9 + 1 προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 27/09/2019 10:14 Τελευταία Ενημέρωση: 30/09/2019 15:54 Από: Tachydromos

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η σχετική συζήτηση στη Γερμανική Βουλή για την έγκριση ψηφίσματος περί της στάσης της Γερμανίας στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (18 Οκτωβρίου) όπου θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τις έναρξη διαπραγματευτικών διαδικασιών της Αλβανίας και των Σκοπίων με την ΕΕ. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ είναι δεσμευτική για την Κυβέρνηση. Τούτου δεδομένου σημαίνει ότι το Συμβούλιο και ανεξαρτήτως των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής της ΕΕ μάλλον θα δώσει ημερομηνία έναρξης για τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία κατά το τυπικό) ωστόσο όμως για την Αλβανία θα κρατήσει μεν ανοιχτή την προοπτική καταλήγοντας σε ημερομηνία όταν θα έχει εκπληρώσει προκαταρκτικούς όρους. Είχε ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Γερμανικής Βουλής τόσο στις τοποθετήσεις βουλευτών όσο κυρίως για την ακεραιότητα και τη λεπτομερή τεκμηρίωση του κειμένου.

Πρόκειται για μια σπουδαία προσέγγιση της κατάστασης στην Αλβανία. Στην ουσία και ανεξαρτήτως των τυπικών διατυπώσεων η Γερμανία είναι ανησυχεί διότι η κατάσταση στην Αλβανία έχει τεράστιες αποκλείσεις απ’ τις απαιτήσεις της Κάρτας της Κοπεγχάγης που ξεκαθαρίζουν τα κριτήρια – μίνιμουμ για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Το περιεχόμενο του Γερμανικού Ψηφίσματος στην ουσία αποτελεί οδικό χάρτη στον οποίο η εγχώρια πολιτική τάξη μπορεί να στηριχτεί και προγραμματίσει τα επόμενα βήματα όχι απλά για να πάρει την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Επί το πλείστον για να επανέλθει στις ράγες της ευνομούμενης πολιτείας.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Γερμανικής Βουλής περιέχει 9 όρους. Αφορούν στην αναδιοργάνωση του διαλυμένου δικαστικού συστήματος, την καταδίκη δικαστικών λειτουργών που προκύπτουν απροκάλυπτα αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις διαφθοράς, την καταδίκη πολιτικών προσώπων και υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών που επίσης είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες καταχρήσεις δημοσίου χρήματος ή σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Η Γερμανική Βουλή επίσης θέτει προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου που αφορούν σε αμιγώς ζητήματα πολιτικά και αποκατάστασης της λειτουργικής δημοκρατίας με πρώτο και καλύτερο αυτό που έχει σχέση με την επιστροφή της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό των εκλογών.

Έχει σημασία και πάλι να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί λεπτομερή ακτινοσκόπηση της κατάστασης στην Αλβανία. Δεδομένου ότι η Γερμανία καθοδηγεί εν πολλοίς τις αποφάσεις στην ΕΕ και έχουν οι θέσεις της ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων και τις πολιτικές διεύρυνσης βαρύνουσα σημασία θα πρέπει κανείς να περιμένει ότι μάλλον αυτό θα είναι και το ύφος των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τρεις εβδομάδες περίπου.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι στους 9 γερμανικούς όρους θα μπορούσε να προστεθεί και ένας δέκατος ακόμη. Αυτός που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επαναλάβει το τελευταίο διάστημα και αφορά στην ευημερία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αλλά και την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική γειτονίας της Κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Υπάρχει η δυνατότητα ώστε εφόσον η Γερμανία θέτει με τη μορφή προϋποθέσεων την εκπλήρωση των 9 σημείων ως τέτοιο και όχι απλά ως προτεραιότητα για την προοπτική να τεθεί και η ανησυχία της Ελλάδας. Η Γερμανία δεν αξιώνει βελτιώσεις στους τομείς που προσδιορίζει στην προοπτική αλλά τις οριοθετεί χρονικά. Να υλοποιηθούν οι 9 όροι και στη συνέχεια να δοθεί ημερομηνία. Εξ ίσου μετρήσιμα και με παραμέτρους αντικειμενικής εκτίμησης είναι και ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η θέση της ΕΕΜ και κυρίως να επανέλθουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο. Εξ άλλου τα δύο θέματα αλληλοεπηρεάζονται.

Η λογική είναι απλή. Στην αλβανική κοινωνία το μήνυμα είναι σαφές: η ΕΕ θέλει την Αλβανία να προχωράει τις διαδικασίες ένταξης. Ωστόσο όμως είναι απαραίτητο η πολιτική της τάξη και ειδικά η Κυβέρνηση να ανυψωθεί στο επίπεδο των απαιτήσεων και να ανταποκριθεί στην άμεση απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η στάση έναντι της ΕΕΜ και η αντιμετώπιση βασικών θεμάτων που την απασχολούν έχουν άμεση σχέση ακριβώς με την ουσία του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon