Η Γαλλία «τορπιλίζει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 13/10/2019 15:00 Τελευταία Ενημέρωση: 13/10/2019 15:00 Από: Tachydromos

Η Γαλλία εμμένει στη θέση πως η ΕΕ δεν πρέπει να δώσει, στην παρούσα φάση, το “πράσινο φως” για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονία, “ΜΙΑ”.

H απόφαση σχετικά με την έναρξη ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες αναμένεται να ληφθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

«Οι δύο χώρες δεν έχουν υλοποιήσει όσα απαιτούνται από αυτές και οφείλουν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες» δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση την άνοιξη του 2020.Η θέση της Γαλλίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί σε φλέγοντα θέματα που την αφορούν, όπως το Brexit, το μεταναστευτικό και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το ζήτημα της διεύρυνσης πρέπει να αναβληθεί γι΄ αργότερα.

Εφόσον η Γαλλία εμμείνει στη θέση αυτή, τότε η ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου δεν πρόκειται να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς για μία τέτοια απόφαση απαιτείται ομόφωνη απόφαση και των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της Γερμανίας τάσσονται υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, εκτιμώντας ότι η χώρα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο, ενώ προχώρησε και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Διπλωμάτες χωρών που υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας αναφέρουν πως σε περίπτωση που η η ΕΕ αναβάλει και πάλι την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, διακυβεύεται η αξιοπιστία της, ενώ δημιουργείται και πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή.

ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon