Η Αλβανία θρηνεί τους 44 νεκρούς – Ο Ορθόδοξος κόσμος και η Ελλάδα από τη πρώτη στιγμή στηρίζει τους πληγέντες

Δημοσιεύθηκε: 28/11/2019 15:50 Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2019 15:50 Από: Tachydromos

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία για τον εντοπισμό δεκάδων αγνοουμένων κάτω από τα ερείπια, την ώρα που σημειώνονται μετασεισμοί και καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 40 ενώ 47 άτομα αγνοούνται. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 900, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.20 τοπική η ώρα προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν. Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία φέρει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, 23 στο σύνολο των 40, συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια του τριώροφου σπιτιού τους της μητέρας με τα τρία παιδιά της. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ένας ακόμα συγγενής τους με ειδικά προβλήματα, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ανασυρθεί νεκρά.

Η Εκκλησία της Αλβανίας δίπλα στους πληγέντες από τη πρώτη στιγμή

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος προσωπικά βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων έχοντας ανοίξει μοναστήρια και εκκλησίες για την στέγαση των αστέγων ενώ καθημερινά παρέχουν σίτιση σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση νομίζω υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές πλευρές» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος εξηγώντας πως αυτή η οδύνη έχει αντιμετωπιστεί με μια ευρύτατη κινητοποίηση καλοσύνης, αγάπης και αλληλεγγύης.

Αυτή η αλληλεγγύη δεν έχει προέλθει μόνο από τους ανθρώπους που ζουν στην Αλβανία, σημείωσε αναφερόμενος στην βοήθεια που δέχεται η Αλβανία από άλλες χώρες ενώ περιέγραψε ενδεικτικά την κινητοποίηση της Ελλάδας που έσπευσε με συνεργεία και εξοπλισμό να συνδράμει.

« Δυστυχώς δεν είχαμε τέτοια συνεργεία εμείς εδώ.» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως « Η κατάσταση παραμένει πάρα πολύ δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις δραματική».

« Αισθάνομαι ότι είναι κι αυτό κάτι πολύ σημαντικό.» επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως για αυτό δεν πρέπει να μείνουμε στο σκοτάδι αλλά να προσέξουμε και τις φωτεινές πλευρές.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν εκφράζει την πλειοψηφία της χώρας και το γεγονός αυτό συνεπάγεται περιορισμένες δυνατότητες.

« Είμαστε περίπου ένα 20 τοις εκατό αλλά προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.» διαβεβαίωσε ενημερώνοντας πως στο Δυρράχιο ο καθεδρικός ναός Δυρραχίου αλλά και μια θεολογική σχολή φιλοξενεί σεισμοπαθείς ενώ γίνεται προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και συγκέντρωσης χρημάτων.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο μπροστά σε τέτοια συνταρακτικά γεγονότα θα χρειαστεί ακόμα και λίγο ψυχραιμία και νηφαλιότητα προκειμένου να υπάρξουν ορθές εκτιμήσεις αλλά και όσα επιβάλλεται να γίνουν.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο δεν φτάνει απλώς να παρακολουθεί κανείς την κατάσταση αλλά πρέπει και να συντρέξει τους έχοντες ανάγκη.

Ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για τον συντονισμό της βοήθειας και απευθύνεται η έκκληση για συγκέντρωση αγαθών όπως, τρόφιμα, κουβέρτες και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών .

«Σας γράφω με μεγάλη θλίψη αφού έμαθα τα νέα σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα της Αλβανίας» αναφέρει και αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο προσθέτει: «Σας παρακαλούμε να μοιραστείτε το μήνυμα υποστήριξης και συμπάθειας για τους Χριστιανούς και όλους τους ανθρώπους στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων άλλων θρησκειών με τις οποίες εργάζεστε τόσο στενά».

Στο πλευρό του Αλβανικού λαού ο Ορθόδοξος κόσμος

Συνήλθε σήμερα στο Φανάρι για δεύτερη ημέρα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα ήταν και η αποστολή μηνυμάτων συμπαράστασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα με αφορμή τους καταστρεπτικούς σεισμούς στη χώρα.

«Η Α. Θ. Παναγιότης συνοδικῇ ἀποφάσει ἀπέστειλε Μηνύματα συμπαθείας εἰς τόν Μακ. Ἀρχιεπίσκοπον Τιράνων καί πάσης Ἀλβανίας κ. Ἀναστάσιον καί τόν Ἐξοχ. κ. Ilir Meta, Πρόεδρον τῆς Χώρας, ἐξ ἀφορμῆς τῶν πληξάντων αὐτήν καταστρεπτικῶν σεισμῶν» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Τα συλλυπητήριά του για τον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ εκφράζει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

«Με θλίψη έμαθα τα νέα για τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην Αλβανία στις 26 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πεθάνουν και να υποφέρουν. Παρακαλώ δεχτείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την δυστυχία που έπληξε τη χώρα σας» αναφέρει στην επιστολή και προσθέτει ότι προσεύχεται στον Θεό να στηρίξει τους πληγέντες αλλά και να δώσει δύναμη σε όλους όσους εργάζονται για να ξεπεράσουν τις συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής.

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας με ανακοίνωση του εξέφρασε από τη πρώτη στιγμή τη στήριξη του στον Αλβανικό λαό καλώντας παράλληλα τους πιστούς να συμβάλουν υλικά στην ενίσχυση των πληγέντων.

«Ως ένδειξη ειλικρινούς συμπόνιας για όλους όσους επλήγησαν από το σεισμό που έλαβε χώρα σήμερα στην Αλβανία, το Ρουμανικό Πατριαρχείο στέλνει στην Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε ολόκληρο τον αλβανικό λαό ένα μήνυμα αλληλεγγύης από τους κληρικούς και τους πιστούς του Πατριαρχείου της Ρουμανίας. Μπροστά στην τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός που τραυμάτισε εκατοντάδες ανθρώπους, και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ζωές, προσευχόμαστε στον Θεό για τις ψυχές αυτές και την άμεση αποκατάσταση των τραυματιών» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Με πόνο μάθαμε για τον τραγικό σεισμό σήμερα το πρωί στην Αλβανία, που σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Αυτή τη στιγμή, όταν οι ψυχές και οι καρδιές μας γεμίζουν με θλίψη από την καταστροφή, προσευχόμαστε στον Κύριο Ιησού Χριστό να έρθει η ηρεμία και η σταθερότητα στο συγκεκριμένο έδαφος. Ο Θεός να καθησυχάσει τις ψυχές εκείνων που χάθηκαν, να ενισχύσει πνευματικά τους αγαπημένους τους και να θεραπεύσει τους τραυματίες» ανέφερε σε συλλυπητήρια επιστολή ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος.

Στο πλευρό των σεισμοπαθών και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας, επιθυμώντας να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες των πληγέντων από τον πρόσφατο φονικό σεισμό αδελφών μας στην Αλβανία, απευθύνουν έκκληση στον ευσεβή λαό της Αιγιαλείας για τη συλλογή ρουχισμού και δη κλινοσκεπασμάτων (ήτοι κουβέρτες, σεντόνια, παπλώματα), παιδικών, γυναικείων και ανδρικών ειδών ιματισμού και υπόδησης, κυρίως χειμερινών (ήτοι μπουφάν, παλτό κλπ), προκειμένου να αποσταλούν άμεσα στη γείτονα χώρα.

Η συλλογή των ειδών ρουχισμού και υπόδησης θα γίνεται στην Κοινωνική Ιματιοθήκη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Μελετοπούλων και η οποία θα είναι ανοικτή καθημερινώς από αύριο, Παρασκευή 29η Νοεμβρίου, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, 3η Δεκεμβρίου, από τις 5μ.μ. έως τις 8μ.μ.

Η συμβολή της Ελληνικής Πολιτείας στη διάσωση και την ηθική στήριξη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη και ειλικρινή συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας στο μεγάλο και βαρύ έργο του, την ώρα της σκληρής δοκιμασίας του λαού της Αλβανίας.

«Έργο, το οποίο αποτελεί παράδειγμα ως προς το τι σημαίνουν, για τον ελληνισμό και για την Ορθοδοξία, οι αρχές και οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην Αλβανία βρέθηκε άμεσα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δενδιας και επισκέφθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Εντι Ραμα πληγείσες περιοχές υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια, πλην εκείνης που έχει ήδη σταλεί (ΕΜΑΚ, εξοπλισμός, κ.α.).

Ο κ. Δενδιας ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στα Τίρανα λίγες ώρες μετά την καταστροφή και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η αποστολή επιπλέον βοήθειας (σκηνές, κρεβάτια, φαρμακευτικό υλικό, μηχανικών, γιατρών, κ.α από την Αθήνα).

O κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.

orthodoxianewsagency.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon