Ενστάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Νόμο Ράμα περί Φορέα Αλβανικών Επενδύσεων

Δημοσιεύθηκε: 14/11/2019 15:06 Τελευταία Ενημέρωση: 14/11/2019 15:06 Από: Tachydromos

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα, δεν επικύρωσε τον από της Βουλής εγκεκριμένο Νόμο 71/2019 «Περί ιδρύσεως του Φορέα Αλβανικών Επενδύσεων». Απεναντίας με Προεδρικό Διάταγμα, από 9ης Νοεμβρίου επέστρεψε προς επανεξέταση το συγκεκριμένο Νόμο.

Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Ράμα η οποία αποτελεί επιπλέον αγκάθι στην ήδη ανοιχτή πληγή με τη συνολική διαχείριση ακινήτων στην παράκτια περιοχή. Με βάση προβλέψεις του συγκεκριμένου Νόμου και συνημμένους χάρτες σημαντικές επιφάνειες σε περιοχές με έντονη παρουσία της ΕΕΜ (κόλπος της Άρτας, Χιμάρα, Άγιοι Σαράντα κ.α.) επαναδημεύονται, χωρίς να εξεταστεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ώστε να διατεθούν στον εν λόγω Φορέα για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πέραν τούτων υπάρχουν και συγκεκριμένες Κυβερνητικές Οδηγίες προς τα Κτηματολόγια (Αυλώνας ειδικά) που αναστέλλουν αυθαιρέτως την εγγραφή ιδιοκτησιών ή την εξέταση φακέλων που αφορούν σε ιδιώτες, σε ιστορικές Μονές της περιοχής, κοινότητες, ενορίες κ.α. Υπάρχουν μάλιστα προκλητικές περιπτώσεις όπου στις υπό διάθεση στο Φορέα επιφάνειες υπάρχουν ακόμη και ναοί: στον Κόλπο της Κακομιάς σαν ένα απτό παράδειγμα εκτός του ότι έχει περιφραχθεί ο δρόμος πρόσβασης στο Μοναστήρι, στερώντας απ’ τους πιστούς τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης, έχει «εγκλωβίσει» ακόμη δύο παρεκκλήσια, του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Τρύφωνος, στα οποία παρά την επιμονή των πιστών δεν μπορούν να πάνε ούτε για προσκύνημα. Ανάλογες περιπτώσεις είναι κι άλλες πολλές.

Στο Διάταγμα του Προέδρου Μέτα για την επιστροφή του Νόμου προς επανεξέταση υπάρχει πολυσέλιδη επιχειρηματολογία. Ως βασικά όμως σημεία μπορεί να αναφερθεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι στην παρούσα μορφή του τα άρθρα και οι προβλέψεις του Νόμου προσβάλουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ιδιοκτησία. Επί το πλείστον εξαιρεί την τοπική αυτοδιοίκηση από πεδία δικής αρμοδιότητας. Κυρίως όμως δεν παρέχει καμιά εγγύηση για διαφάνεια στις αποφάσεις του Δ.Σ. δεδομένου ότι αυτό θα αποτελείται από πρόσωπα επιλογής του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και μόνο.

Το κλιμάκιο Αλβανίας του ΔΝΤ επίσης έχει εγγράφως και δημοσίως εκφράσει τις ενστάσεις του για το εν λόγω Νόμο, από Ιούλιο που συζητούνταν στις αρμόδιους Επιτροπές της Βουλής. Δεν εισακούστηκε όμως πράγμα που εντείνει τις ανησυχίες ότι ο Πρωθυπουργός περισσότερο από την αξιοποίηση νομίμως και για την αειφόρο ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, ενδιαφέρεται για διαδικασίας εξπρές προς εξυπηρέτηση πελατών του ή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπό ανασφαλή νομικό καθεστώς εξ άλλου οι μόνοι που ρισκάρουν είναι οι κατέχοντες κεφάλαια προϊόν εγκληματικής δράσης.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι όπως και με άλλα ανάλογης σημασίας και βαρύτητας, η Βουλή ως έχουσα αρμοδιότητα, να μην λάβει υπόψη το σχετικό Διάταγμα του Προέδρου και απορρίπτοντας το δια απλής πλειοψηφίας να το απορρίψει και κατά συνέπεια ο Νόμος 71/2019 να τεθεί σε ισχύ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon