Μετάγγιση Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας

Δημοσιεύθηκε: 21/12/2019 11:06 Τελευταία Ενημέρωση: 23/12/2019 19:50 Από: Tachydromos

Αυξημένη ήδη η κίνηση στα Τελωνεία και τις συνοριακές διαβάσεις που συνδέουν Ελλάδα και Αλβανία. Το συνηθισμένο πια (καθόλου όμως αυτονόητο) καραβάνι ενός τελετουργικού ταξιδιού δεκάδων χιλιάδων πολιτών από τα μέρη που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα προς τα μέρη της καταγωγής του σε όλα τα σημεία της Αλβανίας προκειμένου να γιορτάσουν μαζί οικογένειες τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος. Είναι εξ άλλου στο εθιμικό του αλβανικού λαού αυτός ο τρόπος ζωής σε μεγάλες οικογένειες και φάρες. Η μοιρασιά της χαράς!

Φέτος όμως υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά: το κλίμα στην Αλβανία είναι βεβαρυμμένο μετά το σεισμό που σκότωσε ανθρώπους, άφησε εκατοντάδες άστεγους και συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία που θα χρειαστούν χρόνο να θεραπευτούν. Εξ ου και η αθρόα έλευση αλβανών υπηκόων που ζουν κι ευημερούν στην Ελλάδα λαμβάνει και άλλες διαστάσεις.

Πρόκειται για ουσιαστική μετάγγιση Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας από πολλές πλευρές κι οπτικές γωνίες. Πρώτα – πράτα διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζώντας επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, όχι κάπου στο περιθώριο της κοινωνίας αλλά λόγω της θερμής νοοτροπίας του έλληνα στην καρδιά και μοιράζοντας τα πάντα έχουν συνηθίσει σ’ αυτό το χαρούμενο τρόπο εορτασμού σημαντικών χριστιανικών γιορτών και των Χριστουγέννων ιδιαίτερα. Μεταφέρουν έστω και με το ταξίδι τους αυτή τη χαρά που είναι απαραίτητη στην κατάσταση που είναι η αλβανική κοινωνία σήμερα. Επί το πλείστον μεταφέρουν κάτι απ’ τα εμβάσματα τους πράγμα επίσης ουσιαστικό στο να κινείται η τοπική οικονομία που ζει τις πλέον δύσκολες μέρες της πέραν απ’ την προπαγάνδα…

Κυρίως όμως φέρει κοντά τους ανθρώπους αυτό το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι και ο κοινός γιορτασμός σε όλα τα σημεία της Αλβανίας.

Απ’ την Ελλάδα εξ άλλου όλη αυτή την περίοδο μετά το σεισμό έρχονται δεκάδες τόνοι σε βοήθεια ως εκδήλωση της αλληλεγγύης των Ελλήνων – πολιτεία και κυρίως πολιτών στους σεισμόπληκτους. Πέραν όμως απ’ τα υλικά η Ελλάδα μεταγγίζει στην Αλβανία αυτές τις χιλιάδες ανθρώπους, με περισσότερη χαρά και αισιοδοξία, προφανώς με καλύτερες οικονομικές δυνατότητες για να επαναφέρουν έστω το γιορταστικό χαμόγελο σε μια κοινωνία που έτσι και αλλιώς είναι μελαγχολική!

Τα καραβάνια λοιπόν που ξεκινούν από τόσο συμβολικά σημεία: Κακκαβιά, Κρυσταλοπηγή, Μαυρομάτι κ.α. και γεμίζουν τους δρόμους της Αλβανίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, μεταφέρουν σε πλατείες πόλεων και σε άσημα χωριά, σε εκκλησιές αλλά και σε μέρη που δεν είναι χριστιανοί, αυτό το όμορφο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού!

Φέτος όσο ποτέ στην Αλβανία ο κόσμος το έχει ανάγκη το μήνυμα αυτό και δεν έχει μόνο συμβολική αξία αλλά ιστορική ότι αθρόα και ποικιλόμορφα έρχεται το μήνυμα αυτό απ’ την Ελλάδα. ‘Όχι επιτηδευμένα και οργανωμένα αλλά αυθόρμητα και γι αυτό είναι πιο όμορφο! Αυτό είναι το μεγαλείο του Έλληνα που ξέρει να μοιράζει…

Διαβάζοντας λίγο πιο προσεκτικά συνέντευξη του σοφού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου στην ΕΡΤ, στα πλαίσια μάλιστα μαραθωνίου που έκανε ο συγκεκριμένος σταθμός για τη συλλογή πόρων για τους σεισμόπληκτους στην Αλβανία, θα μπορούσε να ξεχωρίσει αυτή την έστω σύντομη αναφορά του στο ζήτημα της τεράστιας ζύμωσης που έχει συντελεστεί με την κάθοδο στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων αλβανών μεταναστών. Ο Αρχιεπίσκοπος διατυπώνει την άποψη ότι δεν έχει γίνει πολύ αντιληπτό ακριβώς αυτό: πόσο με θέρμη φιλοξενούνται στην αγκαλιά της ελληνικής κοινωνίας επί τρεις σχεδόν δεκαετίες τώρα οι αλβανοί πολίτες, πόσο ουσιαστική για την οικονομία της χώρας υπήρξε η Ελλάδα με την υποδοχή κι απασχόληση αυτών των ανθρώπων. Σε τελευταία ανάλυση πόσο καθοριστικό παραμένει για την αναγέννηση της κοινωνίας και του λαού της Αλβανίας ακριβώς αυτό το αξεπέραστο ταμπεραμέντο του Έλληνα και η διάθεση του να είναι ανοικτός και να μοιράζεται.

Δεν είναι λόγος για ανούσια εθνική περηφάνια και καύχησης. Είναι απλά η ομολογία ενός γεγονότος:

Το Δεκέμβρη του 2019 ακόμη μια φορά καραβάνια δεκάδων χιλιάδων πολιτών ταξιδεύουν στα χωριά και τις πόλεις τους σε ένα τελετουργικό σχεδόν ταξίδι για να μεταφέρουν έστω κάτι απ’ την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon