Επίσκεψη Αλβανικής πλευράς στο πεδίο εργασίας για τις Εκταφές Ελλήνων Στρατιωτικών

Δημοσιεύθηκε: 23/09/2019 12:50 Τελευταία Ενημέρωση: 23/09/2019 20:53 Από: Tachydromos

Όπως επισήμως κάνει γνωστό ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, που θεσμικά μετέχει της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλβανικής Πλευράς για την Εφαρμογή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας που αφορά στους Πεσόντες του Ελληνοιταλικού Πολέμου 1040-41, την περασμένη εβδομάδα Ομάδα εκ της Επιτροπής πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Πεδίο και το σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ντραγκότ, Τεπελενίου.

Η Ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν η Υποστράτηγος κα. Μανουσάκε Σέχου απαρτίζονταν επίσης απ’ τον Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου κ. Αστρίτ Αλία (Συντ/άρχης ε.α.), τον Πρέσβη κ. Ιλίρ Μέλιο, Διευθυντή Υποθέσεων της Περιοχής και Γειτονικές Χώρες στο ΥπΕξ Αλβανίας καθώς και την κα. Αλμα Μέλιε, Διευθύντρια Υποθέσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπ. Εσωτερικών Αλβανίας.

Η Μεικτή Ομάδα Εργασιών Πεδίου που αποτελείται από Αλβανούς και Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και άλλων συναφών ειδικοτήτων (ανθρωπολόγοι, γιατροί, νομικοί κ.α.) υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις που από διετία σχεδόν λειτουργούν στον τόπο όπου και έγιναν οι πρώτες εκταφές και προέβησαν στην ενημέρωση. Τα μέλη της Ομάδας της Αλβανικής Επιτροπής έθεσαν ερωτήματα και έβανα τις σχετικές εξηγήσεις αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών, δυσκολίες που προκύπτουν. Ενημερώθηκαν επί το πλείστον για το έργο που γίνεται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο το οποίο εφαρμόζεται στη διαδικασία εκταφής και κυρίως στη συνέχεια για την ταυτοποίηση των οστών και τις αναλύσεις που αφορούν στο γενετικό υλικό που περισυλλέγεται ώστε να συγκριθεί με επιζώντες συγγενείς για την οριστική ταυτοποίηση των πεσόντων.

Η Ομάδα των Αλβανών Εμπειρογνωμόνων υπό την Υ/Στράτηγο κα. Μ. Σέχου επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Δήμαρχο Κλεισούρας κ. Κλ. Ντόνη, ώστε να ενημερωθεί για το επίπεδο συνεργασίας δεδομένου ότι με τη Διακυβερνητική Συμφωνία οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Αλβανίας αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την περάτωση του έργου. Ο Περιφερειάρχης Αργ/στρου του επεσήμανε ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση η παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης για την πρόοδο των εργασιών.

Ας αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου Κλεισούρας βρίσκεται και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο ως επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας Ι. Μονής Αγίου Νικολάου. Η Κυβέρνηση της Αλβανίας προσφάτως ενέκρινε σχετική Κυβερνητική Απόφαση, δημοσιευθείσα στην Επίσημη Εφημερίδα για την απαλλοτρίωση παρακείμενης της Μονής επιφανείας που θα διατεθεί όπως η Συμφωνία προβλέπει για την επέκταση του Κοιμητηρίου.

Τέλος η Ομάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μοναστήρι και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο όπου όπως είναι γνωστό ήδη έχουν γίνει ταφές του προηγούμενους μήνες και αναπαύονται πλέον των 600 Αξιωματικών και Στρατιωτών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon