Ο βετεράνος διπλωμάτης Μάθιου Πάλμερ νέος Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 31/08/2019 20:01 Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2019 20:01 Από: Tachydromos

Ο Μάθιου Πάλμερ ορίστηκε από το State Department ως ο νέος ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, και θα αναλάβει να βοηθήσει στην ένταξη της περιοχής στους θεσμούς της Δύσης.

Ο Πάλμερ “…θα οδηγήσει τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση της διπλωματικής δέσμευσης των ΗΠΑ για την υποστήριξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή“, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. “Θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε δυτικούς θεσμούς“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει ιστορικά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Το Μαυροβούνιο προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία είναι πιθανό να εισέλθει στη συμμαχία σύντομα μετά την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος με την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει έναν γενικό στόχο να καλωσορίσει στους κόλπους της τη Σερβία και το Μαυροβούνιο το 2025, αν και παραμένουν σημαντικά σημεία τριβής, ιδίως η άρνηση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Εκτός από την ιδιότητά του ως Ειδικού Εκπροσώπου, ο Πάλμερ θα συνεχίσει να υπηρετεί ως βοηθός υφυπουργός στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, μια θέση που κατέχει από το 2018. Προηγουμένως ήταν Διευθυντής του Γραφείου της Νότιας Κεντρικής Ευρώπης.

https://www.ptisidiastima.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon