Θάφτηκαν οι ελπίδες στα ερείπια- Η επόμενη ημέρα για την Αλβανία και η μεγάλη προσφορά της Ορθοδοξίας

Δημοσιεύθηκε: 03/12/2019 11:10 Τελευταία Ενημέρωση: 03/12/2019 11:10 Από: Tachydromos

Τις πληγές της μετρά η Αλβανία με τους νεκρούς από τον καταστροφικό σεισμό να έχουν ξεπεράσει τους πενήντα. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 900, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Δυρράχιο και Τίρανα θυμίζουν πόλεις-φάντασμα ενώ σε κάθε νέο μετασεισμό ο τρόμος επανέρχεται.

Μέσα σε αυτή την τραγωδία που δοκιμάζει τον αλβανικό λαό, ελληνισμός και Ορθοδοξία επέδειξαν ένα μεγάλο αίσθημα αλληλεγγύης.

Από το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, όταν σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, καταγράφηκαν 1300 μικρότεροι σεισμοί στο Δυρράχιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο Ράπο Ορμένι, όπως μεταδίδει το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΑΤΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια φυσιολογική διαδικασία που χρειαζόταν για να απελευθερωθεί η ενέργεια της γης μετά τον κύριο σεισμό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνηθίσουν τους σεισμούς, παρόλο που δεν έχουν βιώσει έναν έντονο σεισμό όπως αυτόν της 26ης Νοεμβρίου, τα τελευταία 40 χρόνια» είπε ο σεισμολόγος και πρόσθεσε: «Είναι φυσιολογική η απελευθέρωση της ενέργειας από τη σεισμική ζώνη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό».

Γέμισαν οι Εκκλησίες

Την Κυριακή, οι ορθόδοξες εκκλησίες στην Αλβανία γέμισαν κόσμο, που αναζητούσε παρηγοριά.

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία μίλησε με ομογενείς που ζουν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, οι οποίοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο σε αυτή την χώρα».

Από τη πρώτη στιγμή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Ήδη έχει συσταθεί ειδική ομάδα συντονισμού της βοήθειας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικόλαο και τον π. Γεράσιμο Τσακκάλι.

Απευθύνθηκε θερμή παράκληση στους πιστούς να συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτών, που έχασαν ανθρώπους τους και έμειναν χωρίς κατοικία. Χρειάζονται χρήματα (καταθέσεις μπορούν να γίνονται στην «Tirana Bank» και στους λογαριασμούς: AL86 2061 2029 0000 3103 1624 0101 σε ευρώ, AL59 2061 2029 00003103 1624 0102 σε λεκ και AL32T 2061 2029 00003103 1624 0103 σε δολάρια), τρόφιμα, κουβέρτες και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Η ενορία «Αποστόλου Παύλου και Αγίου Αστείου» στο Δυρράχιο παραμένει ανοικτή όλο το 24ωρο, ενώ στη διάθεση των σεισμοπαθών έχουν τεθεί κι άλλες εκκλησίες και μοναστήρια.

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε στις έννοιες της αλληλεγγύης, της αγάπης, της στοργής και της ελπίδας

«Την εβδομάδα που πέρασε εδώ στο Δυρράχιο ζήσαμε ακριβώς αυτή την σκιά του θανάτου να μας σκεπάζει για αρκετές ώρες. Δεν θα περιγράψω πάλι μια εικόνα την οποία τόσο πολύ καθαρά και έντονα την έχουμε στην σκέψη μας. Θα ήθελα να πω ότι μέσα σε αυτή την οδύνη υπάρχει και μια πολύ σημαντική φωτεινή ακτίνα – αυτή η γενική και εκπληκτική αλληλεγγύη η οποία τόσο καθαρά δεσπόζει στην συμπεριφορά όλων μας όλες αυτές τις ημέρες. Υπήρξε μια συνεχής έκφραση στοργής, καλοσύνης, αλληλεγγύης και αγάπης σε κάθε στιγμή αυτής της εβδομάδας από όλους τους κατοίκους εδώ στο Δυρράχιο αλλά και από τις άλλες πόλεις της Αλβανίας και εκείνο που είναι πολύ συγκινητικό από όλες τις περιοχές της γειτονιάς μας εκφράστηκε μια αλληλεγγύη μοναδική. Έσπευσαν από τις γειτονικές χώρες, από την Ελλάδα, από το Μαυροβούνιο, από την Σερβία, από την Ιταλία, ακόμα πιο μακριά, από την Ρουμανία, από την Τουρκία ακριβώς όλοι για να συμπαρασταθούν αμέσως στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν ύστερα από τον μεγάλο σεισμό. Δεν ήρθαν απλώς για να μας δώσουν ευχές και συλλυπητήρια, ήρθαν να βοηθήσουν. Σκέφτομαι τις ομάδες των διασωστών που με αυταπάρνηση μεγάλη και με κίνδυνο βοήθησαν και βρήκαμε 45 έστω ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους αυτούς τους αγαπημένους μας αγνώστους φίλους. Μαζί λοιπόν με την αλληλεγγύη υπάρχει μια έκφραση ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης από όλους μας προς όλους όσους εξέφρασαν την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για τους πονεμένους αδελφούς μας.»

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην στήριξη που έλαβε η Αλβανία και από τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία και συνέχισε τονίζοντας ότι: «όσο και να μιλάμε για τις δυσκολίες και την παρακμή που παρουσιάζονται στην εποχή μας, αυτά τα σημάδια είναι σημάδια ελπίδας για το μέλλον» ενώ ακολούθως ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την οικοδομή του Καθεδρικού Ναού και της Ιεράς Μονής του Αγίου Βλασίου Δυρραχίου τα οποία δεν έπαθαν απολύτως καμία ζημιά.

Υπενθυμίζεται ότι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, προκειμένου να του εκφράσει την ολόθερμη συμπαράσταση του ιδίου προσωπικώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Εκκλησία της Αλβανίας και τον λαό της γείτονος χώρας, που επλήγη βαρύτατα από τον φονικό σεισμό, αλλά και τον πόνο του για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών.

Ο Μακαριώτατος έθεσε την ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στη διάθεση της Εκκλησίας της Αλβανίας και ήδη ο Γενικός Διευθυντής της κ. Κωστής Δήμτσας ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, αναλαμβάνοντας τον γενικό συντονισμό της αποστολής βοήθειας προς τους πληγέντες.

Αλλά και Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη συγκέντρωση αγαθών πρώτης ανάγκης που θα σταλούν στην γείτονα χώρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon