Θα την «πατήσει» η Ελληνική Κυβέρνηση με τον εμπαιγμό του Ράμα;

Δημοσιεύθηκε: 26/09/2019 11:39 Τελευταία Ενημέρωση: 27/09/2019 10:15 Από: Tachydromos

Της Δρ. Francesca Norton

στο Αμερικάνικο «Citizen Truth», Τρίτη, 23/09/2019

Θα την «πατήσει» η Ελληνική Κυβέρνηση με τον εμπαιγμό του Ράμα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στις 26 Μαϊου ώστε νε ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Αλβανίας. Παρόλα αυτά, λόγω σοβαρής και εκτεταμένης πολιτικής κρίσης και μιας έντονα αμφίβολης εκλογικής διαδικασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις 18 Ιουνίου το Συμβούλιο της ΕΕ παρέτεινε τη σχετική απόφαση του για τον Οκτώβριο 2019. Στις 18 Οκτώβριο, το Συμβούλιο θα λάβει οριστική απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η δεύτερη αναμένεται να λάβει πράσινο φως αφήνοντας πίσω την Αλβανία είτε θα πρόκειται για άρνηση έναρξης διαπραγματεύσεων ή υπό ένα καθεστώς αναμονής που θα συνδυάζεται με εκτενές κατάλογο όρων προς εκπλήρωση απ’ την αλβανική κυβέρνηση.

Η Γερμανική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει στις 26 Σεπτεμβρίου εάν θα ανοίξουν ή όχι οι συνομιλίες εισδοχής με την Αλβανία. Ωστόσο, ένα έγγραφο πλαίσιο που θα προσδιορίζει τη γερμανική στάση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και θα τεθεί σε ψηφοφορία με αίτημα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων της πλειοψηφίας, το CDU/CSU καθώς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο, ενώ η Αλβανία πρόκειται ν αρχίσει εφόσον θα έχει εκπληρώσει ένα μακροσκελές κατάλογο όρων, Οι όροι αυτοί συμπεριλαμβάνουν τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο που εδώ και δύο χρόνια δεν λειτουργεί καν, την υιοθέτηση εκλογικής μεταρρύθμισης που μπορεί να απαιτήσει και πρόωρες εκλογές, μια οριστική ερμηνεία και απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί νομιμότητας των πρόσφατων τοπικών εκλογών, 30 Ιουνίου 2019, που έγιναν χωρίς εναλλακτικές υποψηφιότητες και σχεδόν κατά το κομουνιστικό στυλ, καθώς και άλλες ουσιαστικές απαιτήσεις σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οργανωμένο έγκλημα, την διοικητική μεταρρύθμιση κ.α.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και μερικές άλλες χώρες της ΕΕ παραμένουν διστακτικές για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία λόγω έλλειψης προόδου κατά τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του Έντι Ράμα, ειδικά τη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης του, τη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο μια κακιά είδηση για την Αλβανία μπορεί να έρθει και απ’ την Ελλάδα, η οποία συνεχώς έχει υπενθυμίσει στην αλβανική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της έναντι των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη, παρόντων όλων των εγχώριων και ξένων μέσων ενημέρωσης προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει την έναρξη διαπραγματεύσεων Τιράνων –ΕΕ εφόσον η αλβανική κυβέρνηση δεν σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία.

«Εγώ είμαι απολύτως ξεκάθαρος σχετικά με το ζήτημα αυτό, έχω εξηγήσει στο Πρόεδρο Μακρόν, τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Ρούτε και την Καγκελάριο Μέρκελ σχετικά με τις συζητήσεις που αναμένονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο. Θα πρέπει να δούμε αλλαγή στη στάση της αλβανικής κυβέρνησης έναντι τις εθνικής ελληνικής μειονότητας», είπε ο Μητσοτάκης. «Ακόμη δεν έχουμε πειστεί» ήταν και το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι «στα πλαίσια έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας (για τις οποίες η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τους όρους), εμείς θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε εκ του σύνεγγυς την εκπλήρωση των 5 βασικών προτεραιοτήτων για την Αλβανία. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε από κοντά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το δικό μας πρίσμα».

Η Αλβανία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, που συμπεριλαμβάνουν δημοκρατικούς θεσμούς και ελεύθερες κι έντιμες εκλογές, που παραβιάστηκαν κατά τον πλέον αυθαίρετο και δικτατορικό τρόπο στις 30 Ιουνίου 2019. Οι εκλογές έγιναν με μόνο ένα κόμμα, καταμετρήθηκε το αποτέλεσμα από ένα κόμμα και χωρίς εκπλήξεις κερδήθηκαν από το ίδιο κόμμα, απείχαν εξ αυτών το 85% των ψηφοφόρων, τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία παρουσιάζουν πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα, που το τελευταίο διάστημα είναι πολύ ανήσυχη λόγω μιας καινούργιας και περίεργης κίνησης της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, της αποκαλούμενης Αλβανικός Φορέας Επενδύσεων.

Ο νέος αυτός θεσμός θα ενδυναμώσει τον έλεγχο του σε όλες τις δημόσιες γαίες και άλλες περιουσίες, και θα τις χρησιμοποιήσει ως μέσο «για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων». Ο φορέας αυτός αντιπροσωπεύει την συγκέντρωση κάθε δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στα χέρια του Πρωθυπουργού. Τούτο σημαίνει ότι η γης υπό την ιδιοκτησία μειονοτικών πολιτών στη Χιμάρα, την Αυλώνα, τους Αγίους Σαράντα θα αφαιρεθεί απ’ αυτούς και θα διατεθεί σε μια χούφτα ολιγαρκών που βρίσκονται πολύ κοντά στο περιβάλλον του αλβανού Πρωθυπουργού.

Η υφαρπαγή γαιών των απλών πολιτών και η μεταφορά της ιδιοκτησίας σε λίγους επενδυτές παραβιάζει όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης, αλλά παραβιάζει ειδικά τα δικαιώματα της ελληνικής κοινότητας. Άλλο τόσο, τούτη η πρωτοβουλία εφαρμόζεται με αποκλειστικό σκοπό το ξέπλυμα χρημάτων. Με τον Αλβανικό Φορέα Επενδύσεων, ο Έντι Ράμα γίνεται ο μεγαλύτερης κάτοχος γης στην πράξη, στην Αλβανία και ο μεγαλύτερος συνέταιρος όλων των άλλων ολιγαρκών.

Ο Αλβανικός Φορέας Επενδύσεων καταγγέλθηκε απ’ τον πρώην Πρωθυπουργό Σαλί ΜΠερίσα, ο οποίος δήλωσε σε τηλεόραση εθνικής εμβέλειας ότι η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα πάνω στο θέμα της μειονότητας είναι σχετιζόμενη με το μέγα-σκάνδαλο σε όλες τις περιουσίες στην Αλβανία, ειδικά εκείνες μεγάλης αξίας στην παράκτια ζώνη.
«Πρόκειται για το σοβαρότερο κι οριστικό πλήγμα του Έντι Ράμα, είπε ο Μπερίσα, για να κατακλέψει ότι έχει απομείνει απ’ τις ιδιοκτησίες των πολιτών προς όφελος των ολιγαρκών του που είναι πλέον γνωστοί».

«Ο Νόμος αυτός αποδίδει κυριότητα απόλυτη στον αρχιτέκτονα του, ο οποίος δεν είναι άλλος απ’ τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα», είπε η πρώην βουλευτής Γιορίντα Ταμπάκου. «Αυτός θα είναι το πρόσωπο που θα διαχειρίζεται κάθε δημόσια και/ή ιδιωτική περιουσία σ’ αυτή τη χώρα προσδίδοντας τεράστια δύναμη στους ολιγάρχες. Αυτό αντίκειται του Συντάγματος, του νόμου περί ακινήτου περιουσίας, αντίκειται με την κείμενη νομοθεσία περί τοπικής αυτοδιοίκησης και τουλάχιστον με τρεις ακόμη νόμους που διακανονίζουν τις δημόσιες περιουσίες και τις εν γένει σχέσεις ιδιοκτησίας».

Σε σύγκρουση με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου, τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Στέητ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, που έχουν επιπλήξει την αλβανική κυβέρνηση σχετικά με το Νόμο περί Φορέα Επενδύσεων, ο Έντι Ράμα και πάλι αποφάσισε να προχωρήσει με τα σχέδιο του παραβιάζοντας το δικαίωμα πολλών αλβανών, μειονοτικών πολιτών, κι εγείροντας πολλές ανησυχίες για την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία πολλές φορές έχει επισημάνει ότι «οι απόψεις της Ελλάδας και της ΕΕ για τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία έχουν διαρκώς και πολύ ξεκάθαρα επισημανθεί σε όλα τα επίπεδα».

Λόγω της πιέσεως απ’ τα υψηλότερα επίπεδα αρχών της Ελλάδας προς προάσπιση των μειονοτήτων, η αλβανική κυβέρνηση την άνοιξη 2019, απέσυρε απ’ την Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης την απόφαση για αυθαίρετες απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών που ανήκουν στα μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα. Ωστόσο η Ελλάδα συνέχιζε να επιβλέπει εκ του σύνεγγυς τα βήματα του αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, διότι η απόσυρση της απόφασης, δεν θα σήμαινε ότι εκείνος αποσύρονταν απ’ τα σχέδια του. Η μανούβρα αυτή του Έντι Ράμα ήταν ώστε να παραπλανήσει τους έλληνες και να λάμβανε πράσινο φως στις συνομιλίες εισδοχής της 18ης Ιουνίου, και στη συνέχεια να επανέρχονταν στους σχεδιασμούς του, νομής ενός μεγάλου τμήματος της αλβανικής επικράτειας, που στην ουσία είναι και το πιο όμορφο κομμάτι του τοπίου της χώρας, υπέρ των εκλεκτών του ολιγαρκών.

Ωστόσο η παράταση της απόφασης της ΕΕ για τις 18 Οκτωβρίου, και η συζήτηση της ιδιοκτησίας των γαιών της μειονότητας στην Ολομέλεια του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο επίσης με πρωτοβουλία της Γερμανικής Κυβέρνησης, υποχρέωσε τον αλβανό Πρωθυπουργό να παίξει μια άλλη πονηριά, και στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, άλλαξε διακοσμητικά το νόμο υπονοώντας ότι εκείνος θα συμπεριλάμβανε τις ανησυχίες που εγείρει η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά στην ουσία ο Πρωθυπουργός Ράμα σχεδιάζει να προχωρήσει ανενόχλητος με τις νομοθεσίες απαλλοτρίωσης ακινήτου περιουσίας της εθνικής ελληνικής μειονότητας, των μοναστηριών κι ενοριών στην παράκτια περιοχή της Χιμάρας – Αγ. Σαράντα.

Το παιχνίδι του Έντι Ράμα είναι ότι παρόλο που η κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει το άρθρο περί δημοπρασιών, συνεχίζει να αφήνει στη σκιά τον τρόπο λειτουργίας του στην πράξη. Έτσι, οι ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένων αυτές των μειονοτικών στα παράλια, ή άλλες περιοχές της χώρας, δύναται καταβροχθιστούν απ’ το Φορέα Επενδύσεων, δήθεν προς δημόσιο συμφέρον και να παραδοθούν στη συνέχεια σε ορισμένους «στρατηγικούς επενδυτές», οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι οι ολιγάρκες του Ράμα. Η εξαπάτηση αυτή έναντι των ελληνικών αρχών και παραβίαση των μειονοτικών είναι απροκάλυπτη κοροϊδία του αλβανού Πρωθυπουργού.

Ο Έντι Ράμα δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον για το γεγονός ότι οποιαδήποτε νομοθετική πράξη εγκριθεί απ’ τη Βουλή δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών και έχουν κατοχυρωθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι ο λόγος αυτός γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, επέστρεψε για επανεξέταση πολλούς νόμους που αφορούν στην υπόθεση, διότι ήταν αντισυνταγματικοί και παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ανεξαρτήτως των ανησυχιών των ελληνικών αρχών, του Προέδρου της Δημοκρατίας, και των διεθνών οργανισμών, ο Ράμα και πάλι τα ενέκρινε αμέσως στη Βουλή, στέλνοντας στην ουσία ένα πολύ προκλητικό μήνυμα στον Έλληνα ομόλογο του.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Βενετίας επισκέφθηκε τα Τίρανα σχετικά με την πολυσυζητημένη αυτή υπόθεση των περιουσιακών δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας γαιών. Μετά τη συνάντηση, ο πρώην βουλευτής Οέρντ Μπυλικμπάσι δήλωνε για τα μέσα ενημέρωσης ότι «ο Έντι Ράμα μέσω του Φορέα Επενδύσεων υφαρπάζει τις περιουσίες των ιδιοκτητών γης και προσπαθεί να τις μεταβιβάσει στους ολιγάρχες. Πρόκειται για ένα πονηρό μηχανισμό. Ένας μηχανισμός για την απογύμνωση των ιδιοκτητών γαιών». Παρούσα στη συνάντηση αυτή, η Γιορίντα Ταμπάκου πρόσθεσε ότι «Στη διάρκεια των έξι τελευταίων ετών επικρατεί συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν είναι αυτή της στιγμή στις προτεραιότητες της ΕΕ, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ανθρώπινο δικαίωμα που έχει παραβιαστεί απ’ τον Έντι Ράμα, με την θέσπιση παράνομων και αντισυνταγματικών νομοθετημάτων και την επιβολή κανόνων άνευ προηγουμένου στις άλλες χώρες της περιοχής».

Χθες ο Έντι Ράμα συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στα πλαίσια δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στις ΗΠΑ. Ευρισκόμενος υπό σφοδρές κριτικές στη χώρα του, με βαθιά πολιτική και θεσμική κρίση που προκαλείται απ’ τις εκλογές του κομουνιστικής εκδοχής, στις 30 Ιούνη, κάτω από πολυάριθμες κατηγορίες για διαφθορά για τον ίδιο και υπουργούς του, συμπεριλαμβανομένης χθεσινής απόφασης του Δικαστηρίου Βαριών Εγκλημάτων που καταδίκασε τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών του Ράμα, Σαϊμίρ Ταχίρι, με 5 χρόνια ποινή φυλάκισης, κατηγορούμενος για εμπλοκή σε διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών, μια αδύναμη οικονομία με παντελή έλλειψη ελπίδας, πράγμα που υποχρεώνει τους νέους να δραπετεύουν απ’ τη χώρα, ένα θετικό σήμα σε σχέση με την έναρξη διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ θα ήταν η μόνη σωτηρία για το Ράμα, ο οποίος με τις παραμέτρους της διακυβέρνησης τους θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε απομακρυνθεί απ’ τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού.

Ενσυνείδητος ότι ο μεγάλος του αδερφός Ερντογκάν δεν μπορεί να τον βοηθήσει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, εκείνος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλες τις κουτοπονηριές του για να πείσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι οι σχεδιασμοί του για δημεύσεις περιουσιών που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα είναι ζήτημα που ανήκει πλέον στο παρελθόν, αλλά μόλις φτάσει η 18 Οκτωβρίου, την επαύριο, η συμφωνία του με τους εκλεκτούς του ολιγάρκες θα συνεχιστεί όπως είχε σχεδιαστεί, και των αλβανών πολιτών και ελληνικών κοινοτήτων θα τους υφαρπάζονται οι περιουσίες τους.

Θα τα καταπιεί η Ελληνική Κυβέρνηση τα ψέματα του; Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ένα Πρωθυπουργό όπως ο Ράμα; Μπορεί ένας ηγέτης κράτους που δεν δείχνει να φροντίζει τους πολίτες του, τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, το ευρωπαϊκό τους μέλλον, να μπορεί να μεριμνά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να συμμερίζεται τις ανησυχίες του Έλληνα ομολόγου του;

Μπορεί κανείς να πιστεύει τον Έντι Ράμα που μόλις προ ολίγων εβδομάδων, με μια συμπεριφορά καθόλου πολιτικού ανδρός αρνήθηκε ότι βρέθηκε με διακοπές στην Ελλάδα, και αποκάλεσε τα ελληνικά μέσα ενημέρωση που δημοσίευσαν περί της μυστικής του επίσκεψης στα Τρίκαλα ως «σκουπίδια»;

Ο Έντι Ράμα θα πρέπει να σεβαστεί την Ελλάδα, και όχι να συνεχίζει τις προκλήσεις του όπως έχει πολλάκις πράξει στο παρελθόν. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σεβαστεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του και αυτά των μειονοτήτων. Στο κάτω-κάτω, δεν αποτελούν τούτα και τον θεμέλιο λίθο της Ενωμένης Ευρώπης;

Ο Έντι Ράμα πάντα έχει επιρρίψει το σφάλμα στις χώρες της ΕΕ για τις αποτυχίες της Αλβανίας να ανοίξει διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενος ότι είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και όχι της κυβέρνησης του.

«Ε υποκριτή», λέει το Ευαγγέλιο, «πρώτα βγάλε το δοκάρι που είναι στο μάτι σου, και τότε θα δεις καθαρά να βγάλεις την τρίχα απ’ το μάτι του αδελφού σου».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon