Μητσοτάκης: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

Δημοσιεύθηκε: 15/11/2019 20:34 Τελευταία Ενημέρωση: 15/11/2019 20:35 Από: Tachydromos

«...Γι’ αυτό και βρίσκω την ευκαιρία -εκφράζοντας, πιστεύω, και τον Πρωθυπουργό Μπορίσοφ- να βεβαιώσω πως η Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξεις της, κρατά τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια. Και ότι, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το όνειρο για μία χερσόνησο ειρήνης και ελευθερίας -στην οικονομία, στις ιδέες και στην κίνηση ανθρώπων, προϊόντων- μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει, κάποια στιγμή, τόσο στα Τίρανα, όσο και στα Σκόπια. Στην Ελλάδα, ωστόσο, λέμε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Θα είμαι, συνεπώς, ειλικρινής, ιδίως ενώπιον φίλων: Η πορεία των δύο γειτονικών κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να γίνουν. Μεγάλες, δύσκολες τομές στους θεσμούς, στην οικονομική λειτουργία, όπως και στις περιοχές του Δικαίου και των Δικαιωμάτων. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι αλλαγές θα συμβούν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους δύο γείτονές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε, όμως, και αυτοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα: Η Αλβανία να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αποφεύγοντας, προφανώς, είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα.

Μόλις χθες, άλλωστε, συναντήθηκα, με εκπροσώπους των εκεί ομογενών μας. Άκουσα, λοιπόν, «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επανέλαβα ό,τι ακριβώς λέω και εδώ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο...»

-απόσπασμα από την ομιλία του κ Μητσοτάκη στο Thessaloniki summit 2019-

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon