Το μήνυμα απ’ την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Δημοσιεύθηκε: 18/11/2019 15:41 Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2019 20:21 Από: Tachydromos

Προφανώς ιδιαίτερα σημαντική για την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και τον πολιτικό της βραχίονα, το ΚΕΑΔ, είναι η υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντηση ουσίας με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι όμως ουσιαστικής σημασίας για το σύνολο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για τη χρονική στιγμή στην οποία πραγματοποιήθηκε και τα μηνύματα που μεταφέρει.

Η χρονική στιγμή σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Αλβανία, χαρακτηριζόμενη από αστάθεια και αβεβαιότητα, η οποία καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη της θέση του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Άλλο τόσο συνδυαζόμενη με την ανελαστικότητα που εμφανίζει η Αλβανική κυβέρνηση για την υλοποίηση στην πράξη δικαιωμάτων που αφορούν στην ΕΕΜ. Επί το πλείστον δε την κορυφαία άμεση πρόκληση – αυτή της απογραφής πληθυσμού απ’ την οποία απ’ τη μια αναμένεται ο σεβασμό στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και απ’ την άλλη δια αυτού του μηχανισμού η «διόρθωση» της στρεβλής εικόνας που εμφανίζει για τα αριθμητικά μεγέθη και τη γεωγραφία τόσο της Ελληνικής κοινότητας όσο και της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της χώρας, με τους Ορθοδόξου μόνο στο 7%.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε σαφές τόσο κατά τη συνάντηση, όσο και στην σχετική ανακοίνωση και ακόμη με μεγαλύτερη έμφαση στην αυριανή της συνάντησης ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ότι η Αθήνα στηρίζει το αίτημα της ΕΕΜ όπως διατυπώνεται απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ για μια πραγματικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών απογραφή. Εξ άλλου ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία στην ΕΕ που είναι βασικός χρηματοδότης της διαδικασίας Γενικής Απογραφής.

Η ουσία όμως της συνάντησης και των σχετικών ανακοινώσεων αφορά στο γεγονός ότι έχουμε πλέον μια σαφή αλλαγή της θέσης της Αθήνας και αυτό το ανέμενε η εδώ Ελληνική κοινότητα και η αυτόνομη πολιτική της έκφρασης δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ. Τα προβλήματα και συνολικά το θέμα της ΕΕΜ τίθεται σε ορθή βάση ως ζήτημα των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας και όχι απλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα ή ως ζήτημα αφορών απλά τα μειονοτικά δικαιώματα με αναφορά σε διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις. Η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η ΕΕΜ με τη συνεχή πίεση των Τιράνων για πολιτική διάβρωση, συνεχή καταπίεση στο σύνολο των θεμάτων με κορυφαίο την περιουσιακή κατοχύρωση, την ανθελληνική προπαγάνδα που αποτελεί ήπιων τόνων διωγμό απ’ τα πάτρια εδάφη και άλλη συναφή, η επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και η διαιώνιση της παρουσίας του στα πάτρια εδάφη, δύναται να διασφαλιστεί μόνο και εφόσον η Αθήνα θα το αντιμετωπίσει ως βασικό ζήτημα της ελληνοαλβανικής ατζέντας. Και τούτο εκδηλώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υποδοχή και τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Το σχετικό ανακοινωθέν επίσης περιείχε μια πολύ ενδιαφέρουσα αγγελία πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτή της στήριξης νέων που θα ήθελαν να επιστρέψουν και να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα στην ιδιαίτερη πατρίδα. Εάν αυτό γίνει έστω και σε πιλοτική μορφή σε συνδυασμό με την υποστήριξη για τη βελτίωση της παιδείας και των υπηρεσιών υγείας, θα αποτελέσει την πιο θετική χειρονομία στη δεδομένη κατάσταση των κοινοτήτων και περιοχών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Θα αντιστρέψει τα πράγματα και με τον καλύτερο τρόπο θα επισημάνει την επιμονή του Ελληνισμού να κρατηθεί στα μέρη αυτά. Απ’ την αγγελία στην υλοποίηση προφανώς είναι δρόμος αλλά το ξεκίνημα είναι η σύλληψη της ιδέας και αυτό φαίνεται να συμβαίνει.

Η αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ έγινε δεκτή και απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο όπου σε ανάλογο επίπεδο και τρόπο υπογραμμίστηκε η θέση της υποστήριξης απ’ την Ελληνική πολιτεία κάθε δίκαιου αιτήματος της ΕΕΜ για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες στην απρόσκοπτη ανάπτυξη της στα πάτρια εδάφη. Οι συναντήσεις αυτές δεν έχουν απλά συμβολικό πολιτικό χαρακτήρα. Δεδομένου όμως ότι η εξυγίανση του πολιτικού κλίματος στους κόλπους της ΕΕΜ πρέπει να ξεκινήσει απ’ την ενίσχυση της γνήσιας και αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της, δείχνουν την κατεύθυνση. Η αποδυνάμωση της εκλογικής απήχησης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ δεν έγκειται στο πολιτικό τους πρόγραμμα και την πρόταση τους. Είναι γνωστά και όχι του παρόντος τα εργαλεία που χρησιμοποιούν διαχρονικά τα Τίρανα ώστε να μειώσουν τεχνητά και με αθέμιτα μέσα την πραγματική πολιτική ισχύ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ. Και το προσδοκώμενο όφελος δεν είναι απλά οι μερικές εκατοντάδες ψήφοι. Είναι η χαλάρωση του μετώπου αντίστασης σε πολιτικές και πράξεις που αντίκεινται της προοπτικής ανάκαμψης του Ελληνισμού.

Η Αθήνα ακριβώς στη δεδομένη στιγμή δια των συναντήσεων αυτών με τον Πρωθυπουργό καταδεικνύει και τον δρόμο της πολιτικής ανασυγκρότησης. Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με σαφή τρόπο στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι «…δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της ΕΕΜ…» και αυτό το «τους» είναι ακριβώς η σηματοδότηση ότι η Αθήνα όχι απλά αντιλαμβάνεται τον άθλιο πόλεμο για την πολιτική εξόντωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ αλλά και ότι έχει την πρόθεση να το αντιστρέψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon