Νέο Πρεσβύτερο χειροτόνησε ο Αλβανίας Αναστάσιος

Δημοσιεύθηκε: 25/11/2019 23:27 Τελευταία Ενημέρωση: 25/11/2019 23:27 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Το όνειρο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου να χειροτονήσει πολλούς, νέους σε ηλικία και καλούς κληρικούς στην Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς βρήκε, κατά την εγκατάστασή του ελάχιστους και γέροντες, φαίνεται πως εκπληρώνεται σιγά-σιγά, αλλά, βέβαια οι ελλείψεις είναι ακόμη πολλές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας τέλεσε άλλη μια χειροτονία στον Καθεδρικό Ναό της Ανάστασης στα Τίρανα, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, προάγοντας το διάκονο π. Ιβάν Ποπάγι σε Πρεσβύτερο, ο οποίος θα διακονήσει στη Σκόδρα.

Από το 1992 μέχρι σήμερα έχουν χειροτονηθεί περίπου πάνω από 180 κληρικοί με μόρφωση Λυκείου ή και Πανεπιστημίου και τριετείς ή τετραετείς θεολογικές σπουδές.

Για την κατάρτιση των ατόμων που επιθυμούν την ιεροσύνη λειτουργεί από το 1992 ανελλιπώς η Ορθόδοξος Θεολογική Ακαδημία τριετούς φοιτήσεως – και από του2003 τετραετούς– στην οποίαν γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου.

Από το 1998 άρχισε στο Αργυρόκατρο η λειτουργία του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» (αλβανο-ελληνικό). Παρόμοιον Εκκλησιαστικό Λύκειο μετά λειτουργεί από το Σεπτεμβρίο του 2007, στο Σούκθ Δυρραχίου.

Από το 2012 ιδρύθηκε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα. Επιδίωξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι οι ιερείς να σαλπίζουν τον παιάνα της νίκης της Ανάστασης στην Αλβανία, με τον προσωπικό τους αγώνα.

Αγώνα ενάντια στα σκοτάδια της άγνοιας της Αλήθειας του Χριστού, που ίσως απαιτήσει και παθήματα για την επικράτηση του Φωτός Του.

Υπάρχει τόση παχυλή αμάθεια ως προς τα διδάγματα του Χριστού, ώστε και σήμερα, είκοσι ένα ολόκληρους αιώνες μετά την θεμελίωση της Εκκλησίας Του, να χρειάζονται σκληρές προσπάθειες για την αναστήλωση της πίστης.

Και ο νεοχειροτονηθείς ιερέας, έδωσε την υπόσχεση ότι θα εργασθεί με ζήλο, για να κερδίσει και να κατακτήσει ο Ιησούς τις ψυχές των ανθρώπων.

Και αυτό σε μια εποχή, που ο κόσμος ψάχνει, καθώς η ίδια η ζωή και η κοινωνία έχει εξασθενήσει σημαντικά, κάτι αγνότερο, ανώτερο και αγιότερο. Και σ' αυτό στοχεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Τα άτομα να μπορούν να αναπνεύσουν στο πνευματικό περιβάλλον της Εκκλησίας έναν αέρα διαφορετικό, αμόλυντο, να αποτοξινωθούν από τις αναθυμιάσεις και να αναζωογονηθούν και να ενδυναμωθούν με την ανακαινιστική πνοή της θείας παρουσίας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon