Πρώτο θέμα η Ελλάδα στα αλβανικά ΜΜΕ: Μητσοτάκης, Δένδιας και Πρεσβεία της Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε: 25/08/2019 16:33 Τελευταία Ενημέρωση: 27/08/2019 12:47 Από: Tachydromos

Της Μυρένας Σερβιτζόγλου...

Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση, αλλά και τα ικανά στελέχη, τόσο για να σταθεί συμπαραστάτης καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της στην πολύπαθη μειονότητα, όσο και θα θέσει τους δικούς της όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντι στην κυβέρνηση των Τιράνων.

Πολύ συχνά η Ελλάδα κυριαρχεί στην ατζέντα των αλβανικών ΜΜΕ, όμως τις τελευταίες ημέρες τρία θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην κυριολεξία μονοπώλησαν πρωτοσέλιδα και πηχυαίους τίτλους σε εφημερίδες και ιστοσελίδες στη γείτονα: (α) Η απαντητική επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την ΟΜΟΝΟΙΑ, (β) η τοποθέτηση Δένδια στη Βουλή για το ζήτημα Κατσίφα και (γ) η τιμητική διάκριση που έλαβε η πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα με αφορμή την επιστροφή της στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.

Με την επιστολή του προς την ΟΜΟΝΟΙΑ, την οργάνωση που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει όρους στην Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ καθιστά ξεκάθαρο ότι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας θα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της νέας κυβέρνησης.

Εκτενείς αναφορές προκάλεσε και η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σε ερώτημα βουλευτή για το θέμα Κατσίφα. Η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια έστελνε σαφές μήνυμα στα Τίρανα, ενώ καθιστούσε σαφές στην αλβανική πλευρά ότι οι σχετικές έρευνες θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και να δοθεί στη δημοσιότητα το ταχύτερο δυνατόν το σχετικό πόρισμα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Ο Δένδιας άσκησε κριτική για την καθυστέρηση της έρευνας και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το επίσημο πόρισμα της Εισαγγελίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Τέλος, τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην ανώτερη διάκριση του «Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμεη», που απένειμε ο Πρόεδρος Μέτα στην πρέσβη της Ελλάδος που αναχωρεί για Αθήνα. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ άσκησαν έντονη κριτική και ως προς τις τρεις προαναφερθείσες ειδήσεις.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα για μία ακόμη φορά αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στα Τίρανα, μαρτυρά την αδιαμφισβήτητη οικονομική, διπλωματική και γεωπολιτική της υπεροχή απέναντι στη γείτονα, ενώ φέρνει στο φως και την εντελώς διαφορετική στάση της αντιπολίτευσης από εκείνη της αλβανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, συνεχίζει να επιλέγει μία πολιτική ευθείας αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, η αντιπολίτευση, τόσο ο Μπάσα, όσο και Μέτα, με ξεκάθαρες κινήσεις δείχνουν πρόθεση συνεργασίας και επανεκκίνησης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι οποίες είχαν περιέλθει σε τέλμα κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση, αλλά και τα ικανά στελέχη, τόσο για να σταθεί συμπαραστάτης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της στην πολύπαθη μειονότητα, όσο και θα θέσει τους δικούς της όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντι στην κυβέρνηση των Τιράνων.

https://lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon