Ελληνική επιχειρηματικότητα και ευημερία στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 07/10/2019 12:45 Τελευταία Ενημέρωση: 09/10/2019 10:59 Από: Tachydromos

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα αναλύοντας την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την επιχειρηματικότητα σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τρόπο επίσημο φέρνει στην επιφάνεια κάτι που έτσι κι αλλιώς τα μέσα ενημέρωσης το προσέγγιζαν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Στην Αλβανία οι τράπεζες έχουν σχεδόν πάψει να εγκρίνουν δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κυρίως δανειοδοτούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που χαίρουν την κρατική και ειδικά του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, την εύνοια.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και αλληλοεπηρεάζεται με το επίπεδο της ευημερίας (ορθότερο θα ήταν της κοινωνικής εξαθλίωσης) της κοινωνίας στη χώρα και την απασχόληση σε νέες θέσεις εργασίας. Καλύτερη απόδειξη της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα είναι η διάθεση απομάκρυνσης του πληθυσμού απ’ την Αλβανία. Από πρόσφατη έρευνα Γερμανικού Ινστιτούτου προκύπτει ότι στο άμεσο μέλλον πλέον των 275 000 πολιτών της Αλβανίας έχουν δρομολογήσει την απομάκρυνση απ’ τη χώρα.

Σήμερα το απόγευμα εξ άλλου στη Γαλλική Βουλή συζητείται το φλέγον ζήτημα του ασύλου από ξένους υπηκόους. Μετά τους Αφγανούς οι Αλβανοί πολίτες είναι οι δεύτεροι που μαζικά αιτούνται πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Απ’ την Κυβέρνηση της Γαλλίας έχει προωθηθεί στη Βουλή σχετικό έγγραφο στο οποίο εκφράζεται η εύλογη απορία πως είναι δυνατό από χώρα πολιτικά σταθερή και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ να υπάρχει τέτοια μεγάλη μάζα πολιτών που να εγκαταλείπουν και μάλιστα να ζητούν άσυλο σε χώρα της ΕΕ, ενώ η χώρα διανύει κατάσταση πολιτικής σταθερότητας. Επί το πλείστον οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή συζήτηση και τα συμπεράσματα της θα είναι προοίμιο και εν πολλοίς να φωτογραφίσει τη στάση του Προέδρου Μακρόν στη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δέκα μέρες περίπου για την έγκριση ημερομηνίας έναρξης διαλόγου Αλβανίας – ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο τραπεζικό και πάλι. Μεταξύ των λόγων που η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα αναφέρει ως τους ουσιαστικότερους που επηρεάζουν τη χαμηλή χρηματοδότηση απ’ τις εγχώριες τράπεζες της πραγματικής οικονομίας αναφέρει το μη σταθερό νομικό πλαίσιο και την υψηλή κλίμακα διαφθοράς. Ένα τρίτο λόγο που επισημαίνει και που στην ουσία έχει εντελώς αλλάξει το τοπίο στον τραπεζικό τομέα είναι αυτός της αποχώρησης απ’ την Αλβανία των ξένων τραπεζών ή με εγγύηση τραπεζών της αλλοδαπής. Μεταξύ αυτών να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η Έκθεση της Κεντρική Ευρωπαϊκής Τράπεζας επισημαίνει ότι η έλλειψη ξένων τραπεζών στην αλβανική αγορά μειώνει την υγιή ανταγωνιστικότητα και στην ουσία έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού αναβαθμίζοντας με αρνητικές συνέπειες την κρατική παρεμβατικότητα στην έγκριση δανείων κ.α. συναφή.

Δεν είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες που λόγω του μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος στην Αλβανία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Και άλλες επιχειρήσεις μεγάλου ρόλου στην οικονομία όπως αυτές της κινητής τηλεφωνία, κατασκευαστικού τομέα, ανάληψης εργολαβιών απ’ την Ελλάδα ή ελληνικών συμφερόντων έχουν αποχωρήσει τα τελευταία έξι χρόνια απ’ την Αλβανία.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν σχέση με την κατάσταση των οικονομικών στην Ελλάδα. Αυτό θα ήταν μια εύκολη προσέγγιση. Στην ουσία είναι από πολιτικές σκοπιμότητες της Αλβανικής κυβέρνησης που συνολικά δεν είναι καθόλου φιλικές προς τις ξένες επενδύσεις και ειδικά προς τις ελληνικές. Τελευταία σχετική ανάλυση της Τράπεζας της Αλβανίας φέρνει στο φως ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στην Αλβανική οικονομία έχουν υποχωρήσει στην τέταρτη θέση.

Τούτο όμως συνάδει σε αρνητική συνάρτηση με την πτώση της ευημερίας των αλβανικών οικογενειών. Χωρίς να πρόκειται για μονομερή αυτοϊκανοποίηση θα μπορούσε να επισημανθεί ότι γενικά η ελληνική επιχειρηματικότητα συνοδεύεται από δίκαιη κατανομή οφελών με την εγχώρια κοινωνία και τους ντόπιους εταίρους. Εξ ου και τα χρόνια της σοβαρής ελληνικής διείσδυσης στην Αλβανία: τράπεζες με κανόνες υγιούς συμπεριφοράς, επέκταση δικτύων κινητής τηλεφωνίας, κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής κ.α. διαπιστώνεται και ουσιαστική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στην Αλβανία. Απεναντίας όσο περισσότερο κερδοφόροι τομείς έχουν παραδοθεί άμεσα ή έμμεσα σε τουρκικά κεφάλαια διαπιστώνεται η αφαίμαξη όποιου πιθανού οφέλους και η μείωση απασχόλησης και συρρίκνωση αποδοχών για τους ντόπιους.

Ωστόσο όμως η ελληνική επιχειρηματικότητα όπως και ανάλογες άλλες απ’ την ΕΕ υποχωρούν ως αντίδραση σε ένα τοπίο οικονομικό που χαρακτηρίζεται από πελατειακές επιλογές του κυβερνητικού επιτελείου, αδιαφάνεια, μη σταθερό νομικό πλαίσιο και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon