Οι αλβανικές συμμορίες “παίζουν” τώρα και μέσω του Facebook

Δημοσιεύθηκε: 08/08/2019 14:18 Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2019 14:18 Από: Tachydromos

Οι Αλβανοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το Facebook προκειμένου να αποφύγουν τις αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και να φέρνουν παράνομα μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph. H σελίδα ονομάζεται «Αλβανοί στο Λονδίνο» και τη διαχειρίζεται από τον καταδικασμένο, Αλβανό ληστή τραπεζών, Φάρι Λέσι. Έχει 123.000 ακόλουθους και αναρτά δημοσίως εγκληματικά σχέδια.

Η σελίδα προσφέρει στους Αλβανούς, παράνομους μετανάστες «φίλους» της τα πάντα. Από ειδοποιήσεις σχετικά με συνοριακούς ελέγχους της αστυνομίας, μέχρι φωτογραφίες αστυνομικών και των οχημάτων τους και συμβουλές για το στήσιμο ψεύτικων γάμων.

Η σελίδα στο Facebook, επίσης, λειτουργεί ως διαμεσολαβητής προκειμένου οι Αλβανοί να έρθουν σ’ επαφή με δουλέμπορους. Έναντι 1.500 στερλινών ανά άτομο, παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται στη Μεγάλη Βρετανία, μέσω Ιρλανδίας, που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί το φτηνότερο και ευκολότερο σημείο εισόδου στη Βρετανία.

Μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι και η πρόσληψη ανθρώπων που μιλούν Αγγλικά και μπορούν να γράψουν τα τεστ που απαιτούνται για τη λήψη Βρετανικής υπηκοότητας ή για την άδεια οδήγησης, αντί των Αλβανών.

Ο Φάρι Λέσι, που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σελίδα στο Facebook, εισήλθε παράνομα στη Μεγάλη Βρετανία, μετά από 6χρονη φυλάκιση για ληστεία 20 χιλ. στερλινών, στην Ιταλία. Αφού καταδικάστηκε για ναρκωτικά στην Αγγλία, απελάθηκε το Μάρτη. Ωστόσο, η σελίδα «Αλβανοί στο Λονδίνο» ανέβηκε σε δημοφιλία, παρά την απέλαση του Λέσι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι διαχειριστές της σελίδας στο Facebook την «κατέβασαν» μόλις δημοσιογράφοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν, ζητώντας σχόλιο σχετικά με τις καταγγελίες. Εξάλλου, σύμφωνα με το Facebook, τα όποια ποσταρίσματα στη σελίδα αναφορικά με την παράνομη είσοδο μεταναστών απαγορεύτηκαν από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ότι αν οι διαχειριστές δεν είχαν κλείσει τη σελίδα, θα το είχε κάνει το ίδιο το social media.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι όποιος βρεθεί να παρεμβαίνει ηθελημένα στην επιβολή του νόμου θα νιώσει την πλήρη ισχύ του νόμου. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν την ευθύνη να προλαμβάνουν την παράνομη δραστηριότητα στις πλατφόρμες τους. Η διαδικτυακή μας υπηρεσία προτείνει την υποχρέωση των εταιρειών να εμποδίζουν τυχόν παράνομες δραστηριότητες στις εφαρμογές τους, συμπεριλαμβανομένου και του οργανωμένου μεταναστευτικού εγκλήματος», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών σε σχόλιό του για την υπόθεση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των βρετανικών αρχών, οι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες, πλέον, κυριαρχούν στο εμπόριο κοκαΐνης στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες. «Η απειλή από τις αλβανικές εγκληματικές συμμορίες είναι σημαντικός. Το Λονδίνο είναι η κύρια βάση τους, αλλά είναι δικτυωμένοι κατά μήκος ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», σχολίασε εκπρόσωπος της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι βρετανικές αρχές έχουν ήδη αναπτύξει 6 αξιωματικούς στην Αλβανία. «Συνεργαζόμαστε στενά με τις αλβανικές αρχές και άλλους στην περιοχή, προκειμένου να πολεμήσουμε τις κύριες απειλές για το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon