Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα και η παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας

Δημοσιεύθηκε: 12/08/2019 13:14 Τελευταία Ενημέρωση: 12/08/2019 13:15 Από: Tachydromos

Της Μυρένας Σερβιτζόγλου

Σαν σήμερα, εννέα χρόνια πριν, στη Χειμάρρα, έπεφτε νεκρός έξω από την πατρογονική του εστία ο 36χρονος Χειμαρραίος, Αριστοτέλης Γκούμας, δολοφονημένος από Αλβανούς εθνικιστές.

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 36χρονου Χειμαρραίου, Αριστοτέλη Γκούμα, λίγα μέτρα έξω από τη πατρογονική του εστία, από Αλβανούς εθνικιστές μόνο και μόνο επειδή μιλούσε την ελληνική γλώσσα.

Τον Ιούλιο του 2010 η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε προκαλέσει έξαρση εθνικιστικών ακροτήτων μεταξύ αλβανικών κύκλων. Στην περιοχή της Χειμάρρας, κάτοικοι, μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) είχαν καταγγείλει επανειλημμένως στις Αρχές επεισόδια εκφοβισμού και βίας εις βάρος τους. Η Αστυνομία δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια πρόληψης ή αποτροπής τέτοιων φαινομένων.

Την Πέμπτη, 12 Αυγούστου του 2010 ο Αριστοτέλης Γκούμας εργαζόταν σε επιχείρηση σε παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας. Σε πρόκληση ομάδας Αλβανών γιατί μιλάει ελληνικά, ενώ βρίσκεται στην Αλβανία, εκείνος υπερασπίστηκε το δικαίωμα του να ομιλεί τη μητρική του γλώσσα. Όταν το βράδυ ο Γκούμας αποχώρησε από τον χώρο εργασίας του προκειμένου να μεταβεί στην οικία του στην Άνω Χειμάρρα, η ίδια αυτή συμμορία Αλβανών τον ακολούθησε και 150 μέτρα από το σπίτι του, κοντά σε μία γέφυρα και την ιστορική εκκλησία του Πατροκοσμά, εμβόλισε τη μηχανή του. Αφού τον τραυμάτισαν πέρασαν με το όχημά τους πάνω από το σώμα του δύο φορές και διέφυγαν πάραυτα στα λατομεία της περιοχής. Η μηχανή του Γκούμα είχε μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα σιδερικών.

Αρχικά τα αλβανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τροχαίο δυστύχημα ή για απλό ξεκαθάρισμα λογαριασμών που οφειλόταν στην έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα. Μόνο μετά από τη γενικότερη κατακραυγή, τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, την καταδίκη του εγκλήματος και πιέσεις από την τότε ελληνική κυβέρνηση, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, αναγκάστηκε να καταδικάσει ως πράξη βαρβαρότητας το να δολοφονείσαι επειδή μιλάς τη γλώσσα που επιθυμείς και να αναγνωρίσει τη Χειμάρρα ως δίγλωσση (και όχι μειονοτική!) περιοχή. Έδωσε, επίσης, εντολή οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Οι ποινές που επιδίκασε το αλβανικό δικαστήριο ήσαν ιδιαίτερα μικρές. Το 2015 οι προκλήσεις των Αλβανών θα συνεχιστούν, με αποκορύφωμα την εντολή του Έντι Ράμα να κατεδαφιστεί μέσα σε μία νύχτα εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα παραμονές πάλι Δεκαπεντάγουστου, και τον ξυλοδαρμό λίγες ημέρες αργότερα του ηλικιωμένου ορθόδοξου ιερέα Χρήστου Παππά, πατέρα του Λεωνίδα Παππά, τότε προέδρου της οργάνωσης που εκπροσωπεί την ΕΕΜ, Ομόνοια.

Στις 28 Οκτωβρίου του 2018, ανήμερα της εθνικής επετείου η οποία γιορτάζεται με κάθε επισημότητα στη Βόρειο Ήπειρο, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, θα δολοφονηθεί υπερασπιζόμενος το αναγνωρισμένο δικαίωμά του να κάνει χρήση των εθνικών του συμβόλων, της ελληνικής σημαίας.

Τα Τίρανα ακόμη και σήμερα, καίτοι έχουν υπογράψει από το 1995 τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, καίτοι ψήφισαν τον Οκτώβριο του 2017 Νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων, ακολουθούν την πολιτική του Ενβέρ Χότζα, περιορίζοντας το ελληνικό μειονοτικό στοιχείο και τα δικαιώματά τους στις χαρακτηρισμένες από το κράτος μειονοτικές ζώνες, από τις οποίες εξαιρείται η περιοχή της Χειμάρρας η οποία κατοικείτο για αιώνες από ελληνικό πληθυσμό. Ο Χότζα ήθελε να αποκόψει τους Έλληνες από το θαλάσσιο μέτωπο, -πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα σε όλη την περιοχή της Βορείου Ηπείρου-, καθώς αναγνώριζε την αξία και τη μοναδικότητα της τοποθεσίας της Χειμάρρας.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γηγενής, αναγνωρισμένη, η μεγαλύτερη αριθμητικά και η σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά και σύνθετα: δημογραφική αποψίλωση, εκπαιδευτικό, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά, πολιτική εκπροσώπηση. Το σημαντικότερο είναι το περιουσιακό, για την ακρίβεια η υφαρπαγή από το αλβανικό κράτος ελληνικών περιουσιών. Ενώ το αλβανικό Κράτος μεταπολιτευτικά επιδιώκει να παρουσιάζει έναντι της διεθνούς κοινοτητας μία εικόνα προστασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στην πραγματικότητα, όπως μαρτυρούν τα πιο εξόφθαλμα πρόσφατα παραδείγματα, όπως η περίπτωση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα ή του περιουσιακού ζητήματος στη Χειμάρρα, αλλά και όπως επισημαίνουν διαχρονικά οι σχετικές Εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών της ΕΕΜ παραβιάζονται και καταστρατηγούνται συστηματικά και κατάφωρα.

«Να, σ’ αυτό το τραπεζάκι καθόμασταν και πίναμε ένα τσιπουράκι με τον γαμπρό μου και με τον ξάδελφό μου. Ακούσαμε τη μηχανή του παιδιού και καταλάβαμε ότι έρχεται. Ακούσαμε το μπαμ, αλλά δεν πήγε ο νους μας στο κακό. Πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει και αντικρίσαμε τον Αριστοτέλη πεσμένο κάτω, μέσα στα αίματα. Είχε τελειώσει», είναι τα λόγια του Ηλία Γκούμα, πατέρα του Αριστοτέλη, για εκείνη την ημέρα.

https://lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon