Η Ελλάδα στηρίζει Ευρωπαϊκή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων

Δημοσιεύθηκε: 09/10/2019 18:06 Τελευταία Ενημέρωση: 09/10/2019 18:07 Από: Tachydromos

Η ατζέντα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Οκτωβρίου εμπεριέχει μεταξύ άλλων πρόβλεψη για λήψη αποφάσεων σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Έτσι αφενός προκαλεί το ανάλογο ενδιαφέρον στις κοινωνίες και την πολιτική τάξη των υποψηφίων αυτών χωρών και αφετέρου καταδεικνύει τον ειδικό ρόλο της Ελλάδας στην προοπτική αυτή.

Η Ελλάδα ως ω αρχαιότερη χώρα μέλος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ορθά από νωρίς δρομολόγησε πρωτοβουλίες θεσμικού ενδιαφέροντος της ΕΕ για την περιοχή και βοήθησε κυβερνήσεις των χωρών αυτών ώστε να προσανατολίζονται σε διαδικασίες ενσωμάτωσης ως βασικός παράγοντας για εμπέδωση ειρήνης και ασφάλειας στα προβληματικά Βαλκάνια.

Επί το πλείστον η Ελλάδα δια των διαδικασιών αυτών επιδιώκει την εμπέδωση των αρχών καλής γειτονίας, σεβασμού των συνόρων κι εδαφικής ακεραιότητας και ειδικά εφαρμογής ανθρωπίνων και μειονεκτικών δικαιωμάτων που αποτελούν θεμέλιο λίθο της ΕΕ.

Για το επικείμενο Συμβούλιο η στάση της Αθήνας έχει μεγάλη σημασία καθώς δεν είναι ακόμη τίποτε ξεκάθαρο για τις προθέσεις των κυβερνήσεων των χωρών μελών για να οριστεί ημερομηνία έναρξης για Τίρανα και Σκόπια.

Χωρίς λεπτομερή ανάλυση τα σημερινών εξελίξεων που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τη θέση που προετοιμάζεται να λάβει η Αθήνα, να σημειώσουμε ότι Κυβέρνηση κι Αντιπολίτευση εστιάζουν ειδικά στα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του μετά το πέρας συνάντησης με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ σημειώνει εμφατικά ότι ναι μεν στηρίζει την προοπτική της Αλβανίας αλλά με όρο το σεβασμό των δικαιωμάτων της ΕΕΜ.

Σε ανάλογο πλαίσιο και η θέση του ΥπΕξ όπως την ανάλυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Μιλώντας για την αρχή της εγερσιμότητας και την αρχή των επιδόσεων των κρατών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, εμμέσως ο ΑνΥπΕξ επανέρχεται στις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού για πρακτική πρόοδο στα δικαιώματα της ΕΕΜ.

Οι δηλώσεις αυτές έχουν ήδη απήχηση στα Αλβανικά ΜΜΕ δεδομένου ότι οι εξελίξεις στο πεδίο ενσωμάτωσης θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό.

Ακολουθούν κείμενα τοποθέτησης στη Βουλή του Αναπληρωτή ΥπΕξ κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ανάρτησης Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Γεύμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. Κουβεντιάσαμε για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το Brexit και την προσφυγική κρίση. Τόνισα τη σημασία που έχει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Υπογράμμισα την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι κυρώσεις -που αποφασίσαμε στο προηγούμενο Συμβούλιο- κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, τον ευχαρίστησα για την εποικοδομητική συνεργασία μας τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Βουλή-Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να είναι ταυτόχρονη»09/10/2019 12:35ΑΠΕ-ΜΠΕΑθήνα,

H Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, υπογράμμισε όμως ότι θέση της Ελλάδας είναι πως πρέπει να είναι ταυτόχρονη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες (σ.σ.: Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία). Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο γενικότερης ενημέρωσης της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας.

«Σήμερα η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο μακροχρόνιος οικονομικός σχεδιασμός της Ένωσης με την υιοθέτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit), η προστασία των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πολιτική διεύρυνσης, ο κ. Βαριβτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς την θεωρεί ένα ισχυρό μέσο επίτευξης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή.

«Ωστόσο, η ελληνική υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση της ισχυρής αιρεσιμότητας, καθώς και με την αρχή των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων χωρών», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Επειδή το αλβανικό στοιχείο είναι διάσπαρτο σε όλη την περιοχή, ο διαχωρισμός και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με μια μόνο υποψήφια χώρα, μπορεί αντί να εμβαθύνει τη σταθερότητα, να προκαλέσει την επαναφορά της αποσταθεροποίησης στα βόρεια σύνορά μας. Γι' αυτό η χώρα μας θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες (coupling), αποφεύγοντας την αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων τους».

Στο κλίμα αυτό, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε η χώρα που επιζητά σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «είναι βασική επιλογή της Ελλάδας η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, η μη αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon