Ντοκιμαντέρ του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα με τίτλο «Ορθοδοξία στην Αλβανία»

Δημοσιεύθηκε: 05/11/2019 11:00 Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2019 11:00 Από: Tachydromos

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:50, ο τηλεοπτικός σταθμός «Κουλτούρα» θα προβάλει σε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τίτλο: «Ορθοδοξία στην Αλβανία».

Η πρεμιέρα θα γίνει με αφορμή τα 90α γενέθλια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Το ντοκιμαντέρ «Ορθοδοξία στην Αλβανία» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Βιλκάστε παράχθηκε από το στούντιο «Νεόφυτος» και εντάσσεται στη τηλεοπτική σειρά των ντοκιμαντέρ «Ο πλανήτης της Ορθοδοξίας», που αφηγείται την ιστορία και τη σύγχρονη πορεία των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία από τον Απόστολο Παύλο και την πρώτη γενιά των χριστιανών μέχρι τις άνευ προηγουμένου απηνείς διωγμούς κατά της πίστεως και την ανασύσταση της κοινότητας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ειδική συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο ιεραπόστολος, θεολόγος και συγγραφέας, με το όνομα του οποίο συνδέεται η ανασυγκρότηση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία.

Την στιγμή της ελεύσεώς του στην Αλβανία στη χώρα έμειναν μόλις 15 ηλικιωμένοι ιερείς και ούτε ένας ναός που να μην είχε καταστραφεί.

Σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχουν κατασκευασθεί περίπου εκατό νέοι ναοί και επισκευάσθηκαν όσοι σώζονταν, λειτουργούν 5 Ιερές Μονές, κυκλοφορούν Ορθόδοξες χριστιανικές εφημερίδες και περιοδικά, προοδεύει το κοινωνικό και το φιλανθρωπικό έργο.

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, στο ντοκιμαντέρ μετέχουν ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, ο οποίος διηγείται την περίοδο των διωγμών κατά της πίστεως, και αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των διωγμών, οι οποίοι εξορίσθηκαν, φυλακίσθηκαν, κλείσθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ για τους νέους, οι οποίοι αποτελούν σήμερα σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της Ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της Αλβανίας.

Ο δημιουργός και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ είναι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Μέρος του έργου γυρίσθηκε κατά την επίσκεψη στην Αλβανία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου από 28 έως 30 Απριλίου 2018.

Πατριαρχείο Μόσχας

/www.romfea.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon