Πτυχές της ατέρμονης κρίσης

Δημοσιεύθηκε: 31/07/2019 15:05 Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2019 14:51 Από: Tachydromos

Μπορεί λόγω θέρους και του γεγονότος ότι η κοινωνία βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε διακοπές, οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης να έχουν κοπάσει. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι έχει δρομολογηθεί εξέλιξη διεξόδου απ’ την ατέρμονη πολιτική κρίση στην Αλβανία. Απεναντίας η δυσκαμψία που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του για διάλογο και εντοπισμό κοινού τόπου εκτόνωσης, προμηνύει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί κανείς στην εκφάνσεις της κρίσης και της πόλωσης. Υπάρχει πλέον μια διασπορά της πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο σε ποικιλία θεμάτων όσο και μορφές των αντιδράσεων της κοινωνίας, αυθόρμητα ή υπό την καθοδήγηση της αντιπολίτευσης και υπό τη δική της ευθύνη.

Η Κυβέρνηση και ο μηχανισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος επιμένει με όλους τους τρόπους ότι η μονοκομματική φάρσα εκλογική διαδικασία που έγινε για την τοπική αυτοδιοίκηση στις 13 Ιουνίου, είναι ακέραια. Ως εκ τούτου με τη χρήση της κρατικής ισχύος προχωράει καθημερινά και με μελετημένο σχήμα την εγκατάσταση των τοπικών αρχόντων που προέκυψε απ’ αυτή την ψηφοφορία. Οι πολίτες αντιδρούν ωστόσο όμως οι αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώνονται και διασφαλίζουν την ορκωμοσία των μονοκομματικών σχεδόν δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων επίσης προϊόν μια διαδικασίας στην οποία η συμμετοχή του εκλογικού σώματος δεν ξεπέρασε το 12%.

Γι' αύριο Πέμπτη, 1η Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ανάλογη διαδικασία στο Δήμο Δρόπολης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απ’ τη μια προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος για τα κόμματα ώστε να βρουν τρόπο να καθίσουν σε διάλογο εξεύρεσης διεξόδου έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και απ’ την άλλη εμμένει στη θέση του ότι τυπικά η 13η Οκτωβρίου είναι ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών. Η Κυβέρνηση που προχωράει τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου χλευάζει με τις καθημερινές σχεδόν εναγώνιες εκκλήσεις του για διάλογο.

Ακόμη και η προσπάθεια του Προέδρου να συνδέσει την διαδικασία διεξόδου απ’ την κρίση και την εφαρμογή εκλογικής διαδικασίας με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, με τις εξελίξεις στο πεδίο της έναρξης βημάτων για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ, δεν φαίνεται να συγκινεί πλέον κανένα. Έτσι ενώ οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν όχι απλά την ανησυχία τους αλλά την ανοιχτή δυσαρέσκεια που τον Οκτώβριο ίσως η πΓΔ Μακεδονίας (Βόρεια Μακεδονία) θα λάβει πρόσκληση και ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, η Αλβανία θα μείνει και πάλι εκτός. Αυτό ναι μεν για την κοινωνία αποτελεί πλήγμα για την πολιτική τάξη όμως δεν σημαίνει και πολλά.

Στην πρωτεύουσα Τίρανα επίσης πέραν της μεγάλης αντιπαράθεσης που αφορά στην κατεδάφιση πολλών ιδιωτικών κατοικιών για την κατασκευή λεωφόρου, τα πνεύματα έχουν ιδιαίτερα ενταθεί και στο κέντρο. Ο Πρωθυπουργός και ο εγκάθετος Δήμαρχος του προχωρούν παρά τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου την εκκένωση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου προκειμένου το κατεδαφίσουν. Με έντονο το παρασκήνιο που θέλει τον όλο σχεδιασμό να εξυπηρετεί τη διάθεση του οικοπέδου με άλλα παρακείμενα σε επιχειρηματικά σχήματα για ανέγερση πολυώροφων κτιρίων (μόδα και μανία του Ράμα) ηθοποιοί έχουν εγκλειστεί μέσα στο Θέατρο και προς το παρόν απωθούν την προσπάθεια της αστυνομίας να ανοίξει το δρόμο στην εγκατάσταση του εργοταξίου.

Η Κυβέρνηση όμως και η δημοτική αρχή αψηφούν τις αντιδράσεις και οι αναλυτές δεν αποκλείουν πολύ θερμό επεισόδιο στην επανάληψη της αστυνομικής επιχείρησης. Οι κερδισμένοι της κλιμακούμενης εσωτερικής αστάθειας είναι τα κυκλώματα καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών. Μετά τον κάποιας κλίμακας περιορισμό των επιφανειών των φυτειών της Ινδικής κάνναβης είναι πληθώρα οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι φέτος σε όλη την Αλβανία το φαινόμενο επανήλθε.

Η αντιπολίτευση ενώ εκφράζει την ετοιμότητα να απαντήσει στην έκκληση του Προέδρου για διάλογο θέτει ως όρο εκ των ουκ άνευ την διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών μαζί ίσως με τις τοπικές. Και προφανώς εκλογές υπό την ευθύνη τεχνικής κυβέρνησης με άμεση παραίτηση του Έντι Ράμα απ’ την πρωθυπουργία.

Η κατάσταση δεν μοιάζει αλλά είναι πραγματικά εντελώς εκτός των ραγών της λογικής.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη δρομολόγηση των εξελίξεων είναι ριψοκίνδυνη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon