Ελληνικός θρίαμβος στην Κορέα - Δεύτερος στον κόσμο ο Γκολομέεβ

Δημοσιεύθηκε: 27/07/2019 15:03 Τελευταία Ενημέρωση: 27/07/2019 15:03 Από: Tachydromos

Το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 50 μέτρων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης που διεξάγεται στην Γκουανγκτσου της Νότιας Κορέας κατέκτησε ο Κριστιάν Γκολομέεβ.

Αυτό είναι μόλις το δεύτερο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάσα στην κολύμβηση, στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, μετά από το χρυσό του Αρη Γρηγοριάδη στα 50 μέτρα ύπτιο το 2005 στο Μόντρεαλ.

Ο 26χρονος πρωταθλητής του Εθνικού Πειραιά κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών στα 50μ. ελεύθερο, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον τελικό με 21.45 και μοιράστηκε το ασημένιο μετάλλιο με τον Βραζιλιάνο Μπρούνο Φράτους, με τον οποίο έκαναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο. Χρυσός ήταν ο Αμερικανός Ντρέσελ που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ο κολυμβητής - φαινόμενο της εποχής μας, διάδοχος του Μάικλ Φελπς.

Το ασημένιο μετάλλιο του Γκολομέεφ δημιουργεί προσδοκίες για μία ανάλογη επιτυχία και του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτό ανέφερε άλλωστε και ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις. «Ήταν πολυ ωραία κούρσα, ήμουν έτοιμος, το ήθελα πάρα πολύ, ήμουν συγκεντρωμένος και πολύ χαρούμενος και με το χρόνο, ήταν ένα εκατοστό από το πανελλήνιο μου ρεκόρ. Ένιωθα ωραία, έβλεπα από δίπλα μου τον Φράτους. Προσπάθησα πολύ στα τελευταία μέτρα και μου βγήκαν σχεδόν όλα σωστά.

Δε θα πω ότι το περίμενα, αλλά πίστευα ότι αν τα κάνω όλα σωστά θα ήμουν στα μετάλλια. Θέλω να το αφιερώσω στο θείο μου και στη θεία μου, στην γυναίκα μου τη Λίντζι και στον πατέρα μου που δεν είναι εν ζωή. Είναι το δεύτερο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για την Ελλάδα μετά του Γρηγοριάδη το 2005 και ακόμα δεν το πιστεύω πραγματικά. Αυτό μου δίνει την ενέργεια να συνεχίσω για του χρόνου που είναι Ολυμπιακή χρονιά. Ναι, πραγματικά μου ανοίγει την όρεξη και πραγματικά θα προσπαθήσω δυνατά να δουλέψω πιο σκληρά να βελτιώσω ό,τι ατέλειες έχω και να πάω ακόμα καλύτερα». είπε ο Γκολομέεβ.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ έχασε την μητέρα του όταν τον γέννησε, πριν 26 χρόνια. Ο πατέρας του, πρωταθλητής αλλά και προπονητής στην κολύμβηση, τον έφερε στην Ελλάδα όταν ήταν μόλις 2 ετών. Μεγάλωσε στην Κρήτη, όπου ο πατέρας του δούλευε σαν προπονητής. Η μοίρα όμως έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Κριστιάν, αφού έχασε και τον μπαμπά του από καρκίνο πριν μια δεκαετία, ενώ εκείνος ήταν ανήλικος. Στη συνέχεια μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη με τους θείους του. Θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα παιδιού που ενσωματώθηκε στην ελληνική κοινωνία και αναδείχθηκε μέσα από τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ συνεχίζει, αργά αλλά σταθερά, να κερδίζει θέσεις ανάμεσα στην ελίτ του αγωνίσματος, έχοντας τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και τέσσερις σε Ευρωπαϊκά, όπου πέρυσι στη Γλασκόβη κατέκτησε και πάλι το ασημένιο μετάλλιο. Αυτή τη φορά ωστόσο το ασημένιο ήρθε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τεράστια επιτυχία για τον ίδιο και για την ελληνική κολύμβηση, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, το ασημένιο μετάλλιο του Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανγκζού. Ο κ. Αυγενάκης έστειλε μέσω ανάρτησής του στο twitter τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα πρωταθλητή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θερμά συγχαρητήρια στον 26χρονο Παγκόσμιο Πρωταθλητή μας, Κριστιάν Γκολομέεβ, για το ασημένιο μετάλλιό του στην κούρσα της μιας ανάσας, στα 50μ. ελεύθερο. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία του ίδιου και φυσικά της ελληνικής κολύμβησης, στη διοργάνωση που γίνεται στη Νότιο Κορέα».

Άνθρωπος που προέρχεται από το χώρο της πισίνας και του υγρού στίβου, ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς δεν έκρυψε και αυτός τον ενθουσιασμό του για την τεράστια επιτυχία του Κριστιάν Γκολομέεβ. «Καταπληκτικός Κριστιάν Γκολομέεφ, αργυρό μετάλλιο στα 50 ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Τρομερή επίδοση, τρομερή κούρσα. Μπράβο Κριστιάν!», έγραψε ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού, σε ανάρτησή του στο twitter, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελικού.

Οι επιτυχίες όμως δεν σταματούν εδώ. Λίγο αργότερα την πρώτη πρόκριση της καριέρας του σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πανηγύρισε στη Γκουανγκζού ο Απόστολος Χρήστου. Ο Έλληνας κολυμβητής πέτυχε ατομικό ρεκόρ στους ημιτελικούς των 50μ. ύπτιο με 24.86 και κατάφερε, έστω και με την όγδοη επίδοση, να εξασφαλίσει θέση στον αυριανό (28/7, 14:02 ώρα Ελλάδας) τελικό. Θα είναι η τέταρτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή στον τελικό αυτού του αγωνίσματος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά τις τρεις διαδοχικές συμμετοχές του Άρη Γρηγοριάδη (2005, 2007, 2009), ο οποίος βέβαια είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2005 στο Μόντρεαλ, το μοναδικό που είχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο αγώνισμα της κολύμβησης...

gr.euronews.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon