Ακόμη 193 Ήρωες του Έπους του ’40 στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο

Δημοσιεύθηκε: 19/11/2019 13:57 Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2019 20:22 Από: Tachydromos

Τελέστηκε σήμερα, (Τρίτη, 19 Νοεμβρίου) ακόμη μια ακολουθία κηδείας για τους Πεσόντες Στρατιωτικούς στο Μέτωπο του Ελληνοιταλικού Πολέμου 1940-41. Κηδεύτηκαν 193 ακόμη Ήρωες σε μια συγκηνητική ατμόσφαιρα στην νέα Ι. Μονή του Αγίου Νικολάου στα Στενά της Κλεισούρας, στην επέκταση του όποιου με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έχει συγκροτηθεί Στρατιωτικό Κοιμητήριο, το οποίο και αναγνωρίζει επισήμως η σχετική Διμερή Συμφωνία των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Αλβανίας.

Της ακολουθίας πρϊστατω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος και μετείχαν και άλλοι ιερείς της περιοχής Πρεμετής και της Μητροπόλεως γενικότερα. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Σοφία Φιλιππίδου, τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Υποπτέραρχος κ. Κων/νος Άγγος, Δευθυντής Κλάδου Β του ΓΕΕΑΘΑ καθώς επίσης παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρος Κακκίσης, ο Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδος στα Τίρανα Συνταγματάρχης κ. Ευθύμιος Ντάλας, εκ του ΓΕΝ ο Πλωτάρχης κ. Σπυρίδων Σκουρτσίδης, ο Προϊστάμενος Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αλέξανδρος Μπούζης. Μετείχαν επίσης αλβανοί και έλληνες εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν την Μεικτή Ομάδας Πεδίου υπό το Συντονιστή κ. Νικόλαο Κύργο. Συμμετείχαν επίσης στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης κ. Βασίλη Κάγιο, ομογενείς από διάφορες περιοχές του Αργυροκάστρου αλλά και πιστοί απ’ την Κλεισούρα.

Οι στιγμές για ακόμη μια φορά είναι ανεπανάλειπτες από συναισθηματικό φόρτο και πολλούς συμβολισμούς καθώς οι εκπρόσωποι της Πατρίδα υπό τον οικείο Ιεράρχη μετέφεραν στον οριστικό πλέον τάφος τους τα οστά των παλικαριών αυτών. Χρειάστηκαν χρόνια πολλά να βρεθούν σε προσωρινούς τόπους ταφής, άλλα επίσης να φυλάσσονται στο γυναικωνίτη του Ναού του Ευαγγελισμού στην Κλεισούρα και άλλα σημεία μετά από αυθόρμητες εκταφές και στη συνέχεια να έχει η προσπάθεια αυτή την παρήγορη κατάληξη.

Έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Πατρίδας – Ελλάδας, αλλά και για την αξιοπρέπεια όλων των εθνών και λαών της Ευρώπης που κινδύνευαν να υποταχθούν στο σκοτάδι του Ναζισμού και Φασισμού, άφησαν το ανεξίτηλο αποτύπωμα της αιώνιας παρακαταθήκης των Ελλήνων να μην καταθέτουν τα όπλα έναντι οιουδήποτε εχθρού, έπεσαν σ’ αυτά τα πέτρινα και άκαρπα μέρη, και έγινε αυτή η γης καρπερή να τους υποδεχτεί και αναπαύσει αιώνια! Στο μεγαλοπρεπή Σταυρό της Μονής, που συμβολίζει το Ηρώο στεφάνια ευγνωμοσύνης κατέθεσαν η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υποπτέραρχος εν ονόματι του ΓΕΕΘΑ καθώς επίσης και εκ της Μεικτής Ομάδας Πεδίου από έλληνα και αλβανό εκπρόσωπο και από Συγγενείς και Φίλους Πεσόντων.

Στο Αρχονταρίκι της Μονής ακολούθησε μικρά δεξίωση όπου ο κ. Κωστούλας από της Θεσσαλία διηγήθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον Σεβασμιώτατο και την Πρέσβη το γεγονός ότι δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του Δημοσθένη που έπεσε ως Δεκανέας του 51ου Συντάγματος, μαχόμενος στο Ύψωμα 731.

Ας αναφερθεί ότι πλέον οι δυνατότητες για τάφους τόσο επίγειους όσο και εντοιχισμένους έχουν εξαντληθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση διαδικασίας παραχώρησης παρακείμενου οικοπέδου ως υποχρέωση Αλβανικής κυβερνήσεως έναντι της Διακρατικής Συμφωνίας για την επέκταση. Ως γνωστό επίσης έχει ολοκληρωθεί η εκταφή στο πεδίο του Ντραγκός και στην προοπτική η Ομάδα Πεδίου θα πρέπει να καταλήξει σε καινούργιες τοποθεσίες έρευνας και εκταφής Πεσόντων Στρατιωτικών που αναμένουν την ώρα της αξιοπρεπούς ταφής τους!!!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon