Από τα Γιάννενα «Καραβάνι Αλληλεγγύης» για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας!

Δημοσιεύθηκε: 30/11/2019 11:38 Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2019 11:38 Από: Tachydromos

Το Καραβάνι Αλληλεγγύης για τον δοκιμαζόμενο Αλβανικό λαό από τον καταστροφικό σεισμό ξεκίνησε από τα Γιάννενα.

Διάφοροι φορείς άρχισαν να συγκεντρώνουν είδη βοήθειας, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή από τον Ερυθρό Σταυρό με διάφορα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία συμπλήρωσαν ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Αυτό ξεκίνησε από την Αθήνα και το συνόδευσαν στα Τίρανα επτά στελέχη του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. προερχόμενα και από τα τρία σώματα (Νοσηλευτικής, Πρόνοιας, Σαμαρείτες), μεταξύ των οποίων και ο Γραμματέας του Δ.Σ. Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Αλεξίου. Η αποστολή έφτασε μετά τις εννέα το βράδυ στην Αλβανική πρωτεύουσα και αμέσως άρχισε η παράδοση των ειδών από τα μέλη της αποστολής στον Αλβανικό Ερυθρό Σταυρό. Ήταν το πρώτο φορτίο που στάλθηκε από τον Ελληνικό Ε.Σ. ύστερα από την επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρός του κ. Αντώνιος Αυγερινός με τον Αλβανό ομόλογό του, που εξήρε την άμεση ανταπόκριση της Ελληνικής οργάνωσης. Από Δευτέρα το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του ΕΕΣ, αρχίζει νέα εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. Τα είδη που θα προσφέρουν οι συμπολίτες είναι συγκεκριμένων κατηγοριών: Τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, καινούργια ρούχα και κουβέρτες σε καλή κατάσταση.

«Απευθυνόμαστε στα φιλάνθρωπα αισθήματα των συμπολιτών μας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε κάποιες από τις ανάγκες των σεισμοπαθών γειτόνων μας», δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Π.Τ. Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. κ. Κώστας Ντακαλέτσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Τμήμα παράλληλα συνεχίζει το φιλανθρωπικό του έργο και τις ευπαθείς κατηγορίες συμπολιτών μας ενόψει των επερχόμενων εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Η προθυμία και ενεργός συμμετοχή των συμπολιτών μας στο ανθρωπιστικό έργο του Οργανισμού, μας ενθαρρύνει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία, αλλά τώρα και στην γειτονική Αλβανία», πρόσθεσε ο κ. Κ. Ντακαλέτσης. Η παραλαβή των ειδών από τους συμπολίτες θα γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα καθημερινά από ώρα 7.30 π.μ. έως 2.30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του ΕΕΣ, Παπανδρέου 2, Παλαιό «Χατζηκώστα».

Και η ΕΠΣΗΠ

Ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να συγκεντρώνει από σήμερα 11 π.μ. και κάθε απόγευμα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη στο γήπεδο «Στ. Τσανακτσής» η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου.

Συλλογή ειδών από ΣΥΡΙΖΑ

Είδη πρώτης ανάγκης για την αποστολή τους στους σεισμοπαθείς της Αλβανίας, ξεκίνησε να συγκεντρώνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα συλλέγει φάρμακα και γάζες, ρουχισμό και κουβέρτες, μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες και νερό. Τα υλικά παραλαμβάνονται στην οδό Ν. Ζέρβα 2, 3ος όροφος, γραφείο 17 και θα παραδοθούν τη Δευτέρα στο Αλβανικό Προξενείο.

Αίτημα προς Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, που είναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αλβανίας, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να συνδράμει έμπρακτα την Αλβανία, ώστε να απαλυνθούν οι συνέπειες του καταστροφικούς σεισμού. Γύρισε η ΕΜΑΚ,έφυγαν μηχανικοί!

Η συνδρομή της Ελλάδας προς την Αλβανία συνεχίζεται σε διαφορετικά τώρα επίπεδα. Τη «σκυτάλη» από τους άνδρες των ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και Αττικής, που συμμετείχαν στις έρευνες για τον απεγκλωβισμό ζώντων και νεκρών από τα ερείπια των πολυκατοικιών πήραν από χθες 16 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών που μετέβησαν στα Τίρανα για να συνδράμουν το έργο των Αλβανικών Υπηρεσιών στην εξέταση των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ Αττικής επέστρεψαν αεροπορικώς, ενώ των Ιωαννίνων οδικώς όπως είχαν μεταβεί.

Πενήντα οι νεκροί!

Από χθες οι έρευνες διάσωσης ολοκληρώθηκαν με τον απολογισμό να είναι τραγικός: Οι νεκροί έφτασαν τους 50, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες. Από την πρώτη ανάγνωση δεν προκύπτει να υπάρχει μεταξύ αυτών κάποιος Έλληνας ομογενής. Το μεγάλο πρόβλημα τώρα έχει να κάνει με τους άστεγους, που κάποιοι τους υπολογίζουν και στα 10.000 άτομα. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δήλωσε πως οι άστεγοι του Δυρραχίου θα φύγουν από τις σκηνές και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία. Η πόλη μοιάζει πλέον με φάντασμα. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί 701 κτίρια, 12 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 176 κρίθηκαν ακατοίκητα. Δεκαπέντε σπίτια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και στα Τίρανα, ενώ άλλα 239 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ενώ ακόμη οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon