Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην «Κ»: Να φυλάμε ο ένας την πλάτη του άλλου

Δημοσιεύθηκε: 11/12/2019 18:17 Τελευταία Ενημέρωση: 11/12/2019 18:17 Από: Tachydromos

Η στενή συνεργασία Αθήνας και Βελιγραδίου με απώτατο σκοπό η μία χώρα να φυλάει τα νώτα της άλλης σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, αποτελεί βασικό σκοπό των επαφών του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος από το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει ο κ. Βούτσιτς, η Σερβία επιθυμεί στενότερη συνεργασία από την οικονομική με την Ελλάδα, επισημαίνοντας, παράλληλα, τη σημασία που αποδίδει το Βελιγράδι στο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βουδαπέστης - Πειραιά, μέσω Βελιγραδίου, Σκοπίων και Θεσσαλονίκης. Τονίζει ότι το Βελιγράδι δέχεται οχλήσεις από την Ε.Ε. για τις σχέσεις της με την Κίνα και τη Ρωσία, ωστόσο επισημαίνει ότι η χώρα του θα τις διατηρήσει. Ο κ. Βούτσιτς υπογραμμίζει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος της Σερβίας, η οποία διατηρεί τη στρατιωτική ουδετερότητά της.

Ο κ. Βούτσιτς τονίζει, ακόμη, ότι έχει ήδη συζητήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και Ελληνες αξιωματούχους, θέτοντας τη Σερβία στη διάθεση της Ε.Ε. αλλά και της Αθήνας σχετικά με το προσφυγικό. Αναφερόμενος στα σενάρια ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, ο Σέρβος πρόεδρος επισημαίνει ότι η χώρα του είναι ανοιχτή να συζητήσει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Τονίζει, ωστόσο, ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο πριν από κάποιο συμβιβασμό. Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την Ελληνική Δημοκρατία για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου, παρά, όπως λέει, τις «πολλές πιέσεις» που έχει δεχθεί η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στην κρίση που έχει προκύψει μετά τη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και εξέφρασε την ελπίδα όποιες διαφορές να λυθούν ειρηνικά.

– Βρίσκεστε στην Αθήνα για μια επίσημη επίσκεψη με αρκετά ζητήματα στο τραπέζι. Ποια η ατζέντα των επαφών σας με την ελληνική κυβέρνηση;

– Η ατζέντα μας είναι πολύ σοβαρή. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα θα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό, είχα επαφές με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, με τον δήμαρχο Αθηναίων και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Είχαμε σοβαρές συζητήσεις με επιχειρηματίες. Εχει ιδιαίτερη σημασία να προωθήσουμε και τις εμπορικές μας συναλλαγές, αλλά ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε και τις πολιτικές σχέσεις μας ώστε να ενισχύσουμε ο ένας τη θέση του άλλου στη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να προσέχουμε ο ένας την πλάτη του άλλου.

– Είμαστε δύο χώρες με πολύ φιλικές σχέσεις, δίχως να είμαστε, ωστόσο, μέλη των ίδιων οργανισμών, όπως π.χ. η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η Σερβία έχει δημιουργήσει μια ζώνη «μίνι Σένγκεν» όπως αποκαλείται με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Θεωρείτε ότι μπορεί Ελλάδα και Σερβία να συνεργαστούν με μια μορφή που δεν θα περνάει κατ’ ανάγκην μέσα από τις δομές της Ε.Ε.;

– Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία είναι τόσο στενές. Θα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς όλοι οι θεσμοί της Ε.Ε. να προσαρμοστούν στις ήδη υφιστάμενες σχέσεις μας και να μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία επαφής και στις δύο χώρες. Τους Ελληνες τους θεωρούμε στενούς φίλους μας. Δεν είναι απλά μια χώρα στην οποία πηγαίνουμε διακοπές. Δεν είναι η χώρα με την οποία απλά θέλουμε να προωθήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές μας. Είναι μια χώρα με την οποία θέλουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με διάφορους τρόπους. Ενας από τους τρόπους είναι η τετραμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Επίσης στο πλαίσιο της Ε.Ε. αναλαμβάνουμε διάφορες πρωτοβουλίες με την Ελλάδα. Εχει πολύ μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση της Βουδαπέστης με τον Πειραιά, μέσω Βελιγραδίου, Σκοπίων και Θεσσαλονίκης. Εχω μιλήσει πρόσφατα και με τους Ευρωπαίους και με τους Κινέζους με σκοπό την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού έργου.

– Γνωρίζω ότι είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά προβλέπετε να ξεκινάει κάποιου είδους διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. ή έστω προσέγγισης;

– Είναι σοβαρή ερώτηση αυτή; Δεν θα γίνει γρήγορα η ένταξη σίγουρα. Ομως πιστεύουμε ότι δεν θα καθυστερήσουμε. Δεν θα ήμασταν σοβαροί αν θεωρούσαμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε 2-3 χρόνια. Θέλω να ξέρετε κάτι: Εχουμε κάνει σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Το δημόσιο χρέος ήταν 79% όταν ανέλαβα πρωθυπουργός της Σερβίας (σ.σ. ο κ. Βούτσιτς ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2014-2017, προτού αναλάβει την προεδρία της χώρας). Σήμερα είναι στο 51%. Η ανεργία ήταν 26%, τώρα μειώθηκε στο 9,5%. Επιπλέον, έχουμε καταφέρει να κατασκευάσουμε στη χώρα μας στο πρόσφατο χρονικό διάστημα περισσότερους αυτοκινητόδρομους απ’ ό,τι τα τελευταία 30-40 χρόνια. Είχαμε πέρυσι 4,4% ανάπτυξη και φέτος πάμε για 4%. Και το τελευταίο τρίμηνο του 2019 πιστεύουμε ότι θα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης μετά την Ουγγαρία στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη, η οικονομία, αυτά είναι τα θέματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Και ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία. Εμείς καταλαβαίνουμε τις εσωτερικές διαδικασίες της Ε.Ε., όμως ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το συμφέρον μας και να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Μην ξεχνάτε η Σερβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη χώρα. Γι’ αυτό τον λόγο εμείς αναγκαζόμαστε να ενισχύσουμε τον στρατό μας διότι ζούμε σε μια ταραχώδη περιοχή. Η στρατηγική πορεία μας είναι να ενταχθούμε στην Ε.Ε., αλλά στρατιωτικά να μείνουμε μακροπρόθεσμα ουδέτεροι. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται πάντα η ανάπτυξη της Σερβίας μας.

– Εκείνο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν θεωρείτε ότι υπάρχει άλλη προοπτική πέρα από την ευρωπαϊκή για τα Δυτικά Βαλκάνια;

– Στα Δυτικά Βαλκάνια θα σας πουν όλοι ότι η Ευρώπη είναι ο στόχος μας. Η ειρήνη και η συνεργασία είναι ο βασικός στόχος μας στα Δυτικά Βαλκάνια και έχουμε στόχο να ενταχθούμε στην Ε.Ε. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε να δημιουργηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια κάποιο υποκατάστατο της Ε.Ε.

– Θα έχετε συζητήσεις για το μεταναστευτικό; Θα έχετε κάποια συνεργασία γι’ αυτό με την ελληνική κυβέρνηση;

– Θα κάνουμε ό,τι μας πουν οι Ελληνες φίλοι μας. Μίλησα πρόσφατα και με την Αγκελα Μέρκελ. Τη ρώτησα: «Τι θέλετε από εμάς; Πείτε μας και θα το κάνουμε». Είχαμε κληθεί σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια. Είχαμε τότε υποστηρίξει το αίτημα της χώρας σας να αυξηθούν τα κονδύλια προς την Ελλάδα, αλλά και η συμμετοχή του Frontex. Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ομως πρέπει να μας πουν τι θέλουν. Γιατί από τη μια πλευρά μας λένε το ένα και μετά το αντίθετο. Από τη μια πλευρά μας λένε μην τους επιτρέπετε να περάσουν. Και από την άλλη μας λένε προστατέψτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήστε τους να περάσουν. Τι να κάνουμε;

Ρωσία και Κίνα

– Συχνά στην Αθήνα υπάρχει «γκρίνια» της Ε.Ε. για τη συνεργασία με την Κίνα, αλλά και ορισμένες φορές για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο φθάνει και στα δικά σας αυτιά; – Δεχόμαστε πιέσεις κάθε μέρα. Ακούω γκρίνιες κάθε μέρα και για τη Ρωσία και για την Κίνα. Εμείς σεβόμαστε ιδιαίτερα την Ε.Ε. Ομως, πάνω από όλα αγαπάμε τη Σερβία μας. Κι εμείς φροντίζουμε το συμφέρον της χώρας μας. Και όταν φροντίζουμε το συμφέρον της χώρας μας, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να κρατήσουμε καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με την Κίνα. Η Σερβία βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία.

Ομως η Σερβία έχει άριστες σχέσεις και με τη Ρωσία και με την Κίνα. Παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε, εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική.

Υπέρ του διεθνούς δικαίου

– Εχουμε ακούσει συζητήσεις για αλλαγή συνόρων ως μέρος λύσης της κρίσης του Κοσόβου. Είμαστε κοντά σε κάποια λύση; – Για ποια σύνορα να μιλήσουμε; Αυτά που αναγνωρίζουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ισπανία; Ή μιλάμε για τα σύνορα που αναγνωρίζουν η Γαλλία, η Γερμανία…

– Αναφέρομαι στο σενάριο ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, το οποίο προωθείται από ορισμένους παράγοντες…

– Η Σερβία πάντοτε επιζητούσε μια συμβιβαστική λύση στην κρίση. Δεν θέλουμε να επιβληθεί λύση που να συμφέρει μόνο μια πλευρά. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ορισμένα άλλα μοντέλα, αλλά δεν μας προσφέρουν τίποτα το συγκεκριμένο. Αν κάποιος νομίζει ότι θα έρθει στο Βελιγράδι και θα μας πει να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Εμείς είμαστε ευγνώμονες στην Ελληνική Δημοκρατία διότι δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται για μια χώρα που προστατεύει το διεθνές δίκαιο. Και τούτο παρότι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί πολλές πιέσεις σε αυτό το θέμα. Από μένα δεν θα ακούσετε άλλες απαιτήσεις πέρα από το ότι θέλουμε να καταργηθούν οι δασμοί του 100% (σ.σ. που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Πρίστινα στα σερβικά προϊόντα). Διότι θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι, να συζητήσουμε το θέμα και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση.

– Επισκέπτεστε την Αθήνα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική εξωτερική πολιτική λόγω της συμφωνίας Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποια είναι η άποψη της Σερβίας γι’ αυτό το θέμα;

– Ενδιαφέρθηκα γι’ αυτό το γεγονός και ενημερώθηκα για τις λεπτομέρειες, διότι ήθελα να δω τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την κρίση στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε καλές και φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες που έχετε αναφέρει. Είμαστε μικρή χώρα και δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είμαστε μέλος του ΟΗΕ. Ως χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είμαστε υπέρ της διατήρησης των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Τέτοια στάση θα έχουμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και σε όλες τις διεθνείς και πολυμερείς συναντήσεις μας. Και ελπίζουμε να δούμε όλες τις διαφορές να λύνονται ειρηνικά με διαπραγματεύσεις.

Υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες θα υπογράψουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της τρίτης συνεδρίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας. Ο κ. Βούτσιτς έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Το βράδυ, η Προεδρία της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του, όπου παρέστη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα, ο κ. Βούτσιτς θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί ακόμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Βούτσιτς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μαζί με την Ε.Ε., τα σύνορά της, το έδαφός της, την ΑΟΖ της, που είναι και σύνορα, έδαφος και ΑΟΖ της Ε.Ε. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «η γειτονική χώρα δεν σέβεται βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα έπρεπε να στηριχθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική, όπως ο σεβασμός του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το αντίθετο μάλιστα όλα τα δείγματα τον τελευταίο καιρό είναι στην κατεύθυνση της παραβίασης θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου».

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon