Η βίλα του Ενβέρ Χότζα: 60 χρόνια μετά άνοιξε για το κοινό

Δημοσιεύθηκε: 28/08/2019 10:30 Τελευταία Ενημέρωση: 28/08/2019 10:30 Από: Tachydromos

Η βίλα του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα στα Τίρανα άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια για μια πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον περιοδεύοντα κινηματογράφο Tarkovsky και κατά την οποία προβλήθηκαν οι βραβευμένες ταινίες του 'Έλληνα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου "Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς» (Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, 2019) και " Ή σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν" (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ν.Α Ευρώπης Διεθνές Διαγωνιστικό, Ειδικό Βραβείο 2018).

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, που έλαβε θερμής υποδοχής σε μία γεμάτη αίθουσα σχεδόν 150 ατόμων, παρουσίασε τις τελευταίες ταινίες του και συνομίλησε εκτενώς με το κοινό και τους κινηματογραφιστές για τον τρόπο που προσεγγίζει την τέχνη του. Την κινηματογραφική εκδήλωση προέβαλλαν πλήθος αλβανικά και ελληνικά ΜΜΕ (https://www.star.gr/…/enber-xotza-kinhmatografiko-festibal-…).

Οι συνδιοργανωτές του κινηματογράφου Tarkovsky, o ΕλληνοΑλβανός σκηνοθέτης Νεριτάν Ζιντζιρία και η Αλβανή αρχιτέκτων Iphe Ghenie, τόνισαν σχετικά με την επίσκεψη του Βασίλη Κεκάτου στα Τίρανα, στο ελληνικό περιοδικό «Lifo»: «Μοιάζει εξωπραγματικό ότι ένας νικητής των Καννών επισκέπεται τη χώρα μας, αμέσως μετά τη μεγάλη του νίκη. Αλλά θα γίνει. Μοιάζει εξωπραγματικό επίσης το γεγονός πως μια απομονωμένη βίλα στην οποία έζησε και πέθανε ένας δικτάτορας, θα μεταμορφωθεί σε σινεμά. Αλλά θα γίνει. Αυτές οι δράσεις είναι μακριά από τα συνηθισμένα για την Αλβανία, έναν ζεστό τόπο όπου οι νέοι δημιουργοί έχουν περιορισμένα μέσα και ίσως, μέσα από την ιστορία του Βασίλη Κεκάτου -ενός δημιουργού που με λίγα κατέκτησε τις Κάννες- τα όνειρα τους να δυναμώσουν. Χρειαζόμαστε το όνειρο».

Πηγή: Greece in Albania-Greqia në Shqipëri

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon