Ευρωπαϊκή διάσταση στις υποτιθέμενες εκλογές Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε: 27/08/2019 12:46 Τελευταία Ενημέρωση: 30/08/2019 12:40 Από: Tachydromos

Πρόκειται για μια ουσιώδη λεπτομέρεια στην οποία ακόμη δεν έχει αναφερθεί η αντιπολίτευση και ούτε ο τύπος, αλλά που σίγορα θα προκύψει στο άμεσο διάστημα και αφορά στις παραβιάσεις που έγιναν με τις μονομερείς εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι ζήτημα συνολικής εκτίμησης τους και στα σημεία που παραβαίνουν τις προδιαγραφές ώστε να γίνουν αποδεκτές κατά τα κριτήρια της Κάρτας της Κοπεγχάγης για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρα. Σ’ αυτή τη διάσταση του θέματος έχει κατ επανάληψη αναφερθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει επαρκώς κατανοητό ότι με τέτοιες εκλογές δεν είναι δυνατή καμιά συζήτηση στις διαδικασίες που οι μηχανισμοί της ΕΕ έχουν ανακοινώσει για τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι εκλογές ήταν απλά δοκιμαστική ψηφοφορία δεδομένου ότι συμμετείχαν στους περισσότερους δήμους μόνο ένας υποψήφιος και επί το πλείστον ένας συνδυασμός για τα δημοτικά συμβούλια. Συν του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναβάλει τις εκλογές δίνοντας νέα ημερομηνία διεξαγωγής αυτή της 13ης Οκτωβρίου.

Τα γεγονότα τρέχουν και ούτε αυτή αποτελεί πλέον προς εκτίμηση πιθανότητα. Η Κυβέρνηση Ράμα επιμένει ότι οι εκλογές έγιναν και ότι το προϊόν τους είναι πολιτικά και νομικά ακέραιο.

Προκύπτουν με σαφήνεια δύο επιπλέον επιπλοκές που αφορούν άμεσα δήμους όπως αυτοί που συγκεντρώνουν ελληνικούς πληθυσμούς και κοινότητες η μία εκ των οποίων μάλιστα με Ευρωπαϊκή διάσταση. Η μία αφορά τη νομιμότητα των αποφάσεων των τυπικά παράνομων δημοτικών συμβουλίων και ουσιαστικά μονοκομματικών. Συγκεκριμένα προχωρούν διαδικασίες ώστε εντός του επόμενου μηνός να εφαρμοστούν διαδικασίες εκλογής και των συμβουλίων των κοινοτήτων. Άρα η χιονοστιβάδα της παρανομίας να μαζέψει κι άλλα απορρέοντα της αρχικής παράνομης και αντιδημοκρατικής πράξης.

Στη συνέχεια και εφόσον στις παραμεθόριες περιοχές η ΕΕ εφαρμόζει σειρά από προγράμματα διασυνοριακά ή άλλα με την Ελλάδα και την Ιταλία κυρίως αλλά με άμεση χρηματοδότηση απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα θα έχει και άλλες προεκτάσεις. Η Συνέλευση Τοπικών Αρχών και Αποκέντρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένας οργανισμός οι απόψεις κι εκτιμήσεις του οποίου έχουν καίρια σημασία στη διαμόρφωση απόψεων για την κατάσταση στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε διάφορες χώρες, αρνήθηκε στην ψηφοφορία του Ιουνίου να αποστείλει αντιπροσωπεία παρατηρητών. Αυτή η κίνηση προφανώς αφήνει να υπονοηθεί ότι η Έκθεση τους θα είναι αρνητική σε ότι αφορά το κατά πόσο έχουν γίνει σεβαστά τα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για ελεύθερες και δίκαιες εκλογικές διαδικασίες αλλά επίσης και επί το πλείστον για το κατά πόσο τα μονοκομματικά δημοτικά συμβούλια δύναται αποτελέσουν θεσμούς της αυτόνομης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στα προγράμματα που προαναφέρθηκαν με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ συμμετέχουν οι Δήμοι αλλά και τα αποκαλούμενα Περιφερειακά Συμβούλια, δεδομένου όμως ότι έχουν προκύψει ως ανόθευτη βούληση των τοπικών κοινωνιών των πολιτών. Εάν οι εκθέσεις για το τι έχει συμβεί στον περασμένο Ιούνη θα είναι αρνητικές προφανώς και η βάση κατοχύρωσης των εταίρων αυτών στα προγράμματα θα έχει εκλείψει.

Δεν είναι υπόθεση εργασίας τα όσα γράφονται αλλά ανάλυση με βάση άλλες προηγούμενες ανάλογες εμπειρίες.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon