Διακομματική στήριξη στην ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ

Δημοσιεύθηκε: 21/11/2019 16:05 Τελευταία Ενημέρωση: 22/11/2019 14:28 Από: Tachydromos

Εντατικό ήταν το πρόγραμμα συναντήσεων και διεργασιών τις τελευταίες δύο εβδομάδες της πολιτικής ηγεσίας της αυτόνομης έκφρασης της ΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, στην Αθήνα. Κορυφαία βέβαια η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επίσης τον Πρόεδρο της Ελληνικής κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον ΥπΕξ κ. Νικόλαο Δένδια.

Έχει όμως την ίδια σημασία και η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.

Τα σχετικά ανακοινωθέντα με τις συναντήσεις καταδεικνύουν τη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης απ’ το Εθνικό κέντρο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Επιβεβαιώνεται η κοινή αποδοχή απ’ το σύνολο του πολιτικού φάσματος του δίκαιου των αιτημάτων της ΕΕΜ όπως αυτά κωδικοποιούνται απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ ως πολιτικός της βραχίονας. Δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό αλλά προφανώς είναι τεράστιας σημασίας αυτή η διακομματική στήριξη. Δεν επιβεβαιώνουν απλά το αυτονόητο ότι είναι εθνικό συμφέρον και υποχρέωση της Ελλάδας να στηρίξει την επιβίωση και διαιώνιση της παρουσίας του γηγενούς Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη. Ούτε αυτάρεσκα θα μπορούσε να διαπιστωθεί η πολιτική ωρίμανση της εκπροσώπησης της ΕΕΜ δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ. Δεν είναι καιρός για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Είναι η ώρα ώστε αυτή η αποδοχή απ’ όλο το πολιτικό φάσμα να μετατραπεί σε ουσιαστικό πολιτικό προϊόν και ενθάρρυνση για μεγαλύτερη αγωνιστικότητα. Θα πρέπει τα συμπεράσματα των συναντήσεων στην Αθήνα να κοινοποιηθούν στην εδώ κοινωνία αλλά και στους εν Ελλάδι δραστήριους και ενδιαφερόμενους Βορειοηπειρώτες για τις τύχες της ιδιαίτερης τους Πατρίδας.

Αυτό απ’ τη μια θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για περισσότερη, πιο ουσιαστική κι αποφασιστική συμμετοχή μελών της ΕΕΜ και απ’ την άλλη αφορμή για μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω απ’ το πολιτικό πρόγραμμα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ. Δεν είναι εύκολο αλλά δεδομένου ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπράκτως στήριξη εκλείπει τουλάχιστον ένας παράγοντας που προκαλεί παραδοσιακά φυγόκεντρες τάσεις στο πεδίο των πολιτικών ζυμώσεων στη μικρή μας κοινωνία. Μικροπολιτικά συμφέροντα των κομμάτων ή στελεχών τους στην Ελλάδα και κυρίως παράγοντες των μεθοριακών περιοχών είναι που παραδοσιακά μοίραζαν τα συγχωροχάρτια σε στελέχη που αποσκιρτούν απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ επικαλούμενοι λόγους μη ουσιαστικούς. Κι επίσης λογικές ότι με την ένταξη στα μεγάλα αλβανικά κόμματα που επικράτησαν στο παρελθόν, δημιουργούνται συνθήκες καλύτερης ενσωμάτωσης, είναι που έχουν επιφέρει την τεχνητή εν πολλοίς αποδυνάμωση της εκλογικής απήχησης της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της ΕΕΜ.

Ώρα για δουλειά και για το λόγο ότι με τις συναντήσεις ουσίας στην Αθήνα απ’ τη μια επιβεβαιώνεται η διακομματική στήριξη και απ’ την άλλη ο πήχης των αναμενόμενων απ’ την προσπάθεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ ανεβαίνει ψηλά. Εξ άλλου ανέρχεται στο επίπεδο των προκλήσεων που αναμένουν το σύνολο της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας. Είτε τούτο αφορά στην έμπρακτη εφαρμογή δικαιωμάτων όπως ο αυτοπροσδιορισμός στο πλαίσιο και της Απογραφής, είτε άλλα όπως το περιουσιακό και κυρίως η αναζήτηση ουσιαστικών παρεμβάσεων για οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές ως προϋπόθεση για βελτίωση της δημογραφίας.

Η στήριξη απ’ το πολιτικό και πολιτειακό φάσμα στην Ελλάδα όπως διατυπώνεται στις συναντήσεις με την ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ επιβεβαιώνεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η εσωτερική πολιτική αναστάτωση στην Αλβανία απαιτεί όντως ανάλογη προσοχή και μέριμνα για σωστό προσανατολισμό και σωστές αποφάσεις…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon