Η Ι.Μ. Αργυροκἀστρου ενημέρωσε τη νεολαία για το πρόβλημα των εξαρτήσεων

Δημοσιεύθηκε: 04/10/2019 23:07 Τελευταία Ενημέρωση: 04/10/2019 23:07 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr

Μια σημαντική πρωτοβουλία πήρε το εκπαιδευτικό ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Εκκλησίας της Αλβανίας, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Δημητρίου, που επιδιώκει με την αγάπη και την ευαισθησία του τα νεαρά άτομα να βρίσκουν πάντα έξοδο από το αδιέξοδο των κοινωνικών συμπλεγμάτων.

Και να ζουν μια ζωή συνέπειας και αναζήτησης και θέας των ουράνιων μυστηρίων. Πραγματοποιήθηκε μια πολύ χρήσιμη και διδακτική ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου από τον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τ. Διευθυντή της νευρολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Σταύρο Μπαλογιάννη, που εκτός από το Σεβασμιώτατο, την παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες.

Ο κ. Μπαλογιάννης μίλησε και επιστημονικά και πνευματικά, Με το ύφος, αλλά και το περιεχόμενο του λόγου του καθήλωσε και συνεπήρε το ακροατήριο.

Τόνισε ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων εμφανίστηκε από τότε, που ο άνθρωπος αναζητά την ύπαρξή του και ψάχνει να βρει ποιος πραγματικά είναι και ποια είναι η θέση του στην κοινωνία.

Επεσήμανε ότι η εξάρτηση είναι μια φυγή από ένα κενό. Και αυτό το κενό μπορεί να το καλύψει η παρουσία του Χριστού στην καρδιά των νέων. Και πρόσθεσε: «Έτσι δεν θα χρειαστούν φάρμακα και ψυχαναλύσεις και οτιδήποτε άλλο. Ας καταλάβουν τα παιδιά ότι η μεγαλύτερη νίκη είναι να νικήσουν τον εαυτό τους, τη φιλαυτία τους».

Ανέφερε ότι όταν άνοιγε τους εγκεφάλους νεκρών εξαρτημένων νέων, διαπίστωνε τις αλλοιώσεις και αντιλαμβανόταν την τραγικότητα της κατάστασης, που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την προσευχή, με την πίστη, με την αγάπη του Θεού. Υπογράμμισε ότι οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι ιερείς μπορούν να δημιουργήσουν στα παιδιά συναισθηματική σταθερότητα, ώστε να μην ξεφύγουν από τις θεμελιώδεις αξίες, ώστε να μη γίνει πέτρινη η καρδιά τους, ὠστε, όταν χρειαστεί, να έρθει το δάκρυ της κατάνυξης.

Τόσο η οργάνωση της εκδήλωσης από τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, που είναι παρούσα στις αγωνίες και στις ανησυχίες των νέων και τις καταπραΰνει με το αποτελεσματικό ηρεμιστικό της ελπίδας στο Θεό, όσο και η Ορθόδοξη προσέγγιση του ζητήματος από τον κ. Μπαλογιάννη έδειξαν ότι η Εκκλησία είναι ένας διαρκής «ψυχικός μηχανισμός» πρόληψης, αποφυγής των παθών και των πτώσεων, ώστε οι σάρκες των νέων να μη σαπίζουν και να μη κατατρώγονται από τη σκλαβιά των εξαρτήσεων.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος θέλει να μάθουν οι νέοι, και εργάζεται αδιάκοπα προς αυτή την κατεύθυνση, να αναθέτουν τη ζωή τους και τα προβλήματά τους στο μεγάλο Θεό, που πολλά έχει και πολλά δίνει σε όσους με πίστη του ζητάνε.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon