Ν. Δένδιας: Η Αλβανία να υλοποιήσει τις πρόνοιες των Συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 22/07/2019 14:00 Τελευταία Ενημέρωση: 22/07/2019 14:00 Από: Tachydromos

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει την αντιπολίτευση. Θα σέβεται και θα ακούει την κριτική. Θα αγνοήσει, όμως, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, κάθε κραυγή πατριδοκαπηλίας και εθνικολαϊκιστικής έξαρσης». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Βαλκάνια

Ως προς τη σχέση και τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού αποτυπώματος της Ελλάδας στην περιοχή μέσω σχεδίων διασυνδεσιμότητας, η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών προς τις χώρες αυτές αλλά και μέσω αυτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο δρόμος προς την ΕΕ συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων.

Η Αλβανία

Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Αλβανία να υλοποιήσει τις πρόνοιες των Συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του 1940, και την υλοποίηση των υποχρεώσεών της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. «Στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», σημείωσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon