Ντούλες: Υπεύθυνος για την αποτυχία στην ενταξιακή πορεία της χώρας ο Ράμα. Επαρκής λόγος για την παραίτηση του.

Δημοσιεύθηκε: 02/10/2019 18:13 Τελευταία Ενημέρωση: 25/10/2019 17:07 Από: Tachydromos

Στην πολιτική εκπομπή Top Talk, του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της χώρας Top Channll, ήταν καλεσμένος σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες. Απαντώντας στις ερωτήσεις του πολιτικού συντάκτη Denis Dyrnjaja, κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης για διέξοδο απ την κρίση υπό το πρίσμα της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σήμερα εξ άλλου υπό την ευθύνη του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Λιουλζίμ Μπάσα, διοργανώθηκε συνάντηση όλων των σχημάτων της Ενωμένης Αντιπολίτευσης που κατέληξε σε Πλατφόρμα 5 Σημείων για την αναθεώρηση εκλογικού πλαισίου-νόμου και συστήματος- ως υγιή βάση για την δρομολόγηση εξελίξεων που θα βγάλουν τη χώρα απ το βαθύ αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

Ο κ. Ντούλες εκφράστηκε απαισιόδοξος για θετικά συμπεράσματα στο Ευρωπαικό Συμβούλιο στα μέσα του μήνα σε ότι αφορά στον προσδιορισμό ημερομηνίας για έναρξη διαλόγου Αλβανίας - ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για την αποτυχία αυτή άλλη μια φορά θεώρησε τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Έντι Ράμα. Επί πέντε κατά σειρά χρόνια αποτυχαίνει να πάρει ξεκάθαρη ημερομηνία. Φέτος μάλιστα τα πράγματα δείχνουν ότι τα Σκόπια θα έχουν πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση απ τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όταν ένας αρχηγός κράτους αποτυχαίνει να πιάσει ή προσεγγίσει τον στρατηγικό στόχο της χώρας θα πρέπει να παραιτηθεί. Αυτή θα ήταν η καλύτερη υπηρεσία στη χώρα και το λαό της Αλβανίας εάν τον χαρακτήριζε η υπευθυνότητα πολιτικού ανδρός,- επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

Ρωτήθηκε επίμονα απ τον δημοσιογράφο σχετικά με την στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στη Σύνοδο της ΕΕ που θα συζητηθούν ζητήματα διεύρυνσης για να πάρει το σχόλιο του κ. Ντούλε ότι: η Αθήνα υπήρξε η κινητήριος δύναμη για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και παράγοντας που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών θεσμών για τα κράτη της περιοχής. Ειδικά δε για την Αλβανία είναι ο σταθερός συνήγορος της ένταξης. Εν τούτοις δύο ανησυχίες τίθενται από πλευράς Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα μιας ευνομούμενης πολιτείας. Το ζήτημα κατοχύρωσης των περιουσιών στην Παράκτια Ζώνη, ώστε να μην είναι λεία των συμφερόντων που περιβάλουν το Ράμα κι επίσης το θέμα του δικαιώματος ελεύθερου προσδιορισμού για την εθνική ταυτότητα που με βάση των περί μειονοτήτων νόμο θα έπρεπε από τριετίας να ισχύει στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα με βασικό χαρακτηριστικό της βαθύτερης πολιτικής κρίσης που έχει βιώσει. Υπαίτιος για την κατάλυση του κράτους δικαίου, την συρρίκνωση της λειτουργικής δημοκρατίας και ειδικά τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς, αδιαφάνειας και διασύνδεσης του κράτους με το οργανωμένο έγκλημα είναι ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα.

Η σημερινή πλατφόρμα της αντιπολίτευσης για βαθιά εκλογική μεταρρύθμιση συνταυτίζεται με τις προϋποθέσεις που θέτει το σχετικό Ψήφισμα της Γερμανικής Βουλής. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων ο κ. Ντούλες βλέπει απαραίτητη τη συμμετοχή διεθνούς παράγοντα (ΟΑΣΕ,ΗΠΑ,ΕΕ) καθώς με την αθέτηση προσυμφωνημένων στους συμβιβασμούς 2017 ο Ράμα απέδειξε την απόλυτη αφερεγγυότητα που τον χαρακτηρίζει.

Τέλος ο κ. Ντούλες με την πολιτική εμπειρία που διαθέτει βλέπει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις-πρόωρες εκλογές δηλαδή- στο αμέσως μετά την αναθεώρηση εκλογικού πλαισίου διάστημα και προφανώς πριν την πρώτη επίσημη συνάντηση Αλβανικής Κυβέρνησης -ΕΕ για έναρξη διαλόγου. Χωρίς βέβαια να αποκλείει και θετικά απρόοπτα απ τις πιέσεις που θα δεχτεί ο Ράμα από υπεύθυνα στελέχη του χώρου του, την αλβανική κοινωνία και τις παραινέσεις του διεθνούς παράγοντα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon