Θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα;

Δημοσιεύθηκε: 18/09/2019 18:10 Τελευταία Ενημέρωση: 18/09/2019 18:10 Από: Tachydromos

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις Αθηνών – Τιράνων παραμένουν «παγωμένες» πάνω από ένα χρόνο, ενώ οι άτυπες συναντήσεις κορυφής στο περιθώριο διεθνών διοργανώσεων δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.

Σε άρθρο του στα Νέα του Σαββατοκύριακου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με καταγωγή από Χειμάρρα, εξέφρασε τη θέση ότι τα Τίρανα δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. «Οφείλω να επισημάνω, όμως, ότι η  Αλβανία εξακολουθεί να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας». 

Το άρθρο του Δένδια δημοσιεύθηκε μία μόλις εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας στη γείτονα. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις Αθηνών – Τιράνων παραμένουν «παγωμένες» πάνω από ένα χρόνο, ενώ οι άτυπες συναντήσεις κορυφής στο περιθώριο διεθνών διοργανώσεων δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Τα αλβανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι παρά την έντονη φημολογία, η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του στις 24 ή 25 του μηνός, στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μία τέτοια συνάντηση, θα απαιτούσε ιδιαίτερα προσεκτική προεργασία, ώστε να στεφθεί με επιτυχία. 

Ο Ράμα επιμένει: Βουλευτικές εκλογές το 2021

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, σε προχθεσινή του συνέντευξη έμεινε σταθερός στη θέση του για εκλογές το 2021, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνησή του διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Σε ερώτηση για το αν η χώρα λάβει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 18 Οκτωβρίου, ήταν επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι «ο δρόμος είναι μακρύς καθώς απαιτείται η συναίνεση όλων των κρατών-μελών».

Ο Ράμα καταβροχθίζει ακτές και οικόπεδα-φιλέτα

Εγκρίθηκε προχθές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το Νομοσχέδιο για τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Επενδύσεων. Το Νομοσχέδιο είχε τροποποιηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να έχει την στήριξή της.

Το αντιπολιτευόμενο όμως, Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Λουλζίμ Μπάσα, έχει διαφορετική γνώμη. Στέλεχός της, η Γιορίντα Ταμπάκου εξαπέλυσε επίθεση στον Ράμα κατηγορώντας τον ότι η Εταιρεία Επενδύσεων είναι αντισυνταγματική και έχει ως αποκλειστικό στόχο τον σφετερισμό δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιών. «Η Εταιρεία, θα μπορεί δια του νόμου, να καταβροχθίζει οικόπεδα στις ακτές ή φιλέτα σε άλλες περιοχές της χώρας, στο όνομα τάχα του δημοσίου συμφέροντος,  προκειμένου να περάσουν στα χέρια ορισμένων ξένων “επενδυτών” που θα συνεργάζονται με την Εταιρεία, δηλαδή με το Ράμα», γράφει στο Facebook η Ταμπάκου.

https://lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon