Πάλμερ: Σέρβοι και Αλβανοί θα πρέπει μόνοι τους να βρουν την λύση στο ζήτημα του Κοσόβου

Δημοσιεύθηκε: 20/09/2019 15:18 Τελευταία Ενημέρωση: 20/09/2019 15:18 Από: Tachydromos

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου, η οποία θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή των δασμών για τα εμπορεύματα από την Σερβία. Ο κ. Πάλμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική υπηρεσία του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), υπογράμμισε ότι οι δασμοί ύψους 100% που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελούν τροχοπέδη για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας και την ανεύρεση οριστικής λύσης.

«Εμείς θα καταστήσουμε σαφές πως οι προσδοκίες μας από την νέα κυβέρνηση είναι να αποτελέσει κυβέρνηση διαλόγου, μια κυβέρνηση πρόθυμη να αναστείλει τους δασμούς, μια κυβέρνηση που θα σχηματίσει  διαπραγματευτική ομάδα με ισχυρές εξουσίες και που είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, έχοντας σοβαρή πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων» τόνισε ο Μάθιου Πάλμερ. Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη να σταματήσει η σερβική διπλωματία την εκστρατεία κατά του Κοσόβου με στόχο να πειστούν κάποιες χώρες να ανακαλέσουν την απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας.

Ο Μάθιου Πάλμερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μόνο αν δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας στις σχέσεις Βελιγραδίου -Πρίστινας, θα ευοδωθεί κάθε προσπάθεια επίλυσης των διαφορών και θα επιτευχθεί ο συμβιβασμός. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να προτείνουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο λύσης και ο ρόλος τους θα είναι μόνο επικουρικός στη διαδικασία του διαλόγου. «Εμείς επιθυμούμε λύση που θα είναι τοπικό προϊόν, θα είναι βιώσιμη και αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Μία λύση που θα μπορούν να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Εμείς είμαστε μόνο εταίροι σ’ αυτή τη διαδικασία, οι δύο πλευρές μόνες τους θα πρέπει να την ολοκληρώσουν» τόνισε ο Μάθιου Πάλμερ στην συνέντευξη του στην σερβική υπηρεσία του δικτύου  ΄΄Voice of America΄΄.

Ν. Πέλπας – ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon