Συνάντηση Ράμα- Ερντογάν.. Η Τουρκία ενισχύει τον ρόλο της στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 09/12/2019 10:52 Τελευταία Ενημέρωση: 09/12/2019 10:52 Από: Tachydromos

Η Αλβανία μετρά ακόμη τις πληγές τις από τους πρόσφατους σεισμούς όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Πρωθυπουργό της χώρας να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να έχει τρίωρη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αφορμή για την επίσκεψη του Ράμα είναι το Συνέδριο Επενδύσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και επισήμως η συνάντηση με τον Ερντογάν αφορούσε στη βοήθεια της Τουρκίας για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας. Ανεπίσημα όμως στη συνάντηση συζητήθηκαν κι άλλα θέματα καθώς η Αλβανία αποτελεί προστάτιδα της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Ο Ράμα στις δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι η Τουρκία αποδεικνύει τη σοφία της και δεν εγκαταλείπει τον παλιό της φίλο στην καταστροφή του. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να χτίσει άμεσα πεντακόσια διαμερίσματα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Μιλώντας δε στην Ισλαμική Διάσκεψη ζήτησε από όλες τις μουσουλμανικές χώρες να βοηθήσουν τα Τίρανα.

Λίγες μέρες πριν άλλωστε ο Ράμα ερωτηθείς για την βοήθεια της Ευρώπης μετά τον σεισμό αφοπλιστικά είπε «Ευρώπη; Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι οι φίλοι μας που τρέχουν».

Η παρουσία της Τουρκίας στην Αλβανία στα χρόνια διακυβέρνησης του Ράμα έγινε ιδιαίτερα έντονη όχι μόνο οικονομικά αλλά και διπλωματικά.

Οι στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες, η Τουρκία εκπαιδεύει Αλβανούς στρατιώτες, συνδράμει τον εκσυγχρονισμού του στρατού της γείτονος και το ναυτικό της ανά τακτά διαστήματα έχει παρουσία στο Δυρράχιο.

Από διπλωματικούς κύκλους αποδίδεται στην Τουρκία η ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων καθώς και η δεκαετής καθυστέρηση με διάφορα προσχήματα από τα Τίρανα. Άλλωστε τα 12 μίλια του Ιονίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν προηγούμενο και για το Αιγαίο.

Σε μία περίοδο όπου η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αγγίζει το κόκκινο η τρίωρη συνάντηση Ράμα και Ερντογάν αποκτά την δική της σημασία.

Το… χαστουκάκι του Τούρκου Προέδρου στον Αλβανό πρωθυπουργό είναι ενδεικτικό του κλίματος και της σχέσης που έχουν οικοδομήσει.

Epiruspost.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon