Τις πληγές της μετρά η Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 02/12/2019 15:25 Τελευταία Ενημέρωση: 02/12/2019 15:25 Από: Tachydromos

Μαζικά εγκαταλείπουν τα Τίρανα και το Δυρράχιο οι κάτοικοι, μετά τους μετασεισμούς οι οποίοι ακολούθησαν το χτύπημα του Εγκέλαδου, που άφησε πίσω 51 νεκρούς, 3.000 τραυματίες και πάνω από 10.000 άστεγους.

Από το πρωί της Τετάρτης καταγράφηκαν 1.300 δονήσεις στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο Ράπο Ορμένι, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ. Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που χρειαζόταν για να απελευθερωθεί η ενέργεια της γης μετά τον κύριο σεισμό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνηθίσουν τους σεισμούς, παρόλο που δεν έχουν βιώσει έναν έντονο σεισμό όπως αυτόν της 26ης Νοεμβρίου, τα τελευταία 40 χρόνια» είπε ο σεισμολόγος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη συντονίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους, ενώ μία ομάδα της Ε.Ε. καθοδηγεί τη διανομή της βοήθειας. Έξι κράτη-μέλη της γηραιάς ηπείρου έχουν στείλει 50 μηχανικούς να αξιολογήσουν τις ζημιές μαζί με τους ντόπιους συναδέλφους τους.

«Μέσα στη θλίψη και το φόβο, αυτή η εβδομάδα έχει δείξει τους αδιάσπαστους δεσμούς μεταξύ των Αλβανών και των φίλων τους στην Ε.Ε.» υποστήριξε ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, σημείωσε σήμερα ότι 780 διασώστες από την Ε.Ε. και άλλες χώρες βοήθησαν να μην χαθούν περισσότερες ζωές. «Το πιο δύσκολο κομμάτι ξεκινά τώρα επειδή οι υλικές ζημιές είναι πραγματικά τεράστιες» είπε πριν φύγει για τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου η Αλβανία θα αναζητήσει επίσης βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αναδιαμορφώνει τον προϋπολογισμό, αλλά ότι θα ήταν ανθρώπινα αδύνατο να κάνει τα πάντα χωρίς τη στήριξη των διεθνών εταίρων.

Την Πέμπτη, ο νέος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων της Ένωσηςθα επισκεφτεί τα Τίρανα για να συζητήσει τον προγραμματισμό της ανοικοδόμησης των πληγέντων περιοχών.

https://www.efsyn.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon