Γιορτές στα χαλάσματα - Οι φωτογραφίες διαψεύδουν τον Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 29/12/2019 20:47 Τελευταία Ενημέρωση: 30/12/2019 09:25 Από: Tachydromos

Σερβιτζόγλου Μυρένα

Ο Κωστής Παπαγιώργης έγραφε ότι η Φιλοσοφία δεν είναι σαν τα αμύγδαλα και τα καρύδια, να γευτείς την ψίχα, να πετάξεις το κέλυφος. Φιλοσοφία και γλώσσα, έλεγε, είναι ένα και το αυτό, οι λέξεις δεν μπορούν να διαχωριστούν από το νόημά τους, νόημα και λέξεις αποτελούν μία αδιάσπαστη ολότητα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την αγάπη για τη γείτονα. Την Αλβανία, τη χώρα και τον λαό της, δεν την αγαπάει κανείς παρά τη Νότιο Αλβανία, δηλαδή τη Βόρειο Ήπειρο, την αγαπάει χάρη σε αυτήν.

Την 26η Δεκεμβρίου και δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, (τα οποία εορτάζονται με κάθε επισημότητα στα Τίρανα χάρη στην προσφορά και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου), έκλεινε ένας μήνας από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, ο οποίος άφησε πίσω του 52 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και πολλαπλάσιες υλικές ζημίες. Χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν, κατεδαφίστηκαν, υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες, αφήνοντας ιδιοκτήτες και ένοικους ανέστιους.

Ένα μήνα μετά, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποια πραγματικά είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και δη στους χώρους που έχουν καταλύσει πρόχειρα οι πληγέντες μέσα σε σκηνές. «Το μόνο που πρέπει να βελτιώσουμε είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε το έργο μας. Για εκείνο που μπορούμε να ψέξουμε τον εαυτό μας είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά όσα κάνουμε», επεσήμανε ο Ράμα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Δυρράχιο, αποδίδοντας την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε έλλειμμα επικοινωνιακής διαχείρισης.

Εξάλλου, ο Αλβανός πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 η κυβέρνηση θα έχει κατασκευάσει σπίτια για όλους τους σεισμοπαθείς: «Διαθέτουμε αξιόπιστο σχέδιο. Θα ξεκινήσουμε την Άνοιξη και μέσα σε έξι μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό θα έχει εγκατασταθεί στα καινούργια κτίσματα. Για όσους διαμένουν σε διαμερίσματα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ενοικίασης μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των καινούργιων κατοικιών».

Η άλλη εικόνα

Στην άλλη πλευρά, αντιπολίτευση, κοινωνία των πολιτών, αλλά και κάτοικοι αγροτικών περιοχών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία είναι ανεπαρκής, ενώ δεν έχει διαθέσει για τους σεισμόπληκτους ούτε ένα λεκ. «O σεισμός της 26ης Νοεμβρίου έφερε στο φως την κατάρρευση και την αποτυχία της χάρτινης κυβέρνησης λόγω της πλεονεξίας, της διαφθοράς και της ανικανότητας της», τονίζει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα στα social media, καταδικάζοντας την αμέλεια της κυβέρνησης απέναντι στις πληγείσες οικογένειες που ζούνε στην ύπαιθρο.

Δείτε τις φωτογραφίες

«Δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τους ίδιους, τα σπίτια τους, τους κόπους μιας ζωής. Εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εργάζονταν με το ίδιο πάθος και αφοσίωση για τους πολίτες, όπως για τους ολιγάρχες, τότε δεν θα υπήρχαν άνθρωποι που ζουν σε σκηνές υπό συνθήκες ανέχειας και απόγνωσης».

Μετά τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές, δημοσιογράφοι του Exit.al επισκέφθηκαν αγροτικές περιοχές στις περιφέρειες Τιράνων και Δυρραχίου και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που διαβιούν υπό συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες σε σκηνές που τους παρείχαν φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όχι η κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει τη παραμικρή βοήθεια από την αλβανική κυβέρνηση και ότι δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν οι οικογένειές τους. Εθελοντές τους εφοδίασαν με στρώματα, κουβέρτες και τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες που ανέβασε στο προφίλ του ο Μπάσα μετά από επίσκεψη σε σκηνές σεισμόπληκτων είναι ενδεικτικές και "εύγλωττες".

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon