Εκπαιδευτική ημερίδα οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Δημοσιεύθηκε: 29/11/2019 09:01 Τελευταία Ενημέρωση: 29/11/2019 09:34 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που λειτουργεί το 9χρονο σχολείο στο Αργυρόκαστρο, καθώς και η Μητρόπολη Αργυροκάστρου ενδιαφέρονται το εκπαιδευτήριο, όπου σπουδάζουν δεκάδες παιδιά, να διατηρηθεί σύγχρονο και ενημερωμένο στα θέματα παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «αρχές και μέθοδοι διδασκαλίας στο σύγχρονο σχολείο».

Η προσπάθεια της Εκκλησίας της Αλβανίας για την όσο το δυνατόν αρτιότερη μόρφωση των παιδιών είναι συνεχής, γιατί μέσω αυτής βελτιώνονται οι κοινωνικές συνθήκες.

Γι' αυτό αποδίδεται μεγάλη σημασία στην υψηλή και ευρεία έννοια της παιδείας, με το ήθος, που αυτή συνοδεύεται, και όχι απλά στο να γίνουν εγγράμματοι οι νέοι/ες.

Έχει ενδιαφέρον ότι στην ημερίδα παρουσιάστηκε το εναλλακτικό διδακτικό μοντέλο «Learning Each Other» (LEO), όπου τα παιδιά «ετερο-διδάσκουν και αυτό-διδάσκονται». Αποτελεί εναλλακτική διδακτική καινοτομία, γιατί δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στη σχετική ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.

Στην εκδήλωση παρουσία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, ανέπτυξαν εισηγήσεις η φιλόλογος Μαρούλα Παπαευσταθίου-Τσάγκα (συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Ηπείρου), που μίλησε για τη «Συναισθηματική Νοημοσύνη (E.Q) ως παράγοντα μάθησης και τις συμβουλευτικές δεξιότητες του Εκπαιδευτικού".

Και η εκπαιδευτικός Μαρία Ράπτη, που αναφέρθηκε στο «σύγχρονο σχολείο και τη βιωματική- επικοινωνιακή μάθηση».

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Η κ. Παπαευσταθίου-Τσάγκα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εστίαση στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι ακόμα και σε σχολεία αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Η προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντική διάσταση ενός αποτελεσματικού σχολείου».

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ

Η κ. Ράπτη υπογράμμισε ότι «η βιωματική- επικοινωνιακή μάθηση δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο, που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης. Προτείνει, αντί της απομνημόνευσης, την αναζήτηση νοήματος, μέσα από τη διανοητική και συναισθηματική κινητοποίηση του μαθητή».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon