως διαφορετική συνταγή. Στην ουσία δεν αποσκοπεί να εκφοβίσει την αλβανική κοινή γνώμη ότι «ο γνωστός μόνιμος εχθρός – η Ελλάδα» προσπαθεί να επωφεληθεί της εσωτερικής πολιτικής έντασης. Θέλει να εκφοβίσει ακόμη περισσότερο και να επιβαρύνει την κατάσταση στους κόλπους της ΕΕΜ.

Υποβοηθά έτσι κι εξυπηρετεί την κεντρική κυβέρνηση η οποία μάλλον την προσπάθεια να τοποθετήσει τους αυθαιρέτως και παρανόμως «εκλεγέντες» δημάρχους και άλλους αιρετούς φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα την ξεκινήσει απ’ τους Δήμους με έντονη παρουσία του Ελληνικού στοιχείου ειδικά δε Δρόπολη και Φοινίκι. Στο δεύτερο μάλιστα δεν έχει και πολλές δυσκολίες δεδομένου ότι απερχόμενος και νέος είναι στην ίδια άμαξα επιβάτες.

Και ο Σαμπάν Μουράτι, αυτός που το self-identification το μπερδεύει με το self-determination, «αθώα και κατά λάθος», μας προβάλει για άλλη μια φορά το μπαμπούλα Τουρκία. Ας τολμήσει γράφει λίγο-πολύ η Αθήνα να ανακινήσει ζητήματα αυτονόμησης στη Β. Ήπειρο και θα δει τότε τι θα γίνει στη Θράκη…

Ο Σαμπάν Μουράτι, λοιπόν, την ώρα που γίνονται τόσες προσπάθειες για άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενσωμάτωσης στην ΕΕ, βρίσκει τους τρόπους που έμαθε στο Ινσταμπούλ να πουλάει παραμύθι!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon